HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΠως η επένδυση στον Σκορπιό περνάει μέσα από την «έγκριση» του Μεγανησίου

Πως η επένδυση στον Σκορπιό περνάει μέσα από την «έγκριση» του Μεγανησίου

Η υποχρέωση εισφοράς γης διαπραγματευτικό πλεονέκτημα

Όπως έχουμε ήδη ενημερώσει με άρθρο μας εδώ, έγγραφο της πολεοδομίας Λευκάδας ενημερώνει την δημοτική αρχή ότι για την έκδοση της οικοδομικής άδειας στον Σκορπιό απαιτείται η εισφορά-παραχώρηση γης (8 στρεμμάτων) προς τον δήμο Μεγανησίου. Εισφορά που η δημοτική αρχή δύναται να εξαργυρώσει άπαξ χρηματικά.

Ωστόσο σήμερα το ΔΣ του Εμπορικού κι Επαγγελματικού Συλλόγου με μία επιστολή -παρέμβαση ζητάει ξεκαθάρισμα της πρόθεσης της δημοτικής αρχής.

Αντιπαρερχόμενοι της πρότασης του ΔΣ του Συλλόγου καθώς και του γεγονότος της νομιμοποίησης από πλευράς μελών του αυτής της καθαρά πολιτικής παρέμβασης, οφείλουμε να ομολογήσουμε όντως ότι το ζήτημα απαιτεί να γίνει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, αφού δίνει τεράστιες δυνατότητες στον δήμο Μεγανησίου, για να καθορίσει ένα πλήθος ζητημάτων που θα ρυθμίζουν το μέλλον και τις σχέσεις του δήμου με το Ρώσο ένοικο του Σκορπιού.

Από το πλήθος της νομοθεσίας που ανατρέξαμε και των διευκρινιστικών εγκυκλίων που συχνά επικαλύπτουν η μία την άλλη, το θέμα αναμφισβήτητα απαιτεί την συμβουλή νομικού συμβούλου, ειδικότητας ατόμου που θα έπρεπε ήδη να είχε προσληφθεί για ένα πλήθος θεμάτων που καθημερινά αντιμετωπίζει ο δήμος Μεγανησίου. Παραθέτουμε την νομολογία ώστε να είναι προσβάσιμη σε κάθε αναγνώστη με την επιφύλαξη να υφίσταται ενδεχομένως συμπλήρωση:

Προεδρικό διάταγμα βάσει του οποίου ο δήμος Μεγανησίου δικαιούται 8 στρέμματα για διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων εδώ

Σύμφωνα με το άρθρο 8,9 του νόμου 1337/1983 γίνεται μετατροπή της εισφοράς γης να ικανοποιηθεί με χρηματική αποζημίωση εδώ

Διευκρινιστική εγκύκλιος του νόμου εκδόθηκε το 2014 και μπορείτε να δείτε εδώ και μία δεύτερη διευκρινιστική εγκύκλιος μπορείτε να δείτε εδώ

Δεν γίνεται ξεκάθαρο σε εμάς εάν είναι στην ευχέρεια του δήμου ή του ιδιοκτήτη να επιλέξουν χρηματική αποζημίωση ή εδαφική έκταση. Κανείς δεν μπορεί ν΄αποκλείσει όμως την αγορά και την παραχώρηση οικοπέδου 8 στρεμμάτων μέσα στην ίδια πολεοδομική ενότητα και εκτός Σκορπιού με ότι αυτό σημαίνει. Επίσης ξεκάθαρο είναι ότι εάν ο δήμος Μεγανησίου δεν κάνει χρήση του δικαιώματός του αυτού μέσα σε τρία έτη από την υποβολή του αιτήματος, ουσιαστικά παραχωρεί τα δικαιώματά του στο «πράσινο ταμείο» του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Η χρηματική αποζημίωση εάν επιλεγεί, θα οδηγηθεί αποκλειστικά και μόνο για την δημιουργία κοινοχρήστων, κοινωφελών χώρων και σκοπών

Πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί επίσημο έγγραφο αίτημα προς τον δήμο Μεγανησίου από την εταιρεία διαχείρισης του Σκορπιού.

Πηγή

Προηγουμενο αρθρο
Ενημέρωση της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Λευκάδας προς τα μέλη της
Επομενο αρθρο
Συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του Σπύρου Ασδραχά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.