HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΠοιος κυβερνά αυτόν τον τόπο! – Από το προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο! – Από το προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Την μετακίνηση ενός δρόμου εντός του σχεδίου πόλεως του 1993 της Βασιλικής, επικύρωσε το προχτεσινό (10/8) Δημοτικό Συμβούλιο, συνεχίζοντας το περσινό λάθος του τότε Δ.Σ. που άνοιξε το θέμα. Πέρυσι δόθηκε το πράσινο φως και φέτος απορρίφθηκαν οι ενστάσεις των θιγομένων από την μετακίνηση του δρόμου.

DSCN1102

Ένα θέμα καθρέφτης της ελληνικής πολιτικής ζωής. Περιλάμβανε απ’ όλα. Οικοδομικές παραβάσεις, αυθαίρετα υπόγεια, κατάληψη δημόσιου χώρου, δρόμο που από 6 μέτρα έγινε 4. Και όλα αυτά σε μια διαδρομή είκοσι και βάλε χρόνων. Και μια δημοτική αρχή έρχεται σήμερα να δημιουργήσει «καλά και κακά παιδιά» και να ανοίξει «φάμπρικα» για το μέλλον. Εισηγητής ήταν ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης.

Να ανοίξουμε εδώ μια παρένθεση και να αναφέρουμε ότι, όταν αποτυπώνεται ένα σχέδιο πόλης μέχρι την οριστική εφαρμογή του, στον ταλαίπωρο τόπο μας, περνάνε δεκαετίες. Χρόνος υπεραρκετός ώστε να γίνουν ενστάσεις και προσφυγές.

Το θέμα είχε αναβληθεί στο προηγούμενο συμβούλιο για να προσκομιστούν περισσότερα ντοκουμέντα, πράγμα που δεν έγινε. Περιλάμβανε επίσης πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, όχι και τόσο ουσιαστικές κατά την άποψή μας, αλλά που μπέρδεψαν τα πράγματα ακόμα περισσότερο.. Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψηφίσαν όλοι υπέρ. Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης βρέθηκαν όλοι αντίθετοι στη μετακίνηση του δρόμου, αλλά από διαφορετική σκοπιά ο καθένας.

DSCN1125

Έτσι ο κ. Αραβανής (Μαζί για τη Λευκάδα μας) ενώ εξέφρασε καίριες ενστάσεις, ενώ τόνισε ότι αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν σε καμιά χώρα του κόσμου, δεν απέφυγε να χαϊδέψει αυτιά για τις κακές υπηρεσίες και τους αθώους και αδικημένους πολίτες θύματα των υπηρεσιών. Πάντα κάποιοι άλλοι φταίνε για τις παρανομίες που κάνουν. Πρότεινε συμβιβαστική λύση.

Να αναφέρουμε επίσης ότι, ένας από τους εμπλεκόμενους Βασιλικιώτες είναι μέλος του τοπικού συμβουλίου και έχει εκλεγεί με την παράταξη του Δημάρχου. Αυτό έγινε αφορμή, να ακουστούν, εκτός αιθούσης, διάφορες αιτιάσεις, για εξόφληση προεκλογικών γραμματίων. Βέβαια να ανήκει κάποιος σε κάποια παράταξη, δεν είναι κατ’ ανάγκη μεμπτό, ούτε από μόνο του δημιουργεί σκάνδαλο.

DSCN1109

DSCN1126

DSCN1140

Στο συμβούλιο παραβρέθηκαν δυο πολιτικοί μηχανικοί ο κ. Μικρώνης και ο κ. Μαλακάσης οι οποίοι, με διαφορετικά επιχειρήματα ο καθένας προσπάθησαν να δείξουν τον παραλογισμό της ενέργειας, να έρχεται δηλαδή ο Δήμος μετά από 22 χρόνια να ευνοεί και να αδικεί. Ο κ. Μαλακάσης ανέφερε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν συντρέχει κανένας λόγος, από αυτούς που θα επέτρεπαν την αλλαγή του σχεδίου πόλης. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κ. Μικρώνη.

DSCN1137

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Στάθης Βλάχος, στην ομιλία του «καταφέρθηκε φραστικά» εναντίων των μηχανικών, ότι δεν ήταν αρκετά ακριβείς, όπως αρμόζει στην επιστήμη τους, που είναι θετική.

