HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΣπέρνουν τα λαθύρια στον κάμπο της Καρυάς

Σπέρνουν τα λαθύρια στον κάμπο της Καρυάς

Νωρίτερα, λόγω της ανομβρίας, ξεκίνησε φέτος η σπορά των λαθυριών στον κάμπο της Καρυάς. Ήδη από τις τελευταίες μέρες του Απριλίου, αντί στα μέσα Μαΐου, ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη η σπορά.

Πρώτα οργώνουν το χωράφι και κατόπιν το φρεζάρουν για να στρώσει. Στη συνέχεια σπέρνουν τα λαθύρια και φρεζάρουν ξανά το χωράφι, για να χωθεί ο σπόρος.

Στη συνέχεια η φύση θα κάνει τη δική της «δουλειά». Σε περίπου 70 ημέρες τα λαθύρια θα είναι έτοιμα για βγάλσιμο. (Ο σπόρος φυλάσσεται από τους παραγωγούς από την σοδειά της προηγούμενης χρονιάς.)

Το Λαθύρι ανήκει στην κατηγορία των ψυχανθών και καλλιεργείται στον κάμπο της Καρυάς. Ευδοκιμεί εξαιτίας των κατάλληλων εδαφικών συστατικών και των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών της περιοχής. Είναι ένα όσπριο που μαγειρεύεται εύκολα και χαρακτηρίζεται από τις ευεργετικές του ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί παραγωγοί λαθυριού παράγουν και Φάβα Λαθυριού, μια διαδικασία που έπεται της συγκομιδής. Τα Λαθύρια αφού πλυθούν μπαίνουν σε ειδική μηχανή που τα σπάει σε μικρά κομματάκια, στη συνέχεια κοσκινίζονται μέχρι να αφαιρεθεί εντελώς η φλούδα τους. Η Φάβα λαθυριού είναι ένα εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης φαγητό, που βασίζεται σε ένα τρόπον τινά, βιολογικό προϊόν, όπως είναι το λαθύρι Καρυάς.

Διαβάστε περισσότερα για τα λαθύρια της Καρυάς: Τα Λαθύρια της Καρυάς

Προηγουμενο αρθρο
Το κάναμε πάλι το «θαύμα» μας!
Επομενο αρθρο
Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του 7ου Λευκάδιου Ημιμαραθώνιου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.