HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΠοσόστωση: Παιδιά γαλουχημένα από τα 17 τους να δρουν με οδηγό τους μικροσυμφέροντα, ατομικά ή συντεχνιακά

Ποσόστωση: Παιδιά γαλουχημένα από τα 17 τους να δρουν με οδηγό τους μικροσυμφέροντα, ατομικά ή συντεχνιακά

Άρωμα Λευκάδας; Το παρακάτω κείμενο έφτασε στο σχόλια της σελίδας όπου και δημοσιεύτηκε κατω απο το αρθρο: Ανακοίνωση – ενημέρωση Επιτροπής Γονέων τελειόφοιτων Λυκείων. Το ξεχωρίσαμε και το δημοσιεύουμε σαν άρθρο, για την ειλικρίνεια και τις πικρές αλήθειες που ο/η αναγνώστρια “ανώνυμα” (Νεφέλη) καταθέτει. Ελπίζουμε μέσα στην θερινή ραστώνη να μην περάσει απαρατήρητο.

“Κατ’ αρχάς πρέπει να ενημερωθούν οι αναγνώστες σας ότι οι θέσεις που δίνονται στους μαθητές της Λευκάδας και των γύρω περιοχών είναι επιπλέον των όσων θέσεων μπορεί να καταλάβουν χωρίς αυτήν. Για να γίνω πιο σαφής, εάν πχ κάποια σχολή παίρνει δύο μαθητές μέσω της ποσόστωσης και κάποιος μαθητής Λυκείου της Λευκάδας μπορεί να εισαχθεί σε αυτήν με τον βαθμό πρόσβασής του ανεξάρτητα από την ποσόστωση, τότε ο μαθητής αυτός δεν καταλαμβάνει τις θέσεις της ποσόστωσης αυτές και συνεπώς αυτές θα καλυφθούν από δύο άλλα παιδιά της περιοχής που την έχουν δηλώσει και δεν θα εισάγονταν χωρίς την ποσόστωση.

Επιπλέον η εφαρμογή του μέτρου στην Κεφαλονιά τα προηγούμενα δύο χρόνια (σε μεγαλύτερο μαθητικό πληθυσμό από αυτόν της Λευκάδας) απέδειξε ότι πολλές από αυτές τις θέσεις έμειναν κενές, αφού ήταν πολύ περισσότερες από τους υποψήφιους. Αλλά αυτό που ήταν πραγματικό πρόβλημα ήταν ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπήρχαν υποψήφιοι που εισήχθησαν σε πολύ δύσκολες (και υψηλόβαθμες) σχολές, χωρίς να έχουν τα εφόδια να τις τελειώσουν. Ίσως το πιο ακραίο παράδειγμα ήταν μαθητής που εισήχθηκε στην σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (ίσως η δυσκολότερη σχολή του Μετσοβείου) με βαθμό πρόσβασης κάτω του πέντε! Ωστόσο δυστυχώς παρουσιάστηκαν και δεκάδες άλλες όχι τόσο ακραίες αλλά ανάλογες περιπτώσεις, τις επιπτώσεις των οποίων στους ίδιους και τις οικογένειές τους θα τις δούμε μετά από λίγα χρόνια.

Σχετικά λοιπόν με το αίτημα της επιτροπής γονέων:

Α) ΝΟΜΙΚΑ δεν νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει αυτό σήμερα, δεδομένου ότι τα παιδιά έχουν ήδη γράψει εξετάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Συνεπώς η συζήτηση μάλλον θα χαρακτηριζόταν άνευ αντικειμένου εάν δεν υπήρχαν τα παρακάτω.

Β) ΗΘΙΚΑ δείχνει πόσο μεγάλη μπορεί να γίνει κατρακύλα που παίρνει η Λευκαδίτικη κοινωνία, με αφορμή την ποσόστωση. Η επιτροπή γονέων χρησιμοποιεί το χαρακτηρισμό «σκανδαλώδης και ρουσφετολογική ρύθμιση» για να κερδίσει 10-20 θεσούλες όλες κι όλες, ενώ έχουν δοθεί απλόχερα από το υπουργείο εκατοντάδες! Και η ξετσιπωσιά είναι ότι δε βλέπει πως τα επιχειρήματα των εκπαιδευτικών της Αιτωλοακαρνανίας, που κατήγγειλαν το θέμα (προς τιμή τους!), αρμόζει και για την πλειοψηφία των σχολείων του Νομού Λευκάδας!

Επιπλέον ας είμαστε ειλικρινείς: όλη η φασαρία που γίνεται ελάχιστα θα αγγίξει τα παιδιά λαϊκών οικογενειών, που μέσα από ένα δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον, χωρίς βοήθεια χρηματική (βλέπε φροντιστήρια) αλλά και ηθική πολλές φορές παλεύουν για να εισαχθούν σε ένα ταπεινό ΤΕΙ. Η συζήτηση γίνεται για το ποιος θα πρωτοπάρει τις περιπόθητες θεσούλες της Ιατρικής, των Πολυτεχνείων και της Νομικής, που ούτως ή άλλως θα καταληφθούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία από παιδιά εύπορων οικογενειών που, όσο και εάν ταλαιπωρήθηκαν από τον σεισμό, σίγουρα δεν διαταράχθηκαν τόσο ώστε να μην μπορούν να δώσουν επί ίσοις όροις εξετάσεις με τα παιδιά από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Γ) ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ Πρώτον: οι σύλλογοι και η ένωση γονέων και η ΕΛΜΕ Λευκάδας, καθώς και όποιος άλλος μαζικός φορέας πρότεινε το μέτρο της ποσόστωσης, έχουν ευθύνη για τον σημερινό κανιβαλισμό. Σήμερα ολόκληρος ο χώρος της εκπαίδευσης (μαθητές-γονείς-εκπαιδευτικοί) συζητάει μόνον την ποσόστωση και όχι τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι κάτοικοι της ΝΔ Λευκάδας, με κατεστραμμένες περιουσίες και υποδομές και το κράτος πανταχού απόν.

Ίσως όταν πρωτοδιατυπώθηκε το αίτημα οι επιπτώσεις του να μην ήταν σαφείς σε όλους. Σήμερα όμως είναι και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να διορθώσει όσο μπορεί τα λάθη του.
Δεύτερον: θα πρέπει κάποτε να καταγγελθεί ανοικτά αυτή η επιτροπή γονέων τελειόφοιτων, τόσο ως διασπαστική σε σχέση με την ένωση γονέων, αλλά και με βάση τις θέσεις της που είναι ό,τι πιο συντεχνιακό μπορεί να υπάρχει. Οι γονείς που εκπροσωπούν την επιτροπή αυτή δεν έχουν εκλεγεί από κανέναν και άρα εκφράζει ο καθένας μόνο τον εαυτό του αλλά κυρίως η ίδια η επιτροπή δρα διασπαστικά/ανταγωνιστικά σε σχέση με τους συλλόγους γονέων και την ένωση γονέων που δρουν δημοκρατικά και συγκροτημένα, όποιες αποφάσεις κι εάν αυτές λαμβάνουν, είτε με αυτές συμφωνεί κανείς είτε όχι. Και εάν οι τοπικοί άρχοντες τα γνωρίζουν αυτά, την στιγμή που η επιτροπή έχει φτάσει να απευθύνεται απ’ ευθείας στον Υπουργό Παιδείας, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αυτό: πρέπει να γνωρίζει ο Υπουργός τη φύση αυτής της επιτροπής και το ποιους τελικά εκφράζει;

Δ) ΠΟΛΙΤΙΚΑ να είμαστε προετοιμασμένοι ότι σε μεγάλο βαθμό αυτή η φουρνιά μαθητών, και ιδιαίτερα όσοι μαθητές ασχολήθηκαν ενεργά με την διεκδίκηση της ποσόστωσης, έχουν όλες τις προοπτικές ώστε να αποτελέσουν σε λίγα χρόνια τα πιο αντιδραστικά τμήματα της Λευκαδίτικης κοινωνίας, γαλουχημένα από τα 17 τους να δρουν με οδηγό τους μικροσυμφέροντα, ατομικά ή συντεχνιακά. Για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση θα έπρεπε να κινούμαστε και όχι για να την εντείνουμε, στηρίζοντας τέτοια αιτήματα όπως αυτά της επιτροπής γονέων.”