Κατά την άποψή μας το θέμα δεν ήταν «θετικής» και τεχνικής φύσεως. Ήταν καθαρά πολιτική στάση και θέση. Πρέπει κάποτε αυτή η χώρα να αποκτήσει «σταθερές» και νόμους». Δεν μπορεί οι πολίτες να μην ορίζουν την περιουσία τους, να ζουν στην αβεβαιότητα και να διακινδυνεύουν εφ’ όρου ζωής από ενστάσεις και συμβούλια που πουλάνε εκδούλευση. Τα σχέδια πόλης πρέπει να είναι απαραβίαστα. Αλλιώς γινόμαστε ζούγκλα. Το θέμα είναι αν οι αιρετοί μας είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν τη φάμπρικα του ράβε ξήλωνε. Να σταματήσουν να αλιεύουν ψήφους από τέτοιου είδους εξυπηρετήσεις. Και όλα αυτά να φαίνονται σύννομα, γιατί οι σύμβουλοι κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους, ρίχνοντας τις ευθύνες στο περσυνό Δ.Σ., στις τεχνικές υπηρεσίες, στις επιτροπές και πάει λέγοντας.

DSCN1149

DSCN1151

Η συζήτηση υπήρξε έντονη, ακούστηκαν και βαριές κουβέντες τόσο στην αίθουσα όσο και στον προθάλαμο της αίθουσας του Συμβουλίου. Σε κάποια στιγμή μάλιστα βρίσκονταν περισσότεροι σύμβουλοι έξω παρά μέσα στην αίθουσα. Με την κ. Χαλικιοπούλου γραμματέα του Δ.Σ. να διαμαρτύρεται για έλλειψη απαρτίας και τους αντιδημάρχους να βγαίνουν και να ξαναβγαίνουν έξω, για να καλέσουν στην αίθουσα τους ζωηρά συζητούντες εκτός.

DSCN1105

Ο κ. Μαλακάσης επισήμανε σε έντονο ύφος την (πάγια) τακτική του προέδρου του Δ.Σ. κ. Γεωργάκη, να ζητά να ψηφίσουν πρώτοι όσοι είναι κατά και όχι όσοι είναι υπέρ, αλλάζοντας τα δεδομένα που οι περισσότεροι γνωρίζουμε για τις ψηφοφορίες.

Παραθέτουμε παρακάτω κάποια σημεία από την τοποθέτηση της Δημοτικής συμβούλου Μαριάννας Καρφάκη, η οποία κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος. Ήταν κατά την άποψη μας μια φωνή ορθολογισμού ενάντια σε πολιτικάντικες πρακτικές. Η κυρία Μαριάννα Καρφάκη με την τοποθέτησή της πέτυχε μάλλον «διάνα», αφού μετά την ομιλία της, ακούστηκε από «αγανακτισμένους» στον προθάλαμο της αίθουσας: «Ας έρθει να την ψηφίσουμε»! Προσωπικά πιστεύουμε ότι μόλις ο πολιτικός αρχίσει να γίνεται «δυσάρεστος» σε «ομάδες», τότε αρχίζει να γίνεται επαρκής στο έργο του.

DSCN9809

«Πραγματικά εξεπλάγην όταν διάβασα την πρόσκληση του συμβουλίου και είχε σαν πρώτο θέμα Αυγουστιάτικα την τροποποίηση, που αναβάλαμε τη προηγούμενη φορά για πρόσθετα στοιχεία. Θα θυμόσαστε βέβαια ότι δεν ήταν μόνο τα πρόσθετα στοιχεία, διχάστηκε πολύ το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Εκτός από την αντιπολίτευση, αρνητική θέση πήραν και πολλοί σύμβουλοι σας. Και επειδή κινδύνευσε να μην περάσει, αναβλήθηκε για… πρόσθετα στοιχεία. Και όχι μόνο διχάστηκε η πλειοψηφία, αλλά ακούστηκαν βαριά λόγια από κόσμο, που έχουν να ακουστούν, πιστεύω, χρόνια εδώ μέσα. Τα σχέδια πόλης- το ξέρετε οι μηχανικοί, το ξέρουν οι υπηρεσίες- κάθε μέρα έχετε τέτοιες οχλήσεις- κάποια οικόπεδα – οικοπεδάκια ωφελούνται λίγο ή ωφελούνται πολύ ή βλάπτονται λίγο ή βλάπτονται πολύ. Το σχέδιο πόλης γίνεται μόνο για κοινό συμφέρον και όλα τα άλλα εντάσσονται και είναι μετά από αυτό.

