HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠρώτη μέρα της Ε’ Συνάντησης Αλεξάνδρου: Ο μίτος που ενώνει το παρελθόν με το μέλλον

Πρώτη μέρα της Ε’ Συνάντησης Αλεξάνδρου: Ο μίτος που ενώνει το παρελθόν με το μέλλον

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε απόψε στον Αλέξανδρο στα πλαίσια της πρώτης μέρας των εκδηλώσεων που οργάνωσε ο Σύλλογος «Φηγός». Μας παρουσίασαν την Αποστολή ΠΗΝΕΛΟΠΗ GANDHI που δραστηριοποιείται στο Πανεπιστήμιο Ορέων της Κρήτης. Για την Αποστολή, τους σκοπούς και τη δράση της, μας μίλησε η ψυχή της ομάδας Βαρβάρα Τερζή – Παλλήκαρη καθως και η κ. Λουίζα Καραπιδάκη.

Η Αποστολή ΠΗΝΕΛΟΠΗ GANDHI είναι καινoτόμος εθελοντική, μη επιχορηγούμενη πρωτοβουλία, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης του Πανεπιστημίου των Ορέων της Κρήτης.

Όραμά της είναι η διάσωση, αναβίωση και ενεργός επαναφορά της ιερής τέχνης της Υφαντικής στην Κρήτη. Για το σκοπό αυτό υλοποιεί δράσεις σε πρακτικό, συναισθηματικό, αξιακό επίπεδο. Στο πλαίσιο των διαδραστικών αυτών ενεργειών υλοποιούνται επιτόπιες επισκέψεις στις «τελευταίες» υφάντριες του νησιού, συζητήσεις, υλικό που μαγνητοσκοπείται σε μορφή πλέον λαογραφικής συλλογής ανεκτίμητης αξίας, αποτύπωση των αφηγήσεων καθώς και συλλογή των ιστορικών υφαντών, που διατηρούνται αλώβητες στις κασέλες των Κρητικών σπιτιών.

Εμπνέει τους ανθρώπους να ξαναβρούν το νήμα της πανάρχαιας αυτής τέχνης στοιχείο που συνενώνει τους ανθρώπους με τον εαυτό τους, τους συνανθρώπους τους και τη φύση, όχι μόνο τοπικά αλλά και παγκόσμια.

Η ομάδα της Αποστολής πλαισιώνεται και καθοδηγείται από προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας, με επικεφαλής την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Κύριος στόχος της Αποστολής ΠΗΝΕΛΟΠΗ GANDHI είναι η αναβίωση και η διάδοση της ιερής υφαντικής τέχνης, από τους τελευταίους μυημένους σε αυτή, στην νέα γενιά και η δημιουργία οικονομίας μικρής κλίμακας μεγάλης αξίας.

Λειτουργούν 100 αργαλειοί στα σπίτια της Κρήτης που αποσκοπούν στη μοναδική, επώνυμη παραγωγή αριθμημένων Υφαντών με πανάρχαια μοτίβα και την αυθεντική Κρητική τεχνική του χειροποίητου.

Στόχοι είναι η συνέχιση της ευαισθητοποίησης των μαθητών μέσω διδακτικών παρεμβάσεων στα σχολεία όλων των βαθμίδων της Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν βίντεο με αξιόλογες και αξιέπαινες πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν σε σχολεία της Κρήτης -Δημοτικά και Γυμνάσια.

DSCN1267

DSCN1228

Η κ. Κασσιανή Κούρτη – Παναγοπούλου μίλησε στη συνέχεια για την μύηση της Έυας Πάλμερ – Σικελιανού στην υφαντική τέχνη από τις υφάντρες της Λευκάδας.

Την εκδήλωση η οποία βεβαίως έκλεισε με μουσική, συντόνιζε ο Χρήστος Πίττας.

Στο χώρο των εκδηλώσεων λειτουργεί έκθεση με παλιά υφαντά της Λευκάδας, είχαν δε στηθεί δυο αργαλειοί σε κανονική λειτουργία. Η κ. Μαρία Ρούσσου έφερε και πλαισίωσε την εκδήλωση με βιβλία σχετικά με την υφαντική από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη.

Η παρουσία του κόσμου ήταν μεγάλη αν λάβουμε υπόψη μας τους αγώνες του παγκόσμιου κυπέλου και τις παράλληλες δραστηριότητες που γίνονται από διαφόρους φορείς σε όλο το νησί.

Για να διαβάσετε το σημερινό και τελευταίο μέρος των εκδηλώσεων πατήστε εδώ.

Προηγουμενο αρθρο
Συμμετοχή της Χορωδίας του «Ορφέα» στην πανηγυρική συναυλία στο Ηρώδειο
Επομενο αρθρο
Πλωτές εξέδρες για να δένουν τα σκάφη αναψυχής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.