HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ…Σκέψεις και προβληματισμοί σχετικά με την άμμο των δυτικών ακτών της Λευκάδας…

…Σκέψεις και προβληματισμοί σχετικά με την άμμο των δυτικών ακτών της Λευκάδας…

Επίκαιρες σκέψεις και προβληματισμοί σχετικά με την άμμο των δυτικών ακτών της Λευκάδας και την προστασία τους

Όλοι σχεδόν γνωρίζουμε σήμερα πως η άμμος που συσσωρεύεται στο ΤΑΟΛ και στη Γύρα από την Αμμόγλωσσα προέρχεται αποκλειστικά από τις δυτικές ακτές της Λευκάδας και δη από Λευκάτα μέχρι και Άϊ-Γιάννη.

Εκεί παράγεται από κατολισθήσεις λόγω σεισμών και βροχών. Τα κύματα της θάλασσας την φέρνουν στην μορφή που γνωρίζουμε και τα ρεύματα την μετακινούν στην συνέχεια από Νότο προς Βορά δημιουργώντας τις μοναδικές αμμουδιές της Λευκάδας. Αμμουδιές που δεν πρέπει να τις βλέπουμε μόνο σαν πόλο έλξης καλοκαιρινών επισκεπτών αλλά ιδιαίτερα σαν την μοναδική προστασία της ενδοχώρας από τα κύματα της θάλασσας!

Τα τελευταία χρόνια το οικοσύστημα των ακτών στην δυτική Λευκάδα έχει χάσει την ισορροπία του για λόγους που έχουν να κάνουν κυρίως με φυσικές αιτίες, όπως σεισμούς, βροχές, βλάστηση των πλαγιών λόγω έλλειψης κοπαδιών, αλλά και με ανθρώπινες παρεμβάσεις όπως αμμοληψίες και εμπόδια στην φυσική τροφοδότηση των ακτών μέσω κατολισθήσεων.

Συγκεκριμένα, τα περασμένα χρόνια τεράστιες ποσότητες άμμου έφυγαν από το νησί με γνώση των αρχών για να φτιαχτούν παραλίες σε Κέρκυρα, Βουλιαγμένη, Σκορπιό και αλλού. Αμμοληψίες έγιναν επανειλημμένα και για τον τότε ιππόδρομο στο Ν. Φάληρο.

Εμπόδια στην φυσική τροφοδότηση των δυτικών ακτών είναι και οι μερικώς δικαιολογημένη κατασκευή δρόμων στις πλαγιές!

Έτσι φτάσαμε να παρουσιάζεται μια δραματική έλλειψη άμμου κατά μήκος όλης της δυτικής ακτής του νησιού, όχι περιοδικά όπως τα παλιά χρόνια, αλλά πλέον σε μόνιμη βάση. Π.χ. στον Άγιο Νικήτα που το 1973 είχε 40 μέτρα αμμουδιά τώρα έχει μηδέν έως 10 μέτρα. Για την προστασία του χωριού έγινε απαραίτητη η κατασκευή κυματοθραύστη!

Στον Άϊ-Γιάννη αν αργήσει να γίνει κάτι η πρώτη μεγάλη φουρτούνα θα πάρει όχι μόνο την δρόμο αλλά θα απειλήσει και σπίτια.

Στην περιοχή της Γύρας υπάρχει μεγάλη μείωση πάχους και μήκους της αμμουδιάς. Εδώ όμως η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη. Δεν απειλείται μια ακτογραμμή με διάβρωση αλλά ίσως και η πόλη της Λευκάδας. Η αμμουδιά και η λιμνοθάλασσα την προστατεύουν μόνο από τις φουρτούνες του χειμώνα!

DSCN2540
Μην ξεγελιόμαστε με το μέγεθος της αμμουδιάς στην περιοχή των Μύλων. Πιο κάτω προς το Κάστρο η θάλασσα απέχει μόλις 20 μέτρα από τον δρόμο!

Θα αναγκαστούμε και εδώ να φτιάξουμε κυματοθραύστη ?

Μην σκεπτόμαστε μόνο εμάς και το σήμερα!

Αυτό θα γίνει μια μέρα απαραίτητο, αν δεν συνειδητοποιήσουμε τώρα το μέγεθος του προβλήματος των δυτικών ακτών του νησιού και δεν κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία τους όπως:

Ωκεανογραφική και ακτομηχανικές μελέτες που να εντοπίζονται οι αιτίες μείωσης της άμμου με παράλληλες προτάσεις για την προστασία των ακτών και λήψη των προτεινόμενων μέτρων.

Μέχρι να γίνει αυτό η άμμος της Αμμόγλωσσας έναν σκοπό θα πρέπει να έχει: Να εμπλουτίσει όσο το δυνατόν τις διαβρωμένες δυτικές ακτές του νησιού. Κάτι που εμείς με κάθε μέσον πρέπει να διασφαλίσουμε!

Ο καλλίτερος και φθηνότερος τρόπος εμπλουτισμού των δυτικών ακτών είναι να μιμηθούμε αυτό που η φύση κάνει σ’ αυτόν τον χώρο. Κάτι, που αν είχε προηγηθεί του έργου του Διαύλου μια σοβαρή μελέτη και είχαν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις, θα γινόταν ευκολότερα και με πολύ μικρότερο κόστος.

Τι εννοώ: Εκτός από την ποσότητα άμμου που προορίζεται για τον Άϊ Γιάννη και που εύκολα φτάνει εκεί οδικώς, η υπόλοιπη, φορτωμένη σε φορτηγίδες μεταφέρεται σε ένα ή και περισσότερα σημεία στα νότια της δυτικής ακτής του νησιού και αφήνεται στην θάλασσα όσο το δυνατόν κοντύτερα στην ακτή!

Όλη η ποσότητα αυτή της άμμου με την βοήθεια των ρευμάτων θα μεταφερθεί και πάλι προς τα βόρεια, εμπλουτίζοντας σταδιακά όλη την δυτική ακτογραμμή, καταλήγοντας μετά από χρόνια πάλι στην Αμμόγλωσσα!

Αυτός είναι ο φυσικός κύκλος της άμμου που λόγω έλλειψής της, αναγκαστικά τώρα, για την προστασία μας – με κόστος – πρέπει να μιμηθούμε.

Λευκάδα, Νοέμβρης 2014

Θωμάς Στραγαλινός
Μηχανολόγος-Μηχανικός

Προηγουμενο αρθρο
Φτιάχνω, συντηρώ σπιτικές ελιές
Επομενο αρθρο
Θεόδωρος Στάμος: Ο εκρηκτικός ζωγράφος, φίλος του Ρόθκο, που αγαπούν Τσίπρας και Παπανδρέου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.