HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΠροκλητικοί και μετά την εθνική τραγωδία: Για τους νεκρούς φταίει ο… άνεμος και οι αόρατοι εμπρηστές

Προκλητικοί και μετά την εθνική τραγωδία: Για τους νεκρούς φταίει ο… άνεμος και οι αόρατοι εμπρηστές

Ασέβεια για τους 83 νεκρούς και τους πολλούς αγνοούμενους αλλά και σε όσους έχουν χάσει τα πάντα, αποτελεί η συνέντευξη τύπου δόθηκε από δύο υπουργούς και τους αρχηγούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Χωρίς να δείξουν καν ότι έχουν συναίσθηση της κατάστασης και κυρίως των αιτίων που οδήγησαν σ’ αυτήν την ασύλληπτη καταστροφή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νίκος Τόσκας και οι επικεφαλής της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, έστησαν αυτή η νυχτερινή συνέντευξη τύπου προκειμένου να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. Σημείωση; Κανείς από την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υπήρξε στην συνέντευξη, ειδικά η Περιφερειάρχης κυρία Δούρου.

Με προκλητικό ύφος, χωρίς να μπορούν να ζητήσουν ούτε μια συγγνώμη, πόσο μάλλον να ψελλίσουν μια παραίτηση, οι κ. Τόσκας και Τζανακόπουλος μας ενημέρωσαν επί της ουσίας ότι όλα έγιναν τέλεια από την πλευρά της κρατικής μηχανής. Ότι ο συντονισμός ήταν ο καλύτερος δυνατός αλλά για όλα φταίει ο στρατηγός άνεμος, το πρωτόγνωρο φαινόμενο του δυνατού αέρα, οι αόρατοι εμπρηστές και τα αυθαίρετα.

Ολοι και όλα κινήθηκαν στη γραμμή που έχει χαράξει το Μέγαρο Μαξίμου και οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης, δηλαδή η επίρριψη ευθυνών σε όλους και η διαχρονικότητας μιας κατάστασης που δυστυχώς αυτή είναι κι έφερε την τραγωδία.

Η θεωρία της συλλογικής ευθύνης

Η κυβέρνηση επιχειρεί να βγάλει από πάνω της το βάρος των 83 και πλέον νεκρών και παίζει το παιχνίδι της «συλλογικής ευθύνης». Με λίγα λόγια, στη γραμμή Καμμένου από το πρωί, φταίνε οι κάτοικοι που έκαναν τις αυθαιρεσίες, φταίει η απουσία πολεοδομικού σχεδιασμού, φταίει ο άνεμος που έπνεε τόσο δυνατά, φταίει ακόμη και η έλλειψη χρόνου για να υλοποιηθούν τα σχέδια που υπάρχουν σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Όπως μας είπαν οι υπουργοί επί της ουσίας δεν έγινε τίποτε στραβό τη Δευτέρα, δεν φταίει η κυβέρνηση που έχει τον γενικό συντονισμό, δεν φταίει η Περιφέρεια, δεν φταίει η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Φταίνε όλα τα υπόλοιπα κι όχι κανείς προσωπικά ή συνολικά ως φορέας.

Ακόμη και για την προσπάθεια εκκένωσης όπως μας είπαν δεν είχαν… χρόνο να το κάνουν, δεν θα πρόφταιναν τα λεωφορεία και δεν θα μπορούσε να ειδοποιηθεί ο κόσμος μέσα σε μιάμιση ώρα κατά την οποία εκτυλίχθηκε η τραγωδία. Αλλά δεν μας απάντησαν στο κορυφαίο ερώτημα: «Υπήρχε σχέδιο εκκένωσης; Υπάρχει αυτή την ώρα σε περίπτωση που ξαναγίνει κάτι τέτοιο;»

Και βεβαίως κουβέντα δεν είπαν για το αν υποτιμήθηκε η πυρκαγιά που ξεκίνησε στο βουνό στις 5 παρά 10 και κατέκαψε τα πάντα μετά από δύο ώρες.

Επίσης είπαν ότι δεν θα προλάβαιναν να έρθουν και τα πλοιάρια να πάρουν τον κόσμο από τις παραλίες, επομένως για ποια εκκένωση να μιλήσουμε.

Μα κανείς δεν μπορούσε να τους πει ότι εκκένωση σημαίνει όχι μόνο να φύγουν από τον οικισμό αλλά ακόμη και να απομακρυνθούν με ασφάλεια από τα σπίτια τους και να κατέβουν προς τις παραλίες. Δεν θα καίγονταν ζωντανοί τόσοι άνθρωποι στα αυτοκίνητά τους, στα σπίτια τους ή μέσα σε ένα χωράφι αναζητώντας διέξοδο προς τη θάλασσα.

Και ακόμη πιο τραγικό; Εριξαν όλο το βάρος της συνέντευξης στους εμπρηστές παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρξε εμπρησμός. Λες κι αυτό έχει καμιά σημασία όταν έχουν καεί τόσοι άνθρωποι. Λες και δεν έχει σημασία το επόμενο στάδιο, εκείνο που κατέληξε στην τραγωδία.

Είναι και περήφανοι…

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο αρχηγός της Πυροσβεστικής όσο και ο αντίστοιχος της Αστυνομίας δήλωσαν περήφανοι για το έργο τους. Δηλαδή τι θα ήταν αν δεν είχαμε νεκρούς; Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής με απλά λόγια, δεν φταίει κανείς, δεν έγινε τίποτε λανθασμένα.

Κατάπληξη και κατάθλιψη προκάλεσε η παρουσία τους όπως και η δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Τόσκα ότι υπέβαλε την παραίτησή του αλλά αυτή δεν έγινε αποδεκτή. Προκαλεί την κοινή γνώμη, όπως την προκάλεσε συνολικά η παρουσία τους και η συμπεριφορά τους πάνω από τις 84 σορούς και τους πολλούς άλλους αγνοούμενους.

Προκαλεί οργή το γεγονός ότι ειδικά ο κ. Τζανακόπουλος είχε μια ιδιαίτερα προκλητική και ερειστική συμπεριφορά απέναντι στους δημοσιογράφους, ειδικά εκείνους που του έκαναν δύσκολες ερωτήσεις, άβολες για την κυβέρνηση.

Αντί να επιδείξουν όλοι ένα ταπεινό προφίλ, να μη δηλώσουν περήφανοι και ότι θα έκαναν πάλι τα ίδια σε αντίστοιχες περιπτώσεις, επέλεξαν μια αλαζονική συμπεριφορά, ασέβεια προς τους νεκρούς και τους συγγενείς τους.

Κατά τη γνώμη μας θα μείνουν στην ιστορία και θα κριθούν από την ίδια την ιστορία δηλώσεις όπως αυτή του κ. Τόσκα: Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω τα λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη»

Ή ακόμη «για λόγους συνειδησιακούς έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό , αλλά μου είπε την ΄΄ωρα της πάλης συνεχίζουμε, δεν την έκανε δεκτή. Υπάρχουν στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια για την έναρξη των πυρκαγιών, δεν ξέρω τη στόχευση».

Ή δηλώσεις από ανώτατους αξιωματικούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής ότι είναι περήφανοι. «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό», είπαν.

Θα κριθούν και από τους πληγέντες και θα καταλογιστούν ευθύνες, όποτε και όταν πρέπει. Κυρίως ο κ. Τζανακόπουλος που έκλεισε την παράσταση ντροπή δηλώνοντας συντετριμμένος όπως και όλοι στην κυβέρνηση αλλά ικανοποιημένος για την προσπάθεια που έκαναν όλοι.

ΠΗΓΉ: www.tanea.gr

Προηγουμενο αρθρο
Πανηγύρισε ο ναός της Αγίας Παρασκευής στον Άγιο Πέτρο
Επομενο αρθρο
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λευκάδας: Για το βιασμό της παραλίας του Μύλου και όχι μόνο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.