Λοιπόν εμείς ερχόμαστε μετά από 23 χρόνια σε σχέδιο του ’93, να αποκαταστήσουμε τι; Ξέρω και την ιδιομορφία της περιοχής εκεί πέρα, με έχει απασχολήσει σαν ιδιώτη μηχανικό πάρα πολύ. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους με το σχέδιο του ’93, αλλά δεν τόλμησα να ζητήσω αλλαγές, γιατί σέβομαι το τι σημαίνει σχέδιο πόλης υπαρκτό 20 χρόνια.

Γιατί δεν βλέπετε το θέμα της ισονομίας. Αφού θέλετε δρόμο γιατί δεν τον πάτε αντίπλευρα αλλά τον μπατάρετε στους από εδώ,- δεν τους ξέρω πραγματικά δεν ξέρω κανέναν, ούτε τον Κατηφόρη ούτε τους Αργυρούς, πρώτη φορά τους είδα στο συμβούλιο. Γιατί τον μπατάρετε μονόπλευρα;

Που είναι αυτή η ισονομία, η ισοπολιτεία; Τι γίνετε εδώ πέρα; Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο; Που είναι η αμφίπλευρη επιβάρυνση των ιδιοκτητών αφού θέλετε να διορθώσετε αδικίες μετά από τόσα χρόνια;

Δεν είναι μόνο πράξη αόριστη, όπως λέει η ένσταση, είναι και χαριστική πράξη της διοίκησης αυτής.

Λοιπόν χωρίς να τους γνωρίζω, χωρίς να τους ξέρω, ένα ηχηρό όχι σε αυτή την τροποποίηση. Αλλιώς θα έρθει όλη η Βασιλική, όλη η Λευκάδα και θα πει, ελάτε το οικοπεδάκι μου θίγεται, διορθώστε το. Έχουμε χιλιάδες τέτοιους επισκέπτες –«πελάτες» κάθε μέρα στα γραφεία μας, που ζητάνε τροποποιήσεις. Το ξέρεις κ. Θωμά Κατωπόδη πάρα πολύ καλά. Τόσα χρόνια υποφέρουμε από αυτό, αλλά δεν πρέπει να τους δίνουμε την δυνατότητα να προχωράνε παρακάτω και να απασχολούν συμβούλια και να διχάζουνε κόσμο.»

Προηγουμενο αρθρο
Καλή Παναγιά!
Επομενο αρθρο
Διαβάζοντας μια παλιά φωτογραφία

1 Σχόλιο

  1. πελατειακός
    12 Αυγούστου 2015 at 12:44 — Απάντηση

    Η διάκριση των θεμάτων σε πολιτικά και “θετικά” τεχνικής φύσεως γίνεται κατά το δοκούν κύριε Βλάχο?
    Γίνεται a la carte όπως συμφέρει την πρώτη φορά αριστερή δημοτική αρχή?
    Η τεκμηρίωση των μηχανικών δεν κατέληξε σε μονοσήμαντη και ακριβή ερμηνεία και πρόταση?
    Μήπως η άρνηση να την αποδεχθείτε ως ακριβή κρύβει από τη συμπολίτευση δόλο και προσπάθεια ελιγμού για να μην καταψηφισθεί και να μπορέσει να βολευτεί ο “δικός σας”.
    Μήπως πρώτη φορά μικροπολιτική πολιτική στην τοπική αυτοδιοίκηση? Μήπως μία από τα ίδια?
    Πρώτα κοιτάμε τα ζητήματα των υποψηφίων μας και μετά όλων των άλλων δημοτών?
    Δεν είναι πολιτικό θέμα η άνιση μεταχείριση και η ευνόηση μεν πολιτών έναντι δε? Δεν είναι πολιτικό θέμα η κατάληψη δημόσιου χώρου και η απομείωσή του?
    Τότε ποιο είναι?

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.