HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ«Σαλτοπήδα να μη σε φάει ο…. όφις»

«Σαλτοπήδα να μη σε φάει ο…. όφις»

Γράφει ο Νίκος Βαγενάς

Είναι κοινή διαπίστωσι ότι το πολιτισμικό φορτίο το οποίο ως τοπικοί αγωγιάτες της ιστορίας, είχαμε υποχρέωσι να μεταφέρωμε, εφροντίσαμε κατά καιρούς να το αλαφρώσουμε περισσότερο από όσο θα έπρεπε και, δυστυχώς, δεν αντιληφθήκαμε ότι το μόνο που κουβαλάμε είναι το άδειο και ταλαιπωρημένο σεντούκι που μας παρέδωσαν, κάποτε, κάποιο που τους θέλουμε προγόνους. Υπερηφανευόμαστε γι’ αυτούς αλλά σίγουρα αυτοί θα εντρέποντο για μας.

Πρίν λίγες ημέρες, σαν «αδειανός καλόγερος» όπως λέμε στην καθομιλουμένη μας, μη έχοντας κάτι καλύτερο να κάμω, ωδηγήθηκα ίσαμε το Κάστρο και δή εποχούμενος, απολαμβάνοντας την βόλτα με αργές…. πεταλιές! Την τελευταία φορά που βρέθηκα στο Κάστρο, ήτο απόγευμα-παραμονή εορτής της Αγίας Μαύρας. Στον εξωτερικό χώρο, εκεί όπου είναι ο λίθινος πόντες, πριν το πορτόνι, εβασίλευε παντοδύναμο το σκουπίδι, είτε επιπλέοντας είτε σφηνωμένο μέσα στις υδροχαρείς καννέτες (λεπτές καλαμίδες).

Εκείνο το απόγευμα, η πανηγυρική εικόνα των λαβάρων ήρχετο σε ζωηρή αντίθεση με τα σκουπίδια και την πρασινισμένη επιπλέουσα βρώμα του λιμνάζοντος νερού. Φαντασθείτε την δυσάρεστη έκπληξι που εδοκίμασα όταν ύστερα από αρκετό καιρό, αντίκρυσα ξανά τα ίδια σκουπίδια και την ίδια επιπλέουσα βρώμα να λικνίζεται σε αργό ρυθμό λες και χόρευε με στεφάνι Χούλα-χουπ.

Στο μυαλό μου, ως συνήθως, άρχισαν να….υφαίνονται κακεντρεχείς σκέψεις, καθώς «ανεμιμνήσθην» την προ καιρού είδηση-φήμη ότι οσονούπω επίκειται μια γενικωτέρα μελέτη, μέσω της οποίας θα προβλέπονται ή θα προτείνωνται…. στοχευμένες επεμβάσεις.

Ελπίζω όχι και τόσο στοχευμένες όσο οι προηγούμενες! Δεν αντέχομε άλλες τέτοιες ευστοχίες! Κατά το κοινώς λεγόμενο, «μένει να το ιδούμε». Αλλά επί του παρόντος και έως ότου εγκριθούν και ξεκινήσουν οι στοχευμένες επεμβάσεις, δεν νομίζετε ότι χρειάζεται, κατεπειγόντως μάλιστα, να συνταχθή ή έστω να εκπονηθή μια Μελέτη προκειμένου να κατασκευασθή μια πόχα (απόχη) για ην περισυλλογή του επιπλέοντας ρύπου; Ξέρετε, μια πόχα, σαν και κείνη που είχε ο Κέμερης, ο Σούρας, ο Φέξης, ο Μπαγιαγός και οι άλλοι Μπουρανέλλοι αλιείς, την οποία εχρησιμοποιούσαν για να βγάζουν, μισοπελαγωμένοι, γαρίδες και δόλο(μα) το γνωστό καραβιδάκι.

