HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠρόσφατες δραστηριότητες Κέντρου Νεότητας Ι. Μ. Λευκάδος & Ιθάκης

Πρόσφατες δραστηριότητες Κέντρου Νεότητας Ι. Μ. Λευκάδος & Ιθάκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Άρχισε και φέτος η «Σύναξη Νέων» στην «Καταφυγή»

Mε τη Χάρη του Θεού και την ακολουθία του Αγιασμού, που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας π. Θεόφιλος την Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014 στον, πάντα φιλόξενο, χώρο της «Καταφυγής» (οδ. Μεγανησίου 5, κοντά στην Κεντρική πλατεία –πρώην Ν.Ε.Λ.Ε. ή παλιά Μητρόπολη), άρχισαν και φέτος οι τακτικές συναντήσεις της «Σύναξης Νέων», ηλικίας 22 -45 ετών.
agiasmos_newn

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, με την ευθύνη του Αιδεσιμολογιωτάτου π. Ιωάννη Λάζαρη, εφημερίου Ι. Ν. Εισοδίων Θεοτόκου Τσουκαλάδων, κάθε Τρίτη βράδυ συνάζεται μια φιλική συντροφιά νέων ανθρώπων, που παίρνουν αφορμή από κάποιο εποικοδομητικό κείμενο (λειτουργικό κείμενο, Πατερικό λόγο, άρθρο κλπ.) και συζητούν θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα ενός νέου ανθρώπου με σύγχρονους προβληματισμούς και πνευματικές αναζητήσεις.
agiasmos_newn (1)

Ο διάλογος είναι ελεύθερος και διαμορφώνεται πάντοτε μια ατμόσφαιρα ευχάριστη, που συνεπάγεται και άλλες ευκαιρίες επικοινωνίας (λατρευτικές ευκαιρίες, εξορμήσεις, κοινή τράπεζα, προβολές ταινιών κ.ά.)
Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον π. Ιωάννη και σε όλα τα μέλη της «Σύναξης» ο Θεός να τους φωτίζει στην πνευματική τους πορεία και αυτή τη χρονιά, ενώ πρότεινε και σειρά δράσεων (προσκλήσεις ομιλητών, παρουσιάσεις βιβλίων κ.ά.) που θα ωφελήσουν ακόμη περισσότερο τους συμμετέχοντες.
agiasmos_newn (2)

Κάθε Τρίτη βράδυ, λοιπόν, στις 8.00 μ.μ. θα διαβάζεται η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου, ενώ στις 8.15 μ.μ. θα αρχίζει ο διάλογος.

Έτσι, οι θύρες της «Καταφυγής» είναι ανοιχτές και περιμένουν όποιον θέλει να προστεθεί σ’ αυτή την ωφέλιμη νεανική συντροφιά!

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 26450 25947 και 26450 22415 (εσωτ.: 21 – 23)

agiasmos_newn (5)

agiasmos_newn (3)

agiasmos_newn (4)

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύναξη των «Διαλόγων Γονέων», με ομιλητή τον ψυχίατρο κ. Φώτιο Μουχούρτη
Το απόγευμα της Τετάρτης, 15 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην «Καταφυγή» η, πρώτη για φέτος, σύναξη των «Διαλόγων Γονέων», με αξιοσημείωτη ανταπόκριση στο κάλεσμα της τοπικής Εκκλησίας.

Την εκδήλωση ευλόγησε με τη συμμετοχή και το λόγο του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, ο οποίος υπογράμμισε στην εισαγωγική ομιλία του την σημασία της επικοινωνίας των νέων γονιών με τον Θεό και την Αγία Του Εκκλησία για το δύσκολο έργο τους.

Ομιλητής στην πρώτη αυτή συνάντηση ήταν ο ψυχίατρος κ. Φώτιος Μουχούρτης, εγκατεστημένος ήδη στη Λευκάδα, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Το άγχος στην καθημερινότητά μας».

Ο κ. Μουχούρτης εξήγησε στο κοινό, που με ενδιαφέρον παρακολούθησε τον επιστημονικό του λόγο, ότι από αυτόν καθαυτόν τον παράγοντα «άγχος» δεν πεθαίνει κανείς, υποβαθμίζεται όμως σημαντικά η ποιότητα της ζωής μας από τις ψυχοσωματικές του εκδηλώσεις. Ανέδειξε στρεσσογόνους παράγοντες, όπως οι υψηλές προσδοκίες του κοινωνικού μας περίγυρου, σύγχρονη κοινωνικοοικονομική κρίση που βιώνουμε κ.ά. Έδωσε πρακτικές λύσεις αντιμετώπισης μιας «κρίσης πανικού» ή άλλων αγχωδών εκδηλώσεων, ενώ τόνισε την αξία της επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους και μάλιστα με πρόσωπα, στα οποία έχουμε εμπιστοσύνη, για την αποφόρτισή μας.
1oi dialogoi gonewn

Στο ζωντανό διάλογο που ακολούθησε, αναδείχθηκε, παράλληλα, η αξία της ελπίδας στο Θεό («επίρριψον επί Κύριον την μέριμνάν σου και Αυτός σε διαθρέψει…») και της εμπιστοσύνης στην Πρόνοια και την Αγαθότητά Του («εμβλέψατε εις τα πετεινά του ουρανού· ου κοπιά ουδέ νήθει…»), η σημασία της κοινωνικοποίησής μας με την ουσιαστική και ενεργητική ένταξη στη ζωή της ενοριακής μας κοινότητας, η θεραπευτική σημασία του μυστηρίου της Μετάνοιας και της Εξομολόγησης, πέρα από τη συγχώρηση των αμαρτιών μας, στην αποφόρτιση του ανθρώπου από τους λογισμούς που φαίνεται να «καθορίζουν τη ζωή μας».
Στη διάρκεια της ομιλίας, στο ισόγειο του ίδιου κτιρίου, απασχολήθηκαν δημιουργικά τα παιδιά, προκειμένου να μπορέσουν οι γονείς να συμμετάσχουν απερίσπαστοι στο διάλογο.

