HomeΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΑΠώς να μη σταθείς, πως να μην κοιτάξεις αυτές τις γυναίκες;

Πώς να μη σταθείς, πως να μην κοιτάξεις αυτές τις γυναίκες;

Ήταν την Τσικνοπέμπτη σε μια μικρή γιορτή που έγινε στο  Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Καρυάς. Κι ήταν ο Θανάσης Κατωπόδης που φωτογραφίζοντας την εκδήλωση «καδράρισε» τα πρόσωπα των Φιλοξενούμενων γυναικών του Κέντρου και δημιούργησε εικόνες μοναδικές.

Σε μια εποχή που θεοποίησε το κάλλος, τα νιάτα και στην ομορφιά, αυτές οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες ήταν μια μικρή γροθιά στο στομάχι.

Τρεις από αυτές που εικονίζονται στις φωτογραφίες είναι χωριανές μου. Αυτά τα σκαμμένα από τα χρόνια, τις κακουχίες, τις ταλαιπωρίες, τις στερήσεις και τις έγνοιες πρόσωπα, μου είναι οικεία.

Η θειά Πιπίνα, η θειά Λενίτσα και η θειά Χαρίκλεια.

Πώς να μη σταθείς, πως να μην κοιτάξεις αυτές τις γυναίκες;

Όλη η σκληρή ζωή τους είναι λες αποτυπωμένη στα πρόσωπα τους και μόνο σ’ αυτά. Γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και έζησαν σε δύσκολα χρόνια. Δούλεψαν σκληρά, στερήθηκαν, πόνεσαν, ταλαιπωρήθηκαν, δεν ζήτησαν και δεν κράτησαν τίποτε για τον εαυτό τους. Λίγες φορές γελάσανε. Οι ρυτίδες, οι γραμμές στα πρόσωπα είναι ολάκερη η ζωή τους.

141516

…ήταν και τούτη χαϊδονιά
και τώρα μιά γριούλα
τη δύναμή της έστυψε
όλη για τα παιδιά της
τίποτε δεν εγύρεψε
το ξέρει η καρδιά της…

Προηγουμενο αρθρο
Η ογδόη κατηγορία (του σεισμού) - Λευκαδίτικο γέλιο
Επομενο αρθρο
Περίπατοι στην όμορφη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.