HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΣαν σήμερα 10/06 (1944) : Η αποτρόπαια Σφαγή του Διστόμου

Σαν σήμερα 10/06 (1944) : Η αποτρόπαια Σφαγή του Διστόμου

Το πρωί της 10ης Ιουνίου 1944 γερμανική στρατιωτική φάλαγγα των Ες-Ες ξεκίνησε από τη Λιβαδειά για την Αράχωβα, με σκοπό την εκκαθάριση της περιοχής από τις αντάρτικες δυνάμεις. Στο Δίστομο ενώθηκε με άλλη γερμανική ομάδα που είχε ξεκινήσει από την Άμφισσα και προχώρησαν προς το Στείρι. Οι κάτοικοι έλαβαν εντολή να μην απομακρυνθούν από το χωριό, μέχρι την επιστροφή των γερμανικών δυνάμεων.

Το μνημείο στο Δίστομο που θυμίζει την θηριωδία των ναζί. Σφαγιάστηκαν 228 Έλληνες, εκ των οποίων οι 117 γυναίκες, 111 άντρες και 53 παιδιά κάτω των 16 ετών
Το μνημείο στο Δίστομο που θυμίζει την θηριωδία των ναζί. Σφαγιάστηκαν 228 Έλληνες, εκ των οποίων οι 117 γυναίκες, 111 άντρες και 53 παιδιά κάτω των 16 ετών

Στη θέση Καταβόθρα οι Γερμανοί δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Μετά από σύντομη, αλλά σφοδρή μάχη, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 15 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες. Οι γερμανικές απώλειες ανήλθαν σε 6 νεκρούς και 15 τραυματίες.

Οι Γερμανοί απέδωσαν την επίθεση του ΕΛΑΣ σε ειδοποίηση των κατοίκων του Διστόμου και επέστρεψαν στο χωριό για να εκδικηθούν.

1053

Oι ναζί εισήλθαν στο Δίστομο και άρχισαν τη σφαγή όσων κατοίκων έβρισκαν στο χωριό. Η μανία τους για σφαγιασμό ήταν τόση μεγάλη, ώστε δεν ξεχώριζαν από το μακελειό ούτε τα γυναικόπαιδα ούτε τους ηλικιωμένους. Τον ιερέα του χωριού τον αποκεφάλισαν, βρέφη εκτέλεσαν και γυναίκες βιάστηκαν προτού θανατωθούν. Η σφαγή σταμάτησε μόνον όταν νύχτωσε και οι ναζί αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Λιβαδειά, αφού πρώτα έκαψαν τα σπίτια του χωριού.

Στις 18 Μαΐου του 2014 το ακροδεξιό μόρφωμα Χρυσή Αυγή, στις αυτοδιοικητικές εκλογές διπλασίασε τα ποσοστά της στο Δίστομο: Από τις 49 ψήφους των εθνικών εκλογών του 2012 έλαβε 99 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 6,94%.

Πηγές: tovima, wikipedia

Προηγουμενο αρθρο
Μια συνάντηση με την Ιουστίνη Φραγκούλη
Επομενο αρθρο
Στις δημοτικές εκλογές η Λευκάδα έκανε την ανατροπή!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.