1oi dialogoi gonewn (2)

1oi dialogoi gonewn (1)

Η επόμενη συνάντηση των «Διαλόγων Γονέων» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 6.30 μ.μ. στην ίδια αίθουσα της «Καταφυγής», με ομιλήτρια τη σχολική ψυχολόγο στο ΚΕΔΔΥ Λευκάδας κ. Αννέτα Καββαδά, με θέμα: «Η μετάβαση του παιδιού από την οικογένεια στο σχολείο: Τα βήματα μιας επιτυχημένης προσαρμογής».

Πληροφορίες:
Κέντρο Νεότητας Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης – οδ. Αναπαύσεως 4 – 311 00 Λευκάδα
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 26450 22415 (εσωτ.: 21 – 23)
Ε-mail: neotita_lefkas@yahoo.gr

Πρoσκυνηματική εκδρομή στη Βόρειο Ήπειρο: μια εκπληκτική εμπειρία!

Το Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014 μια ομάδα σαράντα δύο ανθρώπων, που στηρίζουν με κάθε δυνατό τρόπο τη νεανική προσπάθεια της τοπικής μας Εκκλησίας, συνδύασαν την αναψυχή και το προσκύνημα σε μια μονοήμερη εκδρομή στη Βόρειο Ήπειρο.

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας π. Θεοφίλου, πέρασαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα και επισκέφθηκαν:

boreios ipeiros (2)

boreios ipeiros (1)

-το ελληνικό κοιμητήριο των πεσόντων κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940 -1941 στο χωριό Βουλιαράτες, όπου τέλεσαν τρισάγιο στους τάφους των ηρώων του Αλβανικού Έπους και μάλιστα στους συντοπίτες μας Ταγματάρχη Ζώη Ζακυνθινό από την Καρυά και στρατιώτη Αντώνιο Στεριώτη από την πόλη της Λευκάδος

-το Εκκλησιαστικό Οικοτροφείο Θηλέων, με 40 φιλοξενούμενες μαθήτριες Λυκείου, που διατηρεί η Εκκλησία της Αλβανίας στο ίδιο χωριό, όπου είδαν και το προσκυνητάρι που έχει στηθεί σε ανάμνηση του κηρύγματος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού το 1777

-το Εκκλησιαστικό Λύκειο «Τίμιος Σταυρός» στο Αργυρόκαστρο, όπου τους υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κύριος Δημήτριος, ένας δραστήριος και δυναμικός Ιεράρχης, ο οποίος εργάζεται επί πολλά έτη στον ιεραποστολικό αγρό της Αλβανίας με πηγαία αγάπη και ταπείνωση, με την ευλογία του συμπατριώτη μας, Λευκαδίτη στην καταγωγή, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κυρίου κ. Αναστασίου (Γιαννουλάτου).

-την παλιά πόλη του Αργυροκάστρου, στα στενά της οποίας περπάτησαν, το νέο Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου και το πρότυπο Σχολείο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης «Πνοή Αγάπης» που ανήγειρε εκεί η Ορθόδοξη Εκκλησία, και ύστερα από μία γραφική ορεινή διαδρομή,

-την παραθαλάσσια πόλη των Αγίων Σαράντα, ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο στις ακτές του Ιονίου και το νεόδμητο Ι. Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, όπου έψαλαν σύντομη δέηση.

Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία για το πώς μια τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία, καθημαγμένη από τον μακροχρόνιο διωγμό του αθεϊστικού καθεστώτος, με τη Χάρη του Θεού και με την εμπνευσμένη δράση του φλογερού ιεραποστόλου, Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, αναστήθηκε και προσφέρει ζωή στο λαό της Αλβανίας, χωρίς εθνικές και θρησκευτικές διακρίσεις.

boreios ipeiros (4)

boreios ipeiros (3)

Τον εκδρομικό όμιλο συνόδεψαν οι συνεργάτες της Εκκλησίας της Αλβανίας στο Αργυρόκαστρο, κ. Ορφέας Μέτσης και ο συμπολίτης μας, κ. Γρηγόριος Κοντογιάννης, οι οποίοι μας ξενάγησαν στα αξιοθέατα και την ιστορία της ευλογημένης και πολύπαθης Βορείου Ηπείρου, αλλά και στην ιεραποστολική δράση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Λευκάδα, 21 Οκτωβρίου 2014

Από το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης

Προηγουμενο αρθρο
Εργατικό Κέντρο Λευκάδας: Δωρεάν μαθήματα σε παιδιά ανέργων
Επομενο αρθρο
Όταν το πλοίο «ΑΡΓΩ» βρισκόταν στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.