HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΣημείωμα περί των εκλογικών Λευκάδας

Σημείωμα περί των εκλογικών Λευκάδας

Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών, «Ελευθέριος Βενιζέλος» υπάρχουν τεκμήρια όπως τηλεγραφήματα και επιστολές Λευκαδίων προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Συντάκτες είναι οι βουλευτές Λευκάδας αλλά και απλοί πολίτες. Αφορούν απλά αιτήματα, κομματική ενημέρωση, πληροφορίες για τον σεισμό του 1914, συγχαρητήρια κ.λ.π..

Θα παρουσιάσουμε παρακάτω 4 από αυτά τα τεκμήρια αρκετά χαρακτηριστικά.

Στις εκλογές του Αυγούστου του 1910 εκλέχτηκαν στη Λευκάδα οι: Πέτρος Φίλιππας Πανάγος, Θεόδωρος Τσαρλαμπάς, Ιωάννης Βαλαωρίτης, Περικλής Σπύρου Βαλαωρίτης και Ευστάθιος Βερροιώτης.

Η βαθύτατη πολιτική αλλαγή του 1909-1910 έγινε αισθητή και στη Λευκάδα, αφού 3 μήνες μετά στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1910, εκλέχτηκαν με το κόμμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, αντιπρόσωποι του νησιού, πρόσωπα που δεν είχαν σχέση με το παρελθόν: Σπυρίδων Βλαντης, Αναστάσιος Σκιαδαρεσης, Κων/νος Κατηφόρης και Πάνος Μανωλιτης. Στις εκλογές του 1912 εκλέχτηκε ο Πέτρος Φιλιππας Πανάγος. Ωστόσο η αντιβενιζελική- βασιλική παράταξη δεν ηττήθηκε παρά στις εκλογές του 1923 και του 1926 ως απόρροια της Μικρασιατικής καταστροφής.

Σημείωμα του Λογοθέτη προς τον Ε. Βενιζέλο σχετικά με τις εκλογές στη Λευκάδα προτείνοντάς του ως υποψήφιους τον Φίλιππο και Σωκράτη Καλκάνη ή τον ιατρό Αλβανίτη, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τους Βαλαωρίτες, τον Θεόδωρο Τσαρλαμπά ή Καρβαλάν και τον Σκιαδαρέση.

Επιστολή του τέως Βουλευτή Σ. Βλαντή προς τον Ε. Βενιζέλο σχετικά με τη μονιμοποίηση του έφεδρου ανθυπολοχαγού Δημ. Βλάχου.
Αύγουστος 1914


Συγχαρητήριο τηλεγράφημα Ε.Πολίτη προς τον Ε.Βενιζέλο για την πάνδημη εκλογή του στην κοινότητα της Λευκάδας.

Επιστολή προς τον Ε.Βενιζέλο με την οποία ο αποστολέας επιχειρηματολογεί κατά της υποψηφιότητας του Τσαρλαμπά στην επαρχία Λευκάδας προτάσσοντας τη δική του ως τη καταλληλότερη ενώ θεωρεί ακατάλληλη και εκτός πραγματικότητος την επιτροπή των Κτενά,Σκυριανού,Βερροιώτη και Κατωπόδη.

Σχετικά άρθρα:
Υποδοχή του Βενιζέλου εις Λευκάδα και Πρέβεζαν το 1928
9 Μαΐου 1917: Κατάληψη της Λευκάδος υπό Γαλλικού αποσπάσματος Σενεγαλέζων

Προηγουμενο αρθρο
Επαναληπτική θέση της ΝΟ.Δ.Ε Νέας Δημοκρατίας για το Τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Η Νίκη Λευκάδας υποδέχεται τον Παναθηναϊκό την Κυριακή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.