HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΠως χαραμίστηκε μια ωραία ιδέα – ή πως η ανοησία είναι ανίκητη

Πως χαραμίστηκε μια ωραία ιδέα – ή πως η ανοησία είναι ανίκητη

Πέταξε και φέτος ο Δήμαρχος τον μπότη του στην κεντρική πλατεία, σε συνέχεια περσινής εφεύρεσης ενός «παιχνιδιού» που λέγεται «μποτιάς» ή αλλιώς γύρω γύρω όλοι και στη μέση τα πήλινα. Όπως μάλιστα σχολίασε αναγνώστης προ ημερών, από πέρυσι, κάθε Μ. Σάββατο μετατρέπουμε την πλατεία σε πίστα μπουζουξίδικου! Φέτος μάλιστα με τα κάγκελα… έφερνε και σε τσίρκο!

Ο «μποτιάς» ή γύρω γύρω όλοι, είναι αποτέλεσμα περσινής ανόητης απόφασης των ιθυνόντων του νησιού που η μονομέρειά τους για προβολή, τους τυφλώνει.

Από χρόνια, έχουν εκφραστεί δίκαια παραπόνα από την Φιλαρμονική, για την συνήθεια να πετιούνται σπαζούμενα στα πόδια των μουσικών, ενόσω παιανίζει η μπάντα κατά μήκος της αγοράς, με κίνδυνο να τραυματιστεί κάποιος μουσικός. Είναι δε άσχημο το θέαμα, οι υπεύθυνοι της Φιλαρμονικής να τρέχουν μπροστά από την μπάντα, κλωτσώντας δεξιά και αριστερά τα σπαζούμενα, για να καθαρίσουν το δρόμο.

Η κεντρική πλατεία θα μπορούσε να ήταν ο ιδανικός χώρος για το κομμάτι.   Διαθέτει ψηλά και παραδοσιακά κτίρια. Κάθε Πάσχα όμως είναι κατειλημμένη από τραπεζοκαθίσματα και κόσμο, που καθιστούν επικίνδυνο κάθε πέταγμα κομματιού από ψηλά.

Να θυμίσω, πως πέρσι τέτοια εποχή, είχε εκφραστεί η άποψη το κομμάτι να γίνει μια θεαματική εκδήλωση και να λυθούν όλα τα προβλήματα που παρουσίαζε η μέχρι τώρα εφαρμογή του. Ούτως ή άλλως,το πέρασμα της Φιλαρμονικής στην κεντρική αγορά και το πέταγμα του κομματιού -όπως το γνωρίζουμε οι νεώτεροι-  ελάχιστη σχέση έχει με την παράδοση. Οι παλαιοί Λευκαδίτες πέταγαν το κομμάτι με το άκουσμα της πρώτης καμπάνας, νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Η πλατεία Μαρκά με τα παραδοσιακά κτίρια που διαθέτει και την άπλα που παρουσιάζει, ήταν και είναι, το ιδανικό μέρος να ρίχνουμε το κομμάτι: «από ψηλά για να κάνει κρότο και να σπάσει το πένθος της Μεγάλης Εβδομάδας».

Ο Πάνος Φέξης πέρυσι είχε μελετήσει και σχεδιάσει το θέμα με κάθε λεπτομέρεια. Είχε δημιουργήσει στο χαρτί αλλά και στη φαντασία μας, πανέμορφες εικόνες με τα κτίρια και τις κολώνες φωτισμού της πλατείας Μαρκά στολισμένα με κόκκινα «λάβαρα». Ο κόσμος θα παρακολουθούσε από την πλατεία και το κομμάτι θα πεταγόταν από τα απέναντι κτίρια, στο δρόμο. Η φιλαρμονική θα μπορούσε απερίσπαστη να παιανίζει.

Επειδή την εκδήλωση θα διοργάνωνε το Επιμελητήριο, όπως ήταν φυσικό, ο Δήμος την τορπίλισε. Το αστείο μάλιστα είναι πως παρουσιάστηκε και θεματοφύλακας της παράδοσης. Για να ξεκινήσει από πέρυσι τον «μποτιά» στην πλατεία και να προσθέσει και φέτος τα κάγκελα!

Η σημερινή αθλία εικόνα με τα κάγκελα στην κεντρική πλατεία, απέδειξε για μια ακόμα φορά πως η ανοησία είναι ανίκητη. Θύμισε, το έχουμε ξαναγράψει, και το «κατά Βενιζέλου ανάθεμα!».

Σχετικό άρθρο: Πως γινόταν το κομμάτι πριν από 45 χρόνια

Προηγουμενο αρθρο
Το Πασχαλινό έθιμο «το κομμάτι» στην πόλη της Λευκάδας [φωτό+βίντεο]
Επομενο αρθρο
Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας «Παναγίας Πορταΐτισσας» από τη Μονή Φανερωμένης

3 Σχόλια

  1. Παύλος
    8 Απριλίου 2018 at 08:49 — Απάντηση

    Ας μην κρυβόμαστε. Αυτοί είμαστε! Είναι ελάχιστοι αυτοί που ψάχνουν κάτι καλύτερο. Γι’ αυτό τους λέμε “ελίτ” και τους φτύνουμε. Επομένως…

  2. eftixios
    7 Απριλίου 2018 at 17:42 — Απάντηση

    Καλό είναι να κρατήσουμε τα έθιμα μας.
    Όπως αυτά υπήρχαν τόσα και τόσα χρόνια.
    Τώρα αν μερικοί θέλουν να κάνουν τη Λευκάδα, Κέρκυρα,
    με τους μπότηδες τους χρωματιστούς που τους ρίχνουν από τα τριώροφα και τα τετραώροφα.
    Το μόνο που καταφέρνουν είναι αυτή η άθλια εικόνα που βλέπουμε.
    Και πιστεύω στο μέλλον ότι όλες αυτές οι αθλιότητες να είναι παρελθόν.

  3. Δημήτρης
    7 Απριλίου 2018 at 15:17 — Απάντηση

    Εμένα μου άρεσε.! Μπράβο στους διοργανωτες.Καλή Ανάσταση κ καλό Πάσχα με λιγότερη μιρλα και αρνητισμό

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.