Προηγουμενο αρθρο
Κατερίνα Σολδάτου: Η Festa del Canale είναι ο λόγος που οι επισκέψεις μου στη Λευκάδα θα γίνουν συχνότερες
Επομενο αρθρο
Με την Αγιομαυρίτικη παρέα στο «OLD NAVY» [videoς]

4 Σχόλια

  1. ΛΕΥΚΑΔΙΤΗΣ
    31 Ιουλίου 2016 at 23:24 — Απάντηση

    σιγουρα δεν ηθελα να κρινω με τα δικα μου.
    εσεις οι 10 που θελετε να το παιξετε σωτηρες τησ κοινωνιας, να την διαφυλαξετε απο τους αυριανους συμφεντολογους,κλπ το ιδιο κανετε. ΜΑΣ ΚΡΙΝΕΤΕ

  2. ΛΕΥΚΑΔΙΤΗΣ
    30 Ιουλίου 2016 at 23:59 — Απάντηση

    εκανα σχολιο στην Ανακοίνωση – ενημέρωση Επιτροπής Γονέων τελειόφοιτων Λυκείων.
    εδω θα ρωτησω και τους διαχειριστες ποια ειναι η γνωμη τους για την ποσοστωση; ολοι αυτοι που πολεμησαν την ποσοστωση και λενε οτι τα παιδια μας θα γινουν συμφεροντολογοι, ατομιστες να κατηγορουν εμας τους γονεις οτι τα γαλουχιζουμε προς αυτην την κατευθυνση ειμαι σιγουρος οτι αν ειχαν παιδια τωρα να εδιναν πανελληνιες τα ιδια θα εκαναν και ισως θα ζηταγαν παραπανω για τα παιδια τους

    • Ntinos
      31 Ιουλίου 2016 at 18:55 — Απάντηση

      «εξ ιδίων κρίνετε τα αλλότρια» κύριε «Λευκαδίτη».
      Δεν είναι όλα τα δάκτυλα ίδια!

  3. ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΚΛΗΡΟΥ
    30 Ιουλίου 2016 at 20:00 — Απάντηση

    κ. Σάντα το παρακάτω κείμενο είναι αναρτημένο στα Κεφαλλονίτικα νέα από το ΚΕΣΥΠ Κεφαλλονιάς ως απάντηση σε αντίστοιχα δημοσιεύματα σαν το δικό σας, (διότι νομικά από δω και πέρα για δικό σας πρόκειται), καθόσον το υιοθετήσατε, με τέτοιο ζήλο και με τόσο βαρύγδουπο τίτλο. Νομίζω ότι λύνει αρκετές από τις απορίες σας και απαντά στα ερωτήματά σας και σε όλες τις ανησυχίες σας για το μέλλον της νεολαίας (της φουρνιάς της ποσόστωσης όπως χαρακτηριστικά αναφέρετε) αυτού του τόπου, τους πιθανούς αντιδραστικούς της Λευκαδίτικης κοινωνίας, τους γαλουχημένους 17αρηδες με οδηγό τους το μικροσυμφέρον και τον συντεχνιασμό και κ.λ.π., κ.λ.π. κ.λ.π.
    Η διαφορά βέβαια είναι ότι στην Κεφαλλονιά ασχολήθηκαν οι ίδιες οι υπηρεσίες και οι φορείς από μόνοι τους για να ευνοηθούν όλοι οι μαθητές του νομού, χωρίς να χρειασθεί να συσταθεί καμία επιτροπή γονέων (προσωπικά είμαι στη διάθεσή σας για σας αναλύσω εάν χρειασθεί όλο το χρονικό της γέννησης και σύστασης αυτής της Επιτροπής και με όλα τα απαραίτητα έγγραφα).
    Μπορεί τα πράγματα για όλους τους μαθητές να μην ήταν τόσο τραγικά, κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι και το τελευταίο σπίτι σε όλο τον νομό αισθανόταν και το παραμικρό κούνημα όλο το χρόνο μέχρι και τις τελευταίες ημέρες των πανελλαδικών εξετάσεων, και δεν υπάρχει σπίτι ή επάγγελμα που δεν καταμετρά ακόμη ζημιές.
    Το πόσο, το που και το πως έχει πληγεί ο καθένας, δεν είναι κανείς αρμόδιος να το κρίνει.
    ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

    ΜΕΤΡΟ «ΠΟΣΟΣΤΩΣΗΣ»: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
    Με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο σχετικά με το μέτρο της ποσόστωσης για τους
    υποψήφιους από την Κεφαλλονιά λόγω των σεισμών και επειδή έγινε αναφορά σε ανακοίνωση του
    Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Αργοστολίου αισθανόμαστε την ανάγκη και
    υποχρέωση να διευκρινίσουμε το θέμα, ώστε να μην δημιουργούνται παρανοήσεις στην κοινή γνώμη.
    1. ΄Εχει καθυστερήσει από την Πολιτεία η πλήρης αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς
    τόσο στις κατοικίες όσο και στις δημόσιες υποδομές και στις μεταφορές (κατάσταση οδικού
    δικτύου). Τα σχολεία της Παλικής στεγάζονται σε κοντέινερς που δεν μπορούν να καλύψουν τις
    ανάγκες τους ή σε χώρους εντελώς ανεπαρκείς (π.χ. Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης).
    Η αλήθεια είναι πως το πρόβλημα αφορά κυρίως τους μαθητές από την Παλική, αλλά και
    ολόκληρος ο Νομός έχει υποστεί μία αναστάτωση σε σχέση με την προ σεισμών κατάσταση.
    Αναλογιστείτε π.χ. την ταλαιπωρία που υφίσταται όλη τη χρονιά ο μαθητής από την Έρισο που
    έρχεται στο Αργοστόλι για φροντιστηριακά μαθήματα με το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο μετά το
    κλείσιμο του δρόμου του Χάρακα.
    2. Τα περισσότερα σχολεία του Νομού το σχολικό έτος 2014-2015 ξεκίνησαν με μεγάλες ελλείψεις σε
    εκπαιδευτικό προσωπικό και ακόμα και για μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικώς έγιναν στη
    μέση της χρονιάς προσλήψεις καθηγητών, με αποτέλεσμα να διδαχθούν ελλιπέστατα τα μαθήματα αυτά.

    3. Το μέτρο της ποσόστωσης ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ . Επομένως,
    κανείς υποψήφιος (που είχε τουλάχιστον σοβαρές βλέψεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση) ΔΕΝ
    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, αλλά έπρεπε να προετοιμαστεί σαν να μην επρόκειτο να
    ισχύσει το μέτρο. Εξάλλου είναι γνωστό ότι η προετοιμασία για τις Πανελλήνιες ξεκινά το αργότερο το καλοκαίρι της Β΄ προς Γ΄ Λυκείου, δηλαδή το καλοκαίρι του 2014!
    4. Επίσης οι σεισμοί εκτός από τις συνέπειες στον ψυχισμό και στην ηρεμία των μαθητών στη μελέτη τους είχαν και οικονομικό αντίκτυπο στις οικογένειες των υποψηφίων , μεγεθύνοντας τις συνέπειες της γενικευμένης και επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης της χώρας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αρκετά μεγάλος αριθμός μαθητών από την Κεφαλονιά να μην έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει φροντιστηριακά μαθήματα σε σχέση με τους υπόλοιπους συνυποψήφιους τους από την υπόλοιπη Ελλάδα.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους το μέτρο της ποσόστωσης είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να
    κάνει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του σεισμού και μάλιστα το πιο ανέξοδο για
    το κράτος και να τονίσουμε πως το μέτρο της ποσόστωσης ήταν αποτέλεσμα πλατιάς κινητοποίησης
    της ΕΛΜΕ-ΚΙ ,των μαθητών, των γονέων και τοπικών φορέων καθώς και της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας
    Γονέων Ελλάδας.
    Ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε με τον τρόπο που εφαρμόζεται το ευνοϊκό αυτό μέτρο και χωρίς
    ναν παρανοούμε ότι το μέτρο αυτό μπορεί να δημιουργήσει στρεβλώσεις και ανισότητες, πρέπει να
    λάβουμε υπόψη πως για κάθε μέτρο ή ενέργεια έχει μεγάλη σημασία , ο τρόπος που θα
    χρησιμοποιηθεί από τον ευεργετούμενο.
    Διευκρινίσεις – Παρατηρήσεις:
    1. Οι θέσεις που προβλέπονται από το μέτρο της ποσόστωσης ΕΙΝΑΙ ΚΑΘ΄ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ
    ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ και επομένως οι υποψήφιοι από την Κεφαλονιά ΔΕΝ «ΥΦΑΡΠΑΖΟΥΝ» ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ
    ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ.
    2. Το ότι δίνονται οι 436 επιπλέον θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για τους υποψήφιους από το Νομό ΔΕΝ
    ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ.
    Και εξηγούμε γιατί: Προσφέρεται ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑ ΑΕΙ Η ΤΕΙ ΜΙΑ (01) ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΣΗ [εκτός από
    11 τμήματα που προβλέπονται ΔΥΟ (02) θέσεις για το καθένα]. Επομένως, το αν θα εισαχθεί κάποιος
    Κεφαλονίτης στο τμήμα αυτό εξαρτάται από το πόσοι άλλοι Κεφαλονίτες θα δηλώσουν το τμήμα αυτό
    και με ποια βαθμολογία σε σχέση με αυτόν.
    3. Στα «περιζήτητα τμήματα» (π.χ. ΙΑΤΡΙΚΗ , ΝΟΜΙΚΗ) ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ που να μην έχει γράψει
    καλά και να μην έχει προσπαθήσει σε όλη τη διάρκεια των σπουδών στο Λύκειο, όπως φαίνεται από τις
    ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 2014 ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ:
    ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ « ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΕΣ» ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-2014
    ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ 19.207 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΤΡΑΣ 15.797
    ΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 18.648 ΝΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ 18.208
    ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΤΡΑΣ 18.947 ΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 18.004
    ΙΑΤΡΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 18.196 ΝΟΜΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ 17.473
    ΙΑΤΡΙΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ 17.167 ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ 17.026
    ΙΑΤΡΙΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 18.189 ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ 17.267
    ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 17.886 ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 16.530
    ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ 16.682 ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟ 17.353
    ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 16.332
    Άρα, ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ δεν θα περάσει σε «περιζήτητες» σχολές με την ποσόστωση, αν ο ίδιος
    και η οικογένειά του δεν έχουν κάνει ένα τιτάνιο αγώνα με μεγάλο ψυχικό και οικονομικό κόστος σε
    ένα εξετασιοκεντρικό και άκρως ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό σύστημα.
    4. Θεωρητικά, θα μπορούσαν να μπουν όλοι οι υποψήφιοι ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ – ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΟΜΩΣ
    ΔΗΛΑΔΗ- ΤΜΗΜΑ, αν δηλώσουν προτίμηση ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ
    ΠΕΔΙΩΝ που έχουν πρόσβαση και αν συνεννοούνταν εκ των προτέρων όλοι μαζί για τη σειρά
    δήλωσης προτίμησης. Κάτι τέτοιο φαίνεται να είναι πρακτικά αδύνατο.
    Αλλά με δεδομένο ότι για κάποια τμήματα απαιτούνται ειδικά μαθήματα (π.χ. Ξένη Γλώσσα, Ελεύθερο
    και Γραμμικό Σχέδιο, Αρμονία) και δεν μπορούν να δηλωθούν από τους υποψηφίους που δεν
    εξετάστηκαν σε αυτά ή που εξετάστηκαν, αλλά δεν πέτυχαν βαθμολογία τουλάχιστον Δέκα (10) που
    απαιτείται για τα ειδικά μαθήματα, συμπεραίνουμε ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ
    ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ.
    5. Πράγματι, την περυσινή χρονιά παρατηρήθηκε το φαινόμενο αρκετοί υποψήφιοι επωφελούμενοι
    του μέτρου της ποσόστωσης να εισαχθούν σε σχολές με απαιτήσεις δυσανάλογες των δυνατοτήτων
    τους. Αλλά αυτό είναι και πάλι σχετικό για τους εξής λόγους και η κάθε περίπτωση πρέπει να
    εξετάζεται χωριστά:
    Ι. Δεν γνωρίζουμε αν η χαμηλή βαθμολογία των υποψηφίων αυτών οφείλεται ή όχι σε κάποιο
    εξωγενή παράγοντα (π.χ οικογενειακό ή προσωπικό πρόβλημα ή θέμα υγείας κτλ.) που συγκυριακά
    εμφανίστηκε στην Γ΄ Λυκείου και δεν του επέτρεψε να αποδώσει στις εξετάσεις ανάλογα με την
    προετοιμασία που είχε κάνει.
    ΙΙ. Ο κάθε μαθητής έχει δυνατότητες και ικανότητες που μπορεί να μην του δόθηκε η ευκαιρία να
    αναπτύξει και χρησιμοποιήσει στη διάρκεια των σπουδών του είτε επειδή δεν μπορούσε να
    αποδίδει σε όλα τα αντικείμενα που διδάσκονται στο Λύκειο ή στον τρόπο διδασκαλίας και την
    απαιτούμενη «αποστήθιση» . Όταν, λοιπόν – μέσω της ποσόστωσης – του δίνεται η δυνατότητα να
    εισαχθεί σε σχολή ή τμήμα, του οποίου το αντικείμενο σπουδών είναι στον πυρήνα των
    ενδιαφερόντων του, έχει ένα σοβαρό κίνητρο να κινητοποιηθεί στην κατεύθυνση της πιο
    συστηματικής μελέτης του αντικειμένου αυτού.
    Και έχουμε περιπτώσεις μαθητών μας με χαμηλές επιδόσεις στις Πανελλήνιες του 2014 ,που
    εισήχθησαν σε σχολές ή τμήματα «υψηλών» απαιτήσεων και τα καταφέρνουν πάρα πολύ καλά και
    περνούν επιτυχώς τα μαθήματα στις σχολές τους.
    Δεν υπονοούμε ότι αυτό είναι ο κανόνας, αλλά είναι πολύ σημαντικό κάποιοι υποψήφιοι, έστω και
    με αυτή τη διαδικασία να βρουν το δρόμο στις σπουδές τους.
    ΙΙΙ. Οι βάσεις των σχολών δεν αντικατοπτρίζουν κατ΄ ανάγκη και τη δυσκολία του προγράμματος
    σπουδών του κάθε τμήματος , καθώς οι βάσεις διαμορφώνονται από πολλούς και ετερόκλητους
    παράγοντες (κυρίως η πόλη και η ζήτηση για το τμήμα αυτό).
    ΙV. Ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων των Πανελληνίων εξετάσεων πανθομολογουμένως (και
    φέτος πράγματι ήταν το αποκορύφωμα σε κάποια μαθήματα) είναι πολύ πιο πάνω από τις
    δυνατότητες του μέσου μαθητή Λυκείου.
    6. Αυτό που έχει σημασία επομένως, είναι οι μαθητές ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΟ
    ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ , αφού έχουν πρώτα μελετήσει όλα τα τμήματα που υπάρχουν στα
    Επιστημονικά Πεδία που δηλώνουν (αντικείμενο σπουδών, επαγγελματικά δικαιώματα , τομείς
    απασχόλησης κτλ.) με ΒΑΣΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥΣ για το κάθε τμήμα και πώς αυτό
    ανταποκρίνεται στις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους.
    Και επί τη ευκαιρία να τονίσουμε την αναγκαιότητα να συμμετάσχουν οι υποψήφιοι στις
    Ενημερωτικές Συναντήσεις που διοργανώνει το ΚΕΣΥΠ για τη σωστή συμπλήρωση του
    Μηχανογραφικού Δελτίου.
    7. Δεν θα πρέπει οι υποψήφιοι να «παρασυρθούν» από το γεγονός ότι μπορούν να δηλώσουν και
    άλλα τμήματα με «υψηλές» βάσεις , επειδή πιθανόν κατά την αντίληψή τους – ή περισσότερο κατά τη
    γνώμη των άλλων – τα τμήματα αυτά οδηγούν σε επαγγέλματα με «κύρος» ή «καταξίωση» και να
    παραβλέψουν «ταπεινά» τμήματα με χαμηλές βάσεις που μπορεί αφενός να είναι συμβατά με τα
    ενδιαφέροντά τους και αφετέρου να τους δώσουν μία καλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας σε
    σχέση με «περιζήτητες» σχολές.
    8 . Εξαρτάται επομένως από τους υποψηφίους και από όσους τους επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα στις
    επιλογές των σπουδών του το πώς θα χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία με το μέτρο της
    ποσόστωσης που τους δίνεται προς όφελός τους.
    9. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργούνται ενοχές στους μαθητές μας ούτε
    περισσότερο να στιγματίζονται , επειδή θα κάνουν χρήση ενός αντισταθμιστικού μέτρου για τις
    αρνητικές συνέπειες από τους σεισμούς, με τις όποιες επιφυλάξεις μας εκφράστηκαν και παραπάνω.
    Με εκτίμηση,
    Δημήτρης Ζαβιτσιάνος
    Αικατερίνη Πετρούτσου
    Σύμβουλοι Σχολικού
    Επαγγελματικού Προσανατολισμού
    ΚΕ.ΣΥ.Π Αργοστολίου

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.