HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΣΚΟΡΠΙΟΣ: Μην τολμήσετε ούτε να πλησιάσετε

ΣΚΟΡΠΙΟΣ: Μην τολμήσετε ούτε να πλησιάσετε

Οι απαγορεύσεις που επιβάλλει το Λιμεναρχείο Λευκάδας στη με οποιονδήποτε τρόπο προσέγγιση σκαφών, ακόμα και αλιευτικών, στο (ιδιωτικό πλέον) νησί «δείχνουν» παραχώρηση χρήσης του αιγιαλού, αλλά και του θαλάσσιου χώρου που το περιβάλλει.

Του Νίκου Αργύρη

Στο ανατολικό και νοτιοανατολικό μέρος του Σκορπιού έχουν τοποθετηθεί τεράστιες πινακίδες και έχουν ποντιστεί πλωτοί σημαντήρες για την προστασία των λουομένων στην παραλία Καστρί. Ποιων λουομένων όμως; Διότι η ανάγνωση των πινακίδων εμμέσως απαγορεύει την προσέγγιση τουριστών και πολιτών. Με την από 26/2/2014 απόφασή του ο κ. λιμενάρχης (ΑΔΑ: ΒΙΕΛΟΠ-ΚΤΝ) επέβαλε «υπερβολικές» απαγορεύσεις. Επισημαίνω τα εξής:

● Αναφέρει ως ειδικούς λόγους που του επιτρέπουν να παίρνει μέτρα κατά την κρίση του [άρ. 188, 295 Γενικού Κανονισμού Λιμένα (ΓΚΛ) Λευκάδας], την προστασία των λουομένων (όχι όλων όμως, αφού δυνατότητα πρόσβασης έχουν μόνο αυτοί που κατοικούν στο νησί…).

● Το άρ. 26 του ΓΚΛ 20 που υποχρεώνει τους υπεύθυνους λουτρικών εγκαταστάσεων να σημαίνουν τη ζώνη ασφαλείας των λουομένων με πλωτούς σημαντήρες χρώματος κίτρινου (όχι πορτοκαλί) και σχήματος σφαιρικού, προϋποθέτει την ύπαρξη «λουτρικών εγκαταστάσεων» (δεν υπάρχουν στον Σκορπιό) και επειδή πρόκειται για παραλίες σε δύο μικρούς όρμους, προβλέπεται (άρ. 20 ΓΚΛ 20) η συγκρότηση επιτροπής του άρ. 35 (δεν συγκροτήθηκε), για να καθορίσει τα όρια των ζωνών ασφαλείας και τις αποστάσεις από αυτές ή τις ακτές για την εκτέλεση ασφαλών πλόων όλων των σκαφών.

● Οι πλωτοί σημαντήρες έχουν ποντιστεί και παραπάνω από τα 300 μ., ενώ στις παραλίες του Μεγανησίου, όπου υπάρχουν αυτοί, δεν είναι παραπάνω από 100 μ. μακριά από την ακτή. Σε κάποιες μάλιστα γίνεται και προσάραξη των σκαφών, ώστε να αποβιβαστούν οι τουρίστες, για να κολυμπήσουν. Αν, μάλιστα, υπήρχαν προκαθορισμένα σημεία προσάραξης, θα ήταν καλύτερα για όλους. Οπως φαίνεται στις φωτογραφίες, οι κολυμβητές στον Σκορπιό φτάνουν πολύ μακριά, ενώ στο Μεγανήσι μάλλον δεν υπάρχουν τόσο δεινοί κολυμβητές…

● Σύμφωνα με το άρ. 141 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου (1973 περ. ε), υποχρεούται ο κ. λιμενάρχης να παρακολουθεί την εφαρμογή των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων της περί δημοσίων κτημάτων νομοθεσίας. Μήπως υπάρχει -και δεν το ξέρουμε- παραχώρηση χρήσης του αιγιαλού στον ιδιωτικό φορέα στη διαχειρίστρια εταιρεία ΜΥΚΗΝΑΙ Α.Ε. από τον υπουργό Οικονομικών και έναντι ποίου τιμήματος; Διότι μόνο τότε μπορούν να φτιαχτούν λουτρικές εγκαταστάσεις (άρ. 13 παρ. 2 του ν. 2791/2001).

● Επικαλείται ακόμη ο κ. λιμενάρχης το άρ. 296 του ΓΚΛ Λευκάδας, για να ζητήσει τη συμμόρφωση όλων στις αποφάσεις του. Ομως ο ισχύων ακόμη νόμος 2971/2001, όχι μόνο θεωρεί τον αιγιαλό και την παραλία κοινόχρηστους χώρους που ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, αλλά κατοχυρώνει το δικαίωμα στη χρήση τους σε όλους τους πολίτες και κατά συνέπεια την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβασή τους στους χώρους αυτούς.

● Επίσης, η κάθε αρμόδια «διοίκηση» διαχείρισης των ακτών πρέπει να αποκλείει χρήσεις, οι οποίες μπορεί να εμποδίζουν την κατά προορισμό χρήση τους, δηλαδή της ελεύθερης και ανεμπόδιστης επίσκεψης, παραμονής διέλευσης και κολύμβησης (απόφαση του ΣΤΕ 3346/99). Συμβαίνει κάτι τέτοιο στο Σκορπιό;

Ο νέος γείτονας

Οι περσινές αποφάσεις ήταν περίπου ίδιες. Μάλιστα σε μία εξ αυτών δεν επιτρεπόταν «η λήψη θαλάσσιων λουτρών» στην παραλία Παναγίτσα, λόγω ύπαρξης υποθαλάσσιων αγωγών νερού και καλωδίου του ΟΤΕ. Στη φωτογραφία, το τουριστικό καΐκι έχει προσαράξει στην εν λόγω ακτή, που ήταν ελεύθερη, πριν πουληθεί ο Σκορπιός. Οι αγωγοί του νερού και το καλώδιο τότε δεν… ενοχλούνταν. Ο κ. λιμενάρχης οφείλει (έχει άλλωστε το δικαίωμα) να καθορίσει τους διαύλους προσέγγισης και τα σημεία προσάραξης των σκαφών, ώστε να γίνει εφικτή η προβλεπόμενη ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων στις παραλίες αυτές.

Δεν νομίζω ότι ο αγαπητός μας γείτονας (νέος ιδιοκτήτης του νησιού) κ. Ριμπολόβλεφ ενοχλείται, όταν ψαρεύεται η ξέρα στο Καστρί και η ευρύτερη περιοχή με νόμιμα «έργα» και τρόπους. Λένε ότι είναι προσιτός και απλός άνθρωπος. Συνομίλησε με τους τοπικούς άρχοντες, τους κέρασε, έκανε ήδη δώρα στη Λευκάδα, όπως ένα σύγχρονο σκάφος στον Λιμενικό Σταθμό Νυδριού, ένα ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας, ένα γερανοφόρο όχημα στον Δήμο Λευκάδας, έδωσε θέσεις εργασίας σε ντόπιους και δεν ξέρω τι άλλο…

Νομίζω ότι όλα αυτά έγιναν καλοπροαίρετα και όχι με απώτερο σκοπό να πάρει έμμεσα την αποκλειστική χρήση των ακτών στον Σκορπιό. Μετά, λοιπόν, τις καλοκαιρινές διακοπές μου στην περιοχή, νιώθω θιγμένος και απροστάτευτος ως πολίτης και θυμωμένος ως αυτόχθονας, ιδίως μετά την άγονη προσπάθεια δύο καλών φίλων μου να ψαρέψουν με καθετή στην ξέρα στο Καστρί.

Χωρίς προκαταλήψεις και με σεβασμό στον νέο γείτονα, με επιφυλάξεις για τα αιτήματα της διαχειρίστριας εταιρείας ΜΥΚΗΝΑΙ Α.Ε. και ομοίως για τις αρμόδιες δημόσιες διοικήσεις, φιλικότατα και χωρίς σκοπό να προσβάλω απολύτως κανέναν, εξέφρασα δημόσια τις απόψεις μου…

Πηγή: www.efsyn.gr

Προηγουμενο αρθρο
Εγγραφές μαθητών στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Φωτορεπορτάζ από τη σημερινή (29/8) δραστηριότητα του απερχόμενου Δημάρχου Κ. Αραβανή

1 Σχόλιο

  1. παϊσιος
    29 Αυγούστου 2014 at 14:49 — Απάντηση

    Φωτογραφίες επιτρέπονται ? Ή μήπως τις απογορεύει και αυτές ο κος λιμενάρχης?

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.