Σαφώς και χρειάζεται Μελέτη για την κατασκευή της πόχας. Τι σόϊ Κράτος Μελετών είμαστε; Και προπαντός ας μη νομίζει κανείς ότι η διάμετρος αυτή προκύπτει έτσι αβασάνιστα! Ξέρετε τι γεωμετρικοί υπολογισμοί απαιτούνται; Πόσα τόξα συναρμογής; Το δε ευθύγραμμο στέλεχός της, νομίζετε ότι δεν θα οδηγήση τον μελετητή ξανά πίσω στα σχολικά θρανία, προκειμένου να ξαναθυμηθή κάποιους από τους κανόνες της Φυσικής; Δύναμι-βάρος-μήκος μοχλού-υπομόχλιο; Έμ, πώς; Έτσι;
Ξέρω ότι η παραπάνω ειρωνεία περιττεύει! Δεν παύει όμως να αποτελεί είδος διαμαρτυρίας για το συγκεκριμένο θέμα. Ας σοβαρευτούμε όμως! Ρε παιδιά (συγνώμη για την έκφρασι), με δυό γαλότσες και δανεικιά πόχα όλα εκειά που επιπλέουν, περισυλλέγονται.

Όσο για κείνες τις τρυφερές καννέττες, με ένα χορτοκοπτικό μηχάνημα το πρόβλημα επιλύεται σε λιγότερο από μισή ώρα! Τόσο δύσκολο είναι; Επειδή όμως έχομε πικρή εμπειρία από το τριχωτό Καποδιστριακό βρέφος που δεν εννοεί να μεγαλώση, τουλάχιστον οι τοπικοί άρχοντες μέσα στον ωκεανό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, σ’ έναν εκτρωματικά διευρυμένο Δήμο, ας κάνουν τμηματικές προσπάθειες ευπρεπισμού του εξωτερικού χώρου. Όπως και να το κάνωμε είναι η είσοδος (όχι τα όρια! Αυτά ευρίσκονται στην ακτογραμμή του Αγίου Αντωνίου πέρα την Λάμια) όχι μόνον της πόλεως αλλά και των ενδότερων χωριών του νησιού.

Δεν είναι του παρόντος να γίνη αναφορά της καταστάσεως που επικρατεί στον εξωτερικό χώρο (από το πορτόνι μέχρι πιο πίσω από τον φάρο), αλλά η εικόνα δεν είναι μόνον αποκαρδιοτική αλλα μας προσβάλει και μας διασύρει στα μάτια των ξένων επισκεπτών.(1) Ωστόσο, εντύπωση προξενεί η σπουδή με την οποία κατεδαφίσθη το πράγματι, τρωγλοειδές ψαροκαφενείο με τα περίεργα παρακολουθήματά του, ενώ όλη η υπόλοιπη κρατική σαβούρα παραμένει, προκλητικά αμετακίνητη.

Ήδη, κατά το παρελθόν, έχω αναφερθεί, σχετικά, με την κακοτεχνία του καταστρώματος της καμάρας του πόντε προ του αυλείου χώρου της δυτική πύλης. από τότε που απεκατεστάθη η τρομερή ζημία (2) (μια μισο-μετακινημένη πέτρα-κελιδί της καμαάρας), πριν κάμποσα χρόνια δεν ευρέθη κανείς αρμόδιο-υπεύθυνος να εισηγηθή το «συμμάζεμα» αυτού του εκτρώματος; Και να σκεφθή κανείς ότι προς αποκατάτασι της ζημιάς (!), κατέφθασε το εξειδικευμένο προς τούτο εργατοτεχνικό προσωπικό από γειτονική….καραβλαχία περιοχή προκειμένου (βάση Μελέτης πάντα) να παραδώση μαθήματα περί αποκαταστάσεως και συντηρήσεως των «Ιστορικών Μνημείων». Ρε παιδιά (και πάλι συγνώμη για την αγενή προσφώνησι) το χώμα είναι τζάμπα! Ρίξτε από δαύτο, που να πάρει ο διάολος, μπας και καλυφτεί το αίσχος! Ρίξτε από δαύτο να ομαλοποιηθή το τμήμα που πάσχει μπας και σκοντάψ’ κάνας κ’στιανός και βγάλ’τα τζούφλια τ’! Τουλάχιστον να υπάρχη, όπως πριν από την στοχευμένη ενέργεια, η αρμονική (δια χώματος) συνέχεια με το εναπομείναν τμήμα ίσαμε με το πορτόνι και όποτε έρθει η ώρα των επόμενων στοχευμένων ενεργειών, ελπίζω να δούμε και «μεις οι υπόλ’π’ το φως το αληθινόν.»

Τελικώς, εισήλθα στον αύλειο χώρο προ της δυτική πύλης και διέσχισα το πυλαίο διάστημα μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής πύλης Ήμουν πεπεισμένος ότι αφού είχε γίνει προκαταρτικώς μια τμηματική αποψίλωσι, κατά την πλησιόχωρη ημερομηνία εορτής της Αγιομαύρας, ύστερα από τόσο καιρό η εν λόγω αποψίλωσι θα όδευε προς το τέλος της, αποδίδουσα στο Κάστρο την δυνατότητα της επισκεψιμότητος.

Όμως η εικόνα του εσωτερικού χώρου παρέμενε η ίδια, όπως την είχα αντικρύσει την προηγούμενη φορά, δηλαδή την περιορισμένη αποψίλωση, ίσαμε τα δυό πρώτα κτήρια οδεύοντας προς τον ναΐσκο του Κάστρου καθώς επίσης και ένα στενό μονοπάτι κατά το μήκος των επάλξεων, το οποίο όμως περιεβάλλεττο, εκατέρωθεν, από πανύψηλη αγροστώδη βλάστησι, αποκρύβουσα την εξωτερική και εσωτερική θέα. Συνεπώς, ο τομέας των επάλξεων απεθάρρυνε τον οιονδήποτε…..τολμητία που θα ήθελε να περιδιαβή την περιτείχιο οδό όπου η, ηψόθεν, θέα του περιβάλλοντος τοπίου θα απεζημίωνε την επιλογή του.
Δεν επλησίασα περισσότερο, φρονών ότι θα ήτο ανώφελον ως προς την πληροφόρησι, υπό των φυλάκων, περί του… τι μέλλει γενέσθαι. Οδηγήθην προς την έξοδο, στερούμενος της φιλικής συζητήσεως μετά των φυλάκων, καθ’ ότι εκείνη την στιγμήν εξυπηρέτουν ένα γκρούπ ξένων επισκεπτών.

Και το ερώτημα προκύπτει αμείλικτο: Τί εικόνα (περιγραφική ή φωτογραφική) θα μεταφέρει ο καθείς των άμα τη επιστροφή στον γενέθλιο τόπο του; Το ότι επίκειται Μελέτη ή έγκριση Μελέτης και ένταξι σε κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, αυτό δεν λέει, τίποτε στον επισκέπτη. Αυτός δεν θα είναι εδώ, σε κάποιο «αόρατο μέλλον», ώστε να επιβεβαιώση τις στοχευμένες ενέργειες. Απλώς θα μεταφέρη αυτό που είδε με τα μάτια του ή που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του.

Εν κατακλείδι (σύμφωνα με την εποχή ευμαρίας που διανύομε),(3) ας αρκεστούμε, τουλάχιστον, στην αποψίλωσι και καθαρισμό και οι στοχευμένες δράσεις ας περιμένουν λιγάκι και προπαντός να εμπεδωθεί η πεποίθησι ότι ο ΣΚΑΪ σταμάτησε να….καθαρίζη την Ελλάδα.

Αποψίλωσι και μόνον αποψίλωσι απαιτείται ώστε ο επισκέπτης να περιδιαβαίνει ασφαλής από τα φίδια. Είναι ανεπίτρεπτο να εισπράττεται εισιτήριο (δεν έχει σημασία το χαμηλό αντίτιμο των 2€) και ο επισκέπτης να είναι υπεύθυνος για ο,τιδήποτε συμβεί (λέω να τον βάλωμε να υπογράφει υπεύθυνη δήλωσι), ακόμα και για την αναγκαία παροχή ενός πλαστικού ποτηριού νερού, απεκδυόμενοι πάσης ευθύνης, υπενθυμίζοντας του μάλιστα και την τοπική, φιλική, προειδοποίησι: «Κάθε τόσο, σαλτοπήδα να μη σε φάει ο όφις».

Ντροπή και ξανά ντροπή!!!

(1) Οι αλλοδαποί, κυρίως, επισκέπτες έχουν ως μέτρο συγκρίσεως τα ιδικά των κάστρα και πύργους, όπου εμείς όχι μόνον δεν είμαστε άξιοι να εισέλθουμε αλλά ούτε να αντικρύσωμε.
(2) Η ζημία έγκειτο σε ένα κελιδο-λίθι εσωτερικά της καμάρας το οποίο είχε υποχωρήσει προς τα κάτω κατά 10-15 εκατοστά και συγκρατείτο λόγω του σφηνοειδούς σχήματός του. Το κενό το οποίο άφησε, αφού αφαιρέθη ήτο μια τρύπα στο κατάστρωμα της καμάρας 25Χ 35 εκατοστά! Τώρα, τι εμεσολάβησε και ολόκληρο το κατάστρωμα διεμορφώθη σε ….μπομπόνια, αυτό το ξέρουν οι…. μελετητές!!!
(3) Και σε παλαιότερες εποχές, όπου δεν υπήρχε η οικονομική κρίσι, τα πράγματα ήσαν τα ίδια και απαράλλακτα.

Προηγουμενο αρθρο
Ο αποχαιρετισμός του ήλιου στο παλιό σχολείο Τσουκαλάδων
Επομενο αρθρο
Η παραδοσιακή λευκαδίτικη γυναικεία φορεσιά

1 Σχόλιο

  1. Ευάγγελος Βουκελάτος
    12 Ιουλίου 2017 at 17:16 — Απάντηση

    Με αφορμή το ανωτέρω άρθρο θα ήθελα με κάθε σεβασμό προς τον γράφοντα & την ιστοσελίδα σας να επισημάνω τα εξής :
    H πλέον πρόσφατη παρέμβαση έμπροσθεν της δυτ. πύλης έγινε περί τα έτη 2007-9 με πιστώσεις της τότε Ν.Α. Λευκάδας. Κατά την διάρκεια τότε των εργασιών καθαρίσθηκε όλο το τμ. της τάφρου που εφάπτεται της εθν. οδού , απομακρύνθηκαν οι πυλώνες της ΔΕΗ μεταξύ ανατολικού προτειχίσματος & εθν. οδού, απεκαταστάθη η κυκλοφορία του ύδατος πέριξ του οχυρού & εν τέλει απεκαταστάθη τμ. της τάφρου από Πλωτή Γέφυρα μέχρι την δυτ. πύλη. Στο τμήμα αυτό επειδή δεν ήτο δυνατό να ακολουθηθεί η παλαιά ξερολιθιά αντιστήριξης (η οποία εντοπίσθηκε) της εξωτ. πλευράς της τάφρου , κατασκευάσθηκε νέα λιθιά (εσωτ. της παλαιάς και με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά αυτής) και επίσης ανεσκάφη η παλαιά λίθινη γέφυρα προσβάσεως στο κάστρο. Κατά τον καθαρισμό αυτής ο οποίος έγινε ΔΙΧΩΣ να ακουμπίσει μηχ/μα το γεφύρι διεπιστώθη ότι όντως η κεντρική σειρά λίθων της καμάρας ήταν “συμπιεσμένη” – μετατοπισμένη προς τα κάτω και ειδικά ο κεντρικό λίθος ονόματι “κλειδί”. Τούτο προφανώς έγινε διότι μετά το “μπάζωμα” του αυλείου χώρου μεταπολεμικά και μέχρι την τοποθέτηση & λειτουργία της Πλωτής Γέφυρας όλα τα βαρέα οχήματα που εισέρχονταν ή εξέρχονταν του “Περάματος” έκαναν αναστροφή ή μανούβρες επί της προσχωμένης πλέον γέφυρας. Τούτο λοιπόν είχε ως αποτέλεσμα να “καθίσουν ” οι κεντρικοί λίθοι και δη το κλειδί.
    Ήταν δηλ. ευχής έργον που τόσα χρόνια το γεφύρι δεν κατέρρευσε… (παρεμπιπτόντως κατά την πλευρική απομάκρυνση των αδρανών υλικών από το γεφύρι ο θόλος από κάτω ήταν τελείως κενός….)
    Όσον αφορά τα περί “μπομπονιών” επί του καταστρώματος και τα περί συνεργείων “από την γειτονική Καραβλαχία το οποίο κατέφθασε για να παραδόσει μαθήματα περί αποκ/σεως μνημείων” θα ήθελα να αναφέρω τα εξής :
    Επειδή ως υπάλληλος της Ν.Α. Λευκάδας ασχολήθηκα με τις συγκεκριμένες αποκαταστάσεις σας γνωρίζω ότι κατά την διάρκεια αυτών το μοναδικό συνεργείο εκ “Καραβλαχίας” που εργάσθηκε τότε ήταν εκείνο που κατασκεύασε τις βάσεις των κανονιών. Το εν λόγω συνεργείο εκτελούσε για λογαριασμό της τότε Ν.Α. κοπή & καθαρισμό του όρχου μηχ/των (πλησίον σκουπιδιών) από τους αυτοφυείς ευκάλυπτους οι οποίοι λόγω ανέμων έσπαγαν και προξενούσαν ζημιές στα μηχ/τα. Τους ζητήθηκε λοιπόν να “βγάλουν” ξύλα από τους ευκάλυπτους και να κατασκευάσουν 3 βάσεις κανονιών βάσει σχεδίου ενώ τοποθέτησαν μετά από εντολή της υπηρεσίας και σιδηρό στύλο αντιστήριξης κάτωθεν του λίθινου κλειδιού της γέφυρας (δεν υφίσταται πλέον….)(για την ιστορία τις ρόδες των βάσεων των κανονιών τις έφτιαξε ο Πάνος ο Κοκκίνης…).
    Αυτές είναι οι μοναδικές εργασίες που εκτέλεσε συνεργείο από την “Καραβλαχία” κατά την εργολαβία της πρώην Ν.Α. Λευκάδας.
    Εάν μετέπειτα εργάσθηκε υπό την σκέπη άλλου φορέως άλλο συνεργείο από την “Καραβλαχία” δεν το γνωρίζω.
    Καλή είναι και η καθαριότητα καλό και το ξεχορτάριασμα. Οι σοβαρές όμως αποκαταστάσεις και αναδείξεις μνημείων απαιτούν δυστυχώς πρώτα απ’ όλα βούληση της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών παραγόντων οι οποία απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχει.
    Και μιλάμε για το αξιολογότερο και σημαντικότερο μνημείο της νήσου…..
    Έχετε επισκεφθεί το κάστρο Βόνιτσας ;
    Μήπως οι “Καράβλαχοι” σέβονται περισσότερο τον υποτυπώδη πολιτισμό τους από εμάς τους Εσπερίους;
    Και κάτι τελευταίο : Οι πετράδες που παλαιόθεν έρχονταν και δούλευαν εν Λευκάδι ως “τσούρμα” , αυτοί που έκτισαν τα τελευταία τουλάχιστον 400 χρόνια όλο το νησί και πολύ πιθανόν και το κάστρο ή τουλάχιστον κάποιες επεκτάσεις αυτού ήταν από την “Καραβλαχία” και όχι από την Εσπερία……
    Σας ευχαριστώ

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.