HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠροοπτικές ανάπτυξης τουρισμού των Ελληνικών νησιών

Προοπτικές ανάπτυξης τουρισμού των Ελληνικών νησιών

Επιμελητήριο Λευκάδας

Συμμετοχή Επιμελητηρίου Λευκάδας στην 38η Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. & στο Φόρουμ «Προοπτικές ανάπτυξης τουρισμού των Ελληνικών νησιών-Επιχειρηματικότητα-Τεχνολογία-Καινοτομία»

Το Επιμελητήριο Λευκάδας κάνει γνωστό στα μέλη του ότι έλαβε χώρα στη Ζάκυνθο το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015 η 38η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν) καθώς και το φόρουμ με θέμα «Προοπτικές ανάπτυξης τουρισμού των Ελληνικών νησιών-Επιχειρηματικότητα-Τεχνολογία-Καινοτομία».

Στις εργασίες του φόρουμ και της Γενικής Συνέλευσης συμμετείχαν Πρόεδροι και μέλη των Διοικήσεων από τα νησιωτικά Επιμελητήρια – μέλη του ΕΟΑΕΝ, καθώς επίσης η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Γιαννέλης, εκπρόσωποι των αρχών και του επιχειρηματικού κόσμου της Ζακύνθου, καθώς και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που την προηγούμενη ημέρα συνεδρίασε στην Ζάκυνθο. Το Επιμελητήριο Λευκάδας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΑΕΝ, Σωτήρης Σκιαδαρέσης και ο Α΄ Αντιπρόεδρος, Γιάννης Λιβιτσάνος.

Στο χαιρετισμό της η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, κα Ε. Κουντουρά μεταξύ των άλλων τόνισε ότι παρά την κρίση ο τουρισμός την φετινή χρονιά κεφαλαιοποίησε νέα κέρδη, με 25 εκατ. επισκέπτες και 14,5 δισ. ευρώ τουριστικό συνάλλαγμα και υπογράμμισε ότι το Υπουργείο με συντονισμένες προσπάθειες, σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς του τουριστικού κλάδου, ξεκίνησε την υλοποίηση μιας εθνικής τουριστικής στρατηγικής που στηρίζεται σε 6 βασικούς άξονες : α) την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, β) την διείσδυση σε νέες αγορές του εξωτερικού, γ) τη θεσμοθέτηση και προώθηση Θεματικών και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, δ) τη συνεργασία με τις περιφέρειες και τον ιδιωτικό τουριστικό κλάδο για την ενιαία προβολή και την προώθηση του Τουρισμού, ε) την κωδικοποίηση της Τουριστικής Νομοθεσίας και στ) την στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Τέλος κάλεσε τα νησιωτικά Επιμελητήρια και τον ΕΟΑΕΝ σε στενότερη συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στα ελληνικά νησιά.

Οι εργασίες του φόρουμ με θέμα «Προοπτικές ανάπτυξης τουρισμού των Ελληνικών νησιών-Επιχειρηματικότητα-Τεχνολογία-Καινοτομία» χωρίστηκαν σε τρείς θεματικές ενότητες.

Η 1η Θεματική ενότητα αφορούσε το «Άνοιγμα επιχειρηματικών συνεργασιών με τη Τουρκία στον τομέα του τουρισμού» και εστίασε στις μεγάλες προοπτικές αύξησης των τούρκων τουριστών προς όλα τα ελληνικά νησιά, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στα νησιά του Αιγαίου, αρκεί να αρθούν εμπόδια, όπως η χρονοβόρος διαδικασία και το κόστος θεώρησης (βίζα), γιατί η Ελλάδα και ιδιαίτερα τα νησιά αποτελούν για τους Τούρκους τον πιο ελκυστικό ευρωπαϊκό προορισμό.

Στην 2η θεματική ενότητα, με τίτλο «Ενισχύοντας με νέα τεχνολογικά και χρηματοδοτικά εργαλεία την Επιχειρηματικότητα», προτάθηκαν τρόποι αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα νησιά, καθώς και η αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την αύξηση της ρευστότητας και την δημιουργία επενδύσεων.

Στην 3η θεματική ενότητα, με τίτλο «Τρόποι αξιοποίησης συγκριτικών πλεονεκτημάτων νησιωτικότητας», αναπτύχθηκαν τρόποι και μέσα που θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών, όπως το περιβάλλον, η πολιτιστική ταυτότητα, τα μοναδικά προϊόντα που παράγουν και θα καταστήσουν τα νησιά ακόμα πιο ελκυστικούς προορισμούς.

Ακολούθησε η συζήτηση των θεμάτων της 38ης Γενικής Συνέλευσης του ΕΟΑΕΝ και αποφασίστηκε:

Α) Για το μείζον ζήτημα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου να συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο και παράλληλα ο Ε.ΟΑ.Ε.Ν. να συντάξει πρόταση εναλλακτικών ισοδύναμων μέτρων, τα οποία θα αντισταθμίζουν τις απώλειες από την κατάργηση της διαφοροποίησης του ΦΠΑ, με εφαρμογή σ΄ όλο το νησιωτικό χώρο.
β) Για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνικοοικονομική ζωή των νησιών και ο τουρισμός στα νησιά του Αιγαίου με αιχμή την Λέσβο και την Κω από την ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις του ΕΟΑΕΝ προς κάθε κατεύθυνση, για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες, καθώς και η διοργάνωση ημερίδας στη Αθήνα για τις επιπτώσεις στις νησιωτικές επιχειρήσεις.
γ) Για την καλύτερη ενημέρωση των επιχειρηματιών σε θέματα ρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων των δανείων τους καθώς και για τη προστασία τους από τις τράπεζες αποφασίστηκε η υλοποίηση ημερίδων από διαπιστευμένους τραπεζικούς διαμεσολαβητές.
δ) Τέλος, αποφασίστηκε ότι η επόμενη Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ θα πραγματοποιηθεί στην Λευκάδα, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λευκάδος.

Για τη Διοικητική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Σωτήρης Σκιαδαρέσης

Προηγουμενο αρθρο
«Internet: Τα πώς και τα γιατί...»
Επομενο αρθρο
Στα λευκά θα «ντυθεί» ο Σκορπιός: Αύριο ο γάμος της Ριμπολόβλεβα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.