HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση»! – Στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο!

«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση»! – Στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο!

Το πρώτο θέμα του χτεσινού δημοτικού συμβουλίου ήταν ο εντοπισμός επιπλέον θέσεων χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Η συζήτηση κράτησε 6 ώρες και περιστράφηκε περισσότερο στο θέμα του προηγούμενου συμβουλίου που ήταν η αιφνίδια αλλαγή του σχεδιασμού των σκουπιδιών.

DSCN8035

Μετά από τις 4 θέσεις που προτάθηκαν από τη δημοτική Αρχή προς το Πολυτεχνείο στην πρώτη φάση, την διάτρητη μελέτη για τον Αμμόκαμο που επακολούθησε, η δημοτική αρχή επανέρχεται τώρα και προτείνει να δοθούν για αξιολόγηση σχεδόν 20 θέσεις!

Οι κάτοικοι της ορεινής Λευκάδας έδωσαν για μια ακόμα φορά δυναμικό παρόν στην αίθουσα του συμβουλίου.

Τόσο ο εισηγητής κ. Βλάχος, ο Δήμαρχος, αλλά και όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, μετά μάλιστα και την προχτεσινή φωτιά στο σκουπιδότοπο, συσχέτιζαν το σημερινό πρόβλημα της χωματερής με αυτό το έργο, το οποίο είναι μελλοντικό και από άποψη χρηματοδότησης είναι στον αέρα!

DSCN8041

Στο σημείο που έχει φτάσει η χωματερή σήμερα, υπερκορεσμός και συνεχείς πυρκαγιές χρειάζονται άμεσες λύσεις. Πρέπει δηλαδή επείγοντος, αύριο αν είναι δυνατόν, να βρεθεί μέρος να εναποθέτουμε τα σκουπίδια μας.

Έγινε μεγάλη και ενορχηστρωμένη προσπάθεια να παρουσιαστεί η δημιουργία ΧΥΤΥ στο νησί σαν η αυριανή μας σωτηρία. Η δήλωση που ακούστηκε από τους κατοίκους, πως αν δεν αντιδρούσαν, θα χρησιμοποιούνταν ο Αμμόκαμπος σαν σκουπιδότοπος, ήταν αποτέλεσμα αυτής της ταχτικής.

Τα δυο θέματα, δηλαδή το σημερινό, της κορεσμένης χωματερής και το μελλοντικό, της δημιουργίας ΧΥΤΥ, δυστυχώς, ό,τι και να μας πουν, δεν σχετίζονται άμεσα. Επομένως η προσπάθεια από όλους της πλειοψηφίας, να φανούν ότι είναι οι μόνοι που θέλουν λύση στο πρόβλημα, έφεραν μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα και εξαγρίωσαν τους κατοίκους της Ορεινής Λευκάδας.

DSCN8043

Η δημιουργία ή μη ΧΥΤΥ, είναι ένα μικρό μέρος της λύσης του συνολικού προβλήματος. Ο ΧΥΤΥ μπορεί να βρίσκεται και εκτός του νησιού και καθόλου δεν επηρεάζει τη σημερινή μας κατάντια με τη χωματερή. Και το κυριότερο χρειάζεται κάποια εκατομμύρια να γίνει και κάποια χρόνια μέχρι να κατασκευαστεί. Αυτά από μόνα τους μπορούν να καθυστερήσουν τη συνολική λύση του προβλήματος περισσότερο από τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Όλα αυτά λοιπόν έγιναν ένα ωραίο κουβάρι, το οποίο είχε απ’ όλα! Ή καλύτερα έγινε το επίκαιρο και γνωστό: «Πολύ μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση!»

-Υπήρξαν φωνές, διακοπές και αντεγκλήσεις μεταξύ των κατοίκων και των ομιλητών. Αυτό που σε κάποια στιγμή πυροδότησε ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα, ήταν οι δηλώσεις του αντιδημάρχου κ. Περδικάρη προς τους πολίτες της Ορεινής Λευκάδας, ότι θα μπορούσε η δημοτική Αρχή να φέρει 1000 κατοίκους της πόλης στο Δ.Σ., απέναντί τους!!

-Παρότι έχουν μείνει αναπάντητα τα ερωτήματα που προκάλεσαν οι μελέτες του Πολυτεχνείου, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ανέλαβαν την υπεράσπιση του κύρους του ιδρύματος.

-Αποδόθηκαν ευθύνες στους προηγούμενους που άφησαν την κατάσταση των σκουπιδιών να φτάσει μέχρι εδώ που έφτασε, από τον φόβο του πολιτικού κόστους.

DSCN8135

-Δεν ακούστηκε βέβαια τίποτα για το τι έκαναν οι ίδιοι στη διάρκεια της θητείας τους. Όπως τόνισε ο κ. Κώστας Γληγόρης, είναι δικό τους δημιούργημα του πανωσήκωμα που έχει δημιουργηθεί στη χωματερή.  (υπήρχαν και άλλες λύσεις, δήλωσε ο κ. Γληγόρης, θυμίζοντας πως ήταν ο μόνος που δεν είχε ψηφίσει αυτή την απόφαση.)

DSCN8039

-Δεν κήρυξαν τον Νομό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολύ νωρίτερα, ώστε να φέρουν ενώπιον των ευθυνών της, την  κυβέρνηση.

-Δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση για την ανακύκλωση ώστε να γίνει κάποια προσπάθεια για την μείωση του όγκου των παραγόμενων σκουπιδιών.

Διαβάστε επίσης την νηφάλια και λογική τοποθέτηση που έκανε στο θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαλικιάς, που βάζει τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις, χωρίς ήρωες και κακούς. [ΕΔΩ]

Ακολουθούν βίντεο από τις ομιλίες του προέδρου της Εγκλουβής και της πρώην δημάρχου Καρυάς κ. Σεβαστής Ρεκατσίνα.

Προηγουμενο αρθρο
«Λευκάδας Πετράδια»: Το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Κουκούλογλου
Επομενο αρθρο
Χριστόφορος Γαζής (Καμαρίλας) - ο πρωτοχορευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.