HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΣπύρος Ι. Φλογαΐτης: Ο πάντα επίκαιρος Κώστας ντε Βαλλαμόντε

Σπύρος Ι. Φλογαΐτης: Ο πάντα επίκαιρος Κώστας ντε Βαλλαμόντε

Γράφει ο Σπύρος Ι. Φλογαΐτης

Ήταν μια καλοκαιριάτικη μέρα στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 και για κάποιο λόγο είχε χρειαστεί να διακόψω για λίγες μέρες τις διακοπές που απολάμβανα στη Λευκάδα ως φοιτητής της Νομικής και να επιστρέψω στην Αθήνα. Πήρα το απογευματινό λεωφορείο. Είχε λίγους επιβάτες, στις πρώτες σειρές κάθονταν κάποιες ηλικιωμένες κυρίες, κάποιοι λίγοι άλλοι ήταν αναπτυγμένοι διάσπαρτοι στις θέσεις, ενώ εγώ κατευθύνθηκα στα τελευταία καθίσματα, μόνος μου. Τότε βλέπω στις απέναντι σειρές να κάθεται επίσης μόνος του ένας άλλος επιβάτης: ο Κυρ Κώστας ντε Βαλλαμόντε όπως του άρεσε να τον αποκαλούμε, ένας άνθρωπος που όπως έχω πολλές φορές πει και γράψει τίμησε τα πρώτα χρόνια της κοινωνικοποίησής μου με τη φιλία του.

Όταν το ταξίδι είχε εξελιχθεί για τα καλά, βλέπω τον κυρ Κώστα να βγάζει μια νάιλον σακούλα, ήταν από τις χοντροκομμένες μπλε σακούλες εκείνων των χρόνων θυμάμαι, και κάθε τόσο έφτυνε μέσα. Δεν καταλάβαινα τι κάνει.

-Κυρ Κώστα, του λέω, τι είναι αυτό που κάνεις; -Παιδί μου, μου απαντάει, βλέπεις εκεί μπροστά εκείνες τις γριές; -Ναι του λέω, τις βλέπω. -Αυτές είναι, λόγω που είναι γριές, γεμάτες μικρόβια, και όπως ανασαