HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ«Πολιτικός σεισμός» στο Βερολίνο: Πρωτιά για Μέρκελ, νίκη για το ακροδεξιό AfD

«Πολιτικός σεισμός» στο Βερολίνο: Πρωτιά για Μέρκελ, νίκη για το ακροδεξιό AfD

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) της Ανγκελα Μέρκελ με ποσοστό 32,7%. Δεύτεροι έρχονται οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 20,4%, ενώ τα βλέμματα συγκέντρωσε το ακροδεξιό κόμμα τουη Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) που για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 50 χρόνια κατάφερε να εισέλθει στη Γερμανική Βουλή συγκεντρώνοντας το 13,5% των ψήφων σύμφωνα με τα exit polls.

Πρώτη αντίδραση στα αποτελέσματα ήρθε από εκπρόσωπο των Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος αναφέρει ότι το κόμμα δέχθηκε μεγάλο πλήγμα, ενώ η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε μετά το σημερινό ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του.

Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) – επιστρέφουν στη Bundestag – με ποσοστό 10,5%, οι Πράσινοι (Die Grünen) με 9,5% και η Αριστερά (Die Linke) με 9%, σύμφωνα την πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος που μετέδωσε από το ARD. Σύμφωνα με τα πρώτα αυτά αποτελέσματα οι Χριστιανοδημοκράτες δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους μεταδίδει η γερμανική δημόσια τηλεόραση.

«Τα καταφέραμε. Είμαστε στην Βουλή και θα αλλάξουμε την Γερμανία», δήλωσε ο κεντρικός υποψήφιος της Εναλλακτικής για την Γερμανία (ΑfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εν μέσω πανηγυρισμών από το αρχηγείο του κόμματος. «Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα (…) Μόνο ο ιδεαλισμός (των μελών και των υποστηρικτών μας) μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη (…) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ (…) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας».

Παράλληλα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ακροδεξιού κόμματος πραγματοποιείται αυτή την ώρα έξω από τα κεντρικά γραφεία του ακροδεξιού κόμματος στην Αλεξαντερπλατζ στο Βερολίνο.

Στις κάλπες κλήθηκαν σήμερα σχεδόν 61, 5 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες σε 299 εκλογικές περιφέρειες στο πλαίσιο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

Οι εκλογές είναι κρίσιμες καθότι το αποτέλεσμα μπορεί να επιτρέψει την είσοδο έξι κομμάτων στην Μπούντεσταγκ, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό το αποτέλεσμα αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες και να «δυσκολέψει» την σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς είναι όπως φαίνεται και δημοσκοπικά καθηλωμένοι γύρω στο 20%. Αν και το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών τείνει περισσότερο προς το 35% παρά προς το 40%, ίσως το μοναδικό βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα να είναι ο μεγάλος συνασπισμός, μια επανάληψη δηλαδή του στάτους κβο στο Βερολίνο.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα για το ποια θα είναι τελικά η μορφή του νέου κυβερνητικού συνασπισμού μπορεί να οδηγήσει περισσότερους ψηφοφόρους στις κάλπες από ότι συνήθως, αναφέρουν ξένα μέσα ενημέρωσης.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ψήφισε το απόγευμα στο Βερολίνο, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της.

Το μεσημέρι ψήφισε και ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς στην ιδιαίτερη πατρίδα του, κοντά στο Άαχεν, συνοδευόμενος και αυτός από τη σύζυγό του. «Αυτή ήταν η καθοριστική ψήφος» δήλωσε αποχωρώντας από το εκλογικό κέντρο.

Στις κάλπες προσήλθε και ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ο οποίος σε άρθρο του στην Bild προειδοποίησε τους Γερμανούς να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους επιλέγοντας την αποχή.

«Ισως ποτέ να μην ήταν τόσο σαφές ότι οι εκλογές αφορούν το μέλλον της δημοκρατίας και της Ευρώπης», έγραψε ο κ.Σταϊνμάγερ την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ίσως και το ένα τρίτο των Γερμανών είναι αναποφάσιστοι.«Αν δεν ψηφίσετε, αποφασίζουν άλλοι».

Προηγουμενο αρθρο
Διεθνές Τουρνουά: Νικήτρια η Μοντάνα, στην τρίτη θέση η Νίκη Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Θέσεις εργασίας στη Λευκάδα 25/09/2017 έως 01/10/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.