HomeΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΠρωτοβουλία του Δήμου ενάντια στο Ειδικό Χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών

Πρωτοβουλία του Δήμου ενάντια στο Ειδικό Χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Πρωτοβουλία ενάντια στο Ειδικό Χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών

Ενημερώνουμε τους δημότες μας ότι την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή φορέων- περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη υδατοκαλλιέργειας (ΠΣΕ), μέλος της οποίας είναι ο Δήμος μας, προχώρησε στην αποστολή επιστολής προς την νέα κυβέρνηση για την άμεση ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) σχετικής με το Ειδικό Χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών.
Συγκεκριμένα, λίγες μόλις μέρες μετά την απόρριψη της αίτησης ακύρωσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η ΠΣΕ ανέλαβε νέα πρωτοβουλία και με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς ζητά την άμεση ακύρωση της ΚΥΑ και την έναρξη από μηδενική βάση της χωροταξικής διευθέτησης της ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας, με αναβαθμισμένο τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Καθιστούμε σαφές ότι ως Δήμος θα προχωρήσουμε σε κάθε ενέργεια για την προάσπιση των περιοχών μας που θίγονται από τις σχετικές διατάξεις, τόσο μέσα από την ενεργό συμμετοχή μας στην ΠΣΕ, όσο και με ανάληψη νέων πρωτοβουλιών, εάν κριθεί αναγκαίο.

Για την πλήρη ενημέρωση των πολιτών της Λευκάδας, ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής της ΠΣΕ:

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 9.3.2015
ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
syntonistikiepitropi@yahoo.gr

ΠΡΟΣ: 1. Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα
2. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γ. Σταθάκη
3. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και
Ενέργειας, κ. Π. Λαφαζάνη
4. Υπουργό Αναπληρωτή Παραγωγικής Ανασυγκρότησης,
Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γ. Τσιρώνη
5. Υπουργό Αναπληρωτή Ναυτιλίας, κ. Θ. Δρίτσα
6. Υπουργό Αναπληρωτή Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
κ. Β. Αποστόλου
7. Βουλευτή Θεσσαλονίκης, κ. Ευ. Αμανατίδου – Πασχαλίδου

ΘΕΜΑ: Χωροταξικό Πλαίσιο Υδατοκαλλιεργειών & Ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα

Αξιότιμοι κύριοι,
Αφού σάς συγχαρούμε για την ανάληψη των καθηκόντων σας και σάς ευχηθούμε καλή επιτυχία σε αυτά, επιθυμούμε να αναφερθούμε στο πρόβλημα εναντίον του οποίου έως σήμερα δίνουμε κοινούς αγώνες: την άναρχη και περιβαλλοντικά επιβλαβή λειτουργία ιχθυοτροφείων στην Ελλάδα. Επικαλούμενοι τους αγώνες αυτούς, την δήλωση συμπαράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στους σκοπούς και τη δράση της Επιτροπής μας (βλ. από 11.1.2012 επιστολή κοινοβουλευτικής ομάδας), τις ερωτήσεις του στην Βουλή, την συμμετοχή εκπροσώπων του στην αίτηση ακύρωσης του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών στο ΣτΕ και την επίσημη θέση του κόμματος ότι η ΚΥΑ με την οποία θεσμοθετήθηκε είναι «παράνομη και πραξικοπηματική», επισημαίνουμε τα εξής:

Όπως έγινε γνωστό πριν λίγες ημέρες, το ΣτΕ, με μία απαράδεκτη απόφαση, απέρριψε την αίτηση ακύρωσης της επίμαχης ΚΥΑ. Κατόπιν τούτου, μοναδική ελπίδα για την διάσωση των περιοχών μας είναι η ηθική δέσμευση που έχει η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ακύρωσή της ΚΥΑ και να ξεκινήσει από μηδενική βάση την χωροταξική διευθέτηση της ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας. Πέραν του κύριου αυτού αιτήματος, τα πάγια αιτήματά της ΠΣΕ, τα οποία σάς υπενθυμίζουμε, είναι: α) να αναγνωρισθεί η ΠΣΕ ως μέλος κάθε πεδίου διαβούλευσης με αντικείμενο την επεξεργασία νομοθετημάτων που αφορούν στην ανάπτυξη ιχθυοτροφείων και να εκπροσωπείται σε κάθε αρμόδιο όργανο (π.χ. Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, Εθνικό Συμβούλιο Υδατοκαλλιεργειών) και β) να κατοχυρωθεί η προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης των ΟΤΑ για κάθε χωροθέτηση και αδειοδότηση ιχθυοτροφείων ή Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στην επικράτειά τους.

Επισημαίνουμε ότι μέχρι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει κανένα λόγο στα σχετικά πεδία διαβούλευσης, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, οι οποίοι, κατά ανεξήγητα προνομιακό τρόπο, συμμετέχουν σε όλα τα πεδία λήψης αποφάσεων που αφορούν στην ανάπτυξή τους στις δικές μας περιοχές. Συναφώς, σε ότι αφορά την προνομιακή αυτή αντιμετώπιση του ιχθυοκαλλιεργητικού κλάδου, θεωρούμε πως η νέα κυβέρνηση (καθώς και οι αρμόδιοι Εισαγγελείς) οφείλουν να ελέγξουν με ποια κριτήρια και με ποιες εγγυήσεις δόθηκαν στις εταιρίες του κλάδου δάνεια που οδήγησαν σήμερα σε συνολικές υποχρεώσεις της τάξης του 1δις ευρώ και με ποια κριτήρια επιχειρείται την τελευταία περίοδο, η «εξυγίανση» του κλάδου, καθιστώντας τις ελληνικές τράπεζες –και επομένως τον εξαθλιωμένο ελληνικό- λαό μετόχους και χρηματοδότες των πλέον ζημιογόνων και μη – βιώσιμων εταιριών της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος, παρακαλούμε όπως προγραμματίσετε συνάντησή μας, προκειμένου να συζητήσουμε τα ανωτέρω.

Εκ μέρους της ΠΣΕ (μετέχουν 111 φορείς: 24 Δήμοι, ενώσεις παράκτιων αλιέων, τουριστικών κλάδων, περιβαλλοντικοί φορείς, οικιστών κ.α.),
Γιάννης Δημητριάδης Δήμαρχος Πόρου
Κων/νος Δρακονταειδής Δήμαρχος Λευκάδας
Ισιδώρα Νάννου Δήμαρχος Σαλαμίνας
Κωσταντίνος Γκάτζιος Δήμαρχος Επιδαύρου
Γιώργος Ψάχος, Πρόεδρος Εξωραϊστικού Συλλόγου Σκορπονερίου Βοιωτίας
Νανά Τσούμα, Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Συλλόγου
Αγ. Ιωανννη Θεολόγου Φθιώτιδας

Προηγουμενο αρθρο
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Αγ. Παρασκευής Ηλιούπολης
Επομενο αρθρο
Ένας Λευκαδίτης φωτογράφος απαθανάτισε τις φυλές υπό εξαφάνιση της Αιθιοπίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.