HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠροϋποθέσεις για τη συζυγική ενότητα

Προϋποθέσεις για τη συζυγική ενότητα

«Προϋποθέσεις για τη συζυγική ενότητα»
Σκέψεις επίκαιρες στη 2η συνάντηση των «Διαλόγων Γονέων»!

Σε μια εποχή που προβάλλει ως πρότυπο ή κάτι φυσιολογικό το αφύσικο, ενώ ο εγωισμός βασιλεύει στις ανθρώπινες καρδιές με τις χειρότερες μορφές του (φιληδονία, φιλαργυρία, φιλοδοξία)· όταν η κοινωνία μας η ίδια αμφισβητεί τη χριστιανική της ταυτότητα και ο περίγυρος όλος δεν ευνοεί τη συζυγική ενότητα, ο λόγος της Εκκλησίας μας, λόγος Θεού, ηχεί παράξενα.

Με λόγο γλαφυρό και περιεκτικό, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Δορμπαράκης, κληρικός της Ι. Μ. Δημητριάδος, Θεολόγος – Φιλόλογος και συγγραφέας, μίλησε την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016 στη 2η συνάντηση των «Διαλόγων Γονέων» που οργανώνει κάθε μήνα το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης. Το πρωί της Κυριακής, μετά τη Θεία Λειτουργία, μίλησε για τους γονείς της Νότιας Λευκάδας στο πρώην Δημοτικό Σχολείο του Σύβρου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην «Καταφυγή», στην πόλη της Λευκάδας.

Αναφέρθηκε στην πρόταση της Εκκλησίας μας για τη χριστιανική οικογένεια, την οποία βλέπει ως «κατ’ οίκον εκκλησία». Εξήγησε ότι για τον Χριστιανό ο άνθρωπος είναι ολοκληρωμένος ως ανδρόγυνο, ως άρσεν και θήλυ. Για χάρη αυτής της ολοκληρίας «καταλείψει άνθρωπος την μητέρα αυτού και τον πατέρα και προσκολληθήσεται προς την γυναίκα αυτού και έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν και ους ο Θεός συνέζευξεν άνθρωπος μη χωριζέτω…» Επιδιώκει πλέον το ζευγάρι και εξυπηρετεί με τις επιλογές του έναν κοινό στόχο: με τη συμφωνία των δύο ετερόφυλων προσώπων και με τη βοήθεια της Χάρης του Θεού, να φτάσουν στην αιώνια ζωή με το Θεό.

Για τον Χριστιανό το „happy end“ δεν είναι η τελετή του γάμου. Αυτή είναι μόνον η αρχή. Το «τέλος» είναι η κοινή πορεία για την πληρέστερη σχέση με το Θεό. Αυτή τη σχέση επιδιώξει να «αυξήσει» ο Χριστιανός είτε με τον έγγαμο είτε με τον άγαμο βίο, ενώ η Εκκλησία μας, χωρίς να επιβάλλει τίποτε, βλέπει με συγκατάβαση –χωρίς να τις προτείνει- τις ενδιάμεσες επιλογές (π.χ. αγαμία στον κόσμο).
Πρώτιστος σκοπός του γάμου είναι, λοιπόν, η αλληλοσυμπλήρωση των συζύγων, με το να αποτελεί ο ένας προτεραιότητα για τον άλλον. Ο άντρας καλείται να έχει προτεραιότητα στη θυσία για χάρη της γυναίκας του κι εκείνη γι’ αυτό το λόγο να του οφείλει σεβασμό, επειδή εκείνος θυσιάζεται για χάρη της. Η τεκνογονία και η ανατροφή των παιδιών ακολουθούν…

Προϋπόθεση, λοιπόν, για να κρατηθεί ενωμένο το ζευγάρι στο όνομα του Χριστού είναι:

1. Να συνειδητοποιήσουν ότι ο χωρισμός απειλεί όπου κυριαρχεί ο εγωισμός και προτάσσεται το ατομικό θέλημα.
2. Να αναγνωρίσουν ως δεδομένο ότι ο καθένας φέρνει μαζί του ατέλειες και παραξενιές και κανείς δεν είναι κάτι το ιδανικό. Αντίθετα, οι χαρακτήρες λειαίνονται και ομορφαίνουν μέσα από τις τριβές και τις συγκρούσεις.
3. Να καταλάβουν πως ο γάμος είναι ένα αγώνισμα καθημερινό, μια συνεχής πάλη με τον εαυτό μας.
4. Να έχουν ως προτεραιότητα τη σχέση των δύο προσώπων και να μην είναι στο κέντρο βάρους της οικογενειακής ζωής το παιδί. Η μεγαλύτερη βοήθεια και ωφέλεια για τα παιδιά είναι να βλέπουν το ζευγάρι ενωμένο.
5. Να έχουν την στήριξη και τη συμβουλή στα βασικά της κοινής τους ζωής από έναν (κοινό, ει δυνατόν) πνευματικό πατέρα.

Έκλεισε το λόγο του με τις υπέροχες και διαχρονικά πρωτοποριακές «Συμβουλές προς τον σύζυγο» του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου από την 20ή ομιλία του στην «Προς Εφεσίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου (PG 62, 147).

Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου ακολούθησε ενδιαφέρων και ωφέλιμος διάλογος, την ίδια ώρα που νέοι άνθρωποι απασχόλησαν δημιουργικά τα παιδιά.

Η επόμενη συνάντηση των «Διαλόγων Γονέων» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016, με ομιλητή τον π. Βαρνάβα Λαμπρόπουλο, θεολόγο – φιλόλογο – συγγραφέα και ιεροκήρυκα της Ι. Μ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης, ο οποίος θα εισηγηθεί το θέμα: «Αφήστε τα παιδιά να κάνουν φασαρία…»

Λευκάδα, 7 Νοεμβρίου 2016

(Από το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης)

Προηγουμενο αρθρο
Η Σταυρούλα και το Τείχος της Αγάπης!
Επομενο αρθρο
Κυκλοφορεί το 6o φύλλο της εφημερίδας Free Lefkas

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.