HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣκέψεις και προτάσεις για την Υγεία και το Νοσοκομείο

Σκέψεις και προτάσεις για την Υγεία και το Νοσοκομείο

Της Μαυρέτας Σταύρακα

Αντίγραφο από 1000Με το προσωρινό κλείσιμο της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Λευκάδας εκτός των άλλων προβλημάτων της Υγείας ήλθε στην επιφάνεια ορμητικά ο τρόπος και η μέθοδος διοίκησης του Νοσοκομείου μας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια το Νοσοκομείο της Λευκάδας, το Κέντρο Υγείας της Βασιλικής, τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία του νομού συνεχώς υπολειτουργούν και υποβαθμίζονται εξ’ αιτίας της μείωσης του προσωπικού. Κυρίως γιατρών αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού. Άραγε οι Διοικητές με τους παχυλούς μισθούς και τα Διοικητικά Συμβούλια τι έκαναν, όλα αυτά τα χρόνια, για να φθάσουν τα πράγματα ‘’στο μη παρέκει’’; !!!

Τα φαινόμενα είναι απλά και κατανοητά από όλους. Εφάρμοζαν τις μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές μείωσης των δαπανών για την υγεία. Και κατέληξαν στα όρια του κλεισίματος με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία του Λευκαδίτικου λαού.

Αφήνοντας, λοιπόν, στην άκρη τα ωραία λόγια, πρέπει να πιεσθούν με κάθε τρόπο να παραιτηθούν. Διαφορετικά πρέπει να πιεσθεί η κυβέρνηση να τους αποπέμψει και στη θέση τους να διορισθούν άνθρωποι που ξέρουν την υγεία με προοδευτική και φιλολαῑκή αντίληψη για την κοινωνία και τα προβλήματά της.
Δεν θέλουμε αποτυχημένους πολιτευτές οι οποίοι κάνουν καριέρα παίζοντας το ρόλο του μάνατζερ της υγείας, κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα εις βάρος της υγείας του μονίμως προδομένου λαού.
Δεν θέλουμε μετακλητούς υπαλλήλους οι ποίοι θα μετακινηθούν απλά, χωρίς καμία γνώση του αντικειμένου, για να διοικήσουν. Να διοικήσουν τι; και πως;

Και σχολιάζοντας εδώ την άποψη του αγαπητού φίλου Παύλου Βλάχου, θα τονίσω ότι τα νοσοκομεία δεν είναι απλοί οργανισμοί δημόσιας διοίκησης, για να τα χειριστεί ένας υπάλληλος, π.χ. ένας πολύ καλός δάσκαλος η ένας καλός μηχανικός. Είναι πολύπλοκοι οργανισμοί με .πολλές κατηγορίες ανθρώπινου δυναμικού (ιατρικό , νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό προσωπικό), που όλοι πρέπει να συντονίζονται για το καλό του ΑΣΘΕΝΟΥΣ!!

Τι θέλουμε, λοιπόν, σήμερα; Τι έδειξε η εμπειρία τόσων χρόνων ότι χρειάζεται ένα νοσοκομείο α) για να ανταποκρίνεται στην φιλοσοφία ενός προοδευτικού συστήματος υγείας δηλ.¨Δωρεάν και ίση υγεία για όλο το λαό» και β) να αντιμετωπίζει τις τρέχουσες και καθημερινές ανάγκες των ασθενών;

Χρειάζεται εκτός από ικανοποιητική στελέχωση, κατάλληλη και ικανή διοίκηση.

Τις προῦποθέσεις αυτές τις πληρεί με βεβαιότητα ένα ανώτερο στέλεχος του ίδιου του νοσοκομείου ή μετακλητός από άλλο νοσοκομείο, ένας έργαζόμενος που ζεί και αισθάνεται τον καθημερινό παλμό και την αγωνία των εργαζόμενων και των ασθενών και ο οποίος θα εκτελεί χρέη Γενικού Διευθυντή και θα έχει την καθημερινή διαχείριση.

Τις γενικές κατευθύνσεις θα τις αποφασίζει ένα Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από εκπροσώπους των διαφόρων κοινωνικών φορέων που θα εκφράζουν τις κατά το δυνατόν πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και εκπροσώπους των επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων του νοσοκομείου.

Πρόεδρος αυτού του Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι παράγοντας της τοπικής κοινωνίας διορισμένος από την κυβέρνηση ΑΜΙΣΘΟΣ. Και τα λεφτά να διατίθενται για την πρόσληψη γιατρών και όχι για υψηλές αμοιβές διοικητών.

ΜΑΥΡΕΤΑ ΣΤΑΥΡΑΚΑ
Γιατρός – Ειδικός παθολόγος
Μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Λευκάδας
Υπεύθυνη Υγείας της Νομ. Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας

Προηγουμενο αρθρο
Λευκάδα: ένα νησί…a la carte!
Επομενο αρθρο
Ο αγώνας ανόδου της Νίκης στην Α1 κατηγορία με το φακό του Νίκου Ζαβιτσάνου

5 Σχόλια

  1. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
    23 Μαρτίου 2015 at 21:05 — Απάντηση

    Tσοπανάκο, βλέπω μιλάς με αφοπλιστικό τρόπο και μάλιστα σε ΤΡΙΤΟ πρόσωπο, εξαιρώντας τον εαυτό σου και τους ομοϊδεάτες σου απ’την προτροπή που κάνεις για περισσότερη δουλειά. Αυτό εμένα μου θυμίζει Σοβιετικές πατέντες. Ακριβώς αυτό θέλουμε και εμείς από εσάς. Πολλή περισσότερη δουλειά και καθόλου διαπιστώσεις, διότι είσθε ή δη κυβέρνηση, το έχετε πάρει χαμπάρι? Για τους άλλους, τους Σαμαροβενιζέλους αποφάνθηκε ο Ελληνικός Λαός στις 25 Γενάρη, τους τιμώρησε για όλα αυτά τα δεινά που περιγράφεις…

    • tsopanos
      24 Μαρτίου 2015 at 00:20 — Απάντηση

      Φίλε δεν θ΄ ασχοληθώ μαζί σου, είμαι πολύ κουρασμένος, γεννήσανε τα ζωντανά και πιάστηκε το χέρι μου αρμέγοντας.

      Δεν εξαιρώ κανέναν, έγραψα και τύπωσέ το : όλοι μας αποκλείεται να την βγάλουμε καθαρή! Εάν περιμένεις από μένα περισσότερη δουλειά επειδή γίναμε κυβέρνηση, για να λυθούν τα δικά σου προβλήματα, σώθηκες!

      Θα πουλήσω τα γίδια, θα βάλω φωτιά στην στάνη και θα κατεβαίνω πλατεία κι εγώ για ροφήματα σε -ινο κι ας έρθει το δικό σου κόμμα να μας σώσει!

      Τις Σοβιετούρες και τα τοιαύτα, κόψτε τες δεν σας παίρνει ! Η μετατροπή της χώρας σε “νεοφιλελεύθερη Σοβιετία” των δικών σας κομμάτων είναι δημιούργημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διόρισε κανέναν , μάλιστα -πολύ κακώς- σε καίρια πόστα κρατά ακόμα τους δικούς σας. βλ διοικητές οργανισμών, νοσοκομείων ,ταραπεζών κτλ

  2. tsopanos
    23 Μαρτίου 2015 at 14:58 — Απάντηση

    Aκούστε λεβέντες που δεν σας αρέσουν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ και οι απόψεις τους , ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κάθε ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σας ξεχρεώσει από τα 600 δισ περίπου χρέος( 320 εξωτερικό + 140 ιδιωτικό + 140 τουλάχιστον μελλοντικες υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία) παρά μόνο εάν αντί από την πλατεία που πίνετε φρεντοτσίνο και καπουτσίνο και εσπρεσσίνο κι όλα τα εις -ινο ροφήματα γράφοντας και καμιά μ@λ@κί@ στο διαδίκτυο για να περνάτε την ώρα σας , ξεβολέψετε το κ@λ@ρ@κι σας και στρώσετέ το στην δουλειά βοηθώντας ο καθένας μήπως σωθεί κάποιος να συνεχίσει την ιστορία αυτής της χώρας. Όλοι αποκλείεται να την βγάλουμε καθαρή!

    Ξεχάστε όπως σας έμαθαν με δανεικά , αυτοί που έφεραν σ΄αυτό το χάλι την χώρα . Ξυπνήστε , όνειρο ήταν ! Έφτασε η ώρα της πληρωμής!

  3. ΙΑΤΡΟΣ
    23 Μαρτίου 2015 at 12:44 — Απάντηση

    Μάλιστα. Τόσο απλό είναι που να πάρει ο διάολος! Γιατί πάει κατά διαόλου το Νοσοκομείο; Το Μνημόνιο φταίει! Φοβερή διάγνωση!!!! Πως λύνεται το πρόβλημα; Με Δ. Σ. από φορείς και επικεφαλής έναν καλό συμπολίτη μας! Τόσο απλό! Ελπίζουμε, κυρία μου, να μην κάνετε ανάλογες διαγνώσεις και θεραπείες στους ασθενείς σας.

    • doc
      24 Μαρτίου 2015 at 17:12 — Απάντηση

      Ξέρεις κάτι συνάδελφε; Οι διαγνώσεις είναι απλές, αρκεί να ξέρεις καλή διαφορική διάγνωση και οι θεραπείες επίσης εάν γνωρίζεις θεραπευτική! Εάν είσαι “ΙΑΤΡΟΣ” βέβαια, καταλαβαίνεις τι εννοώ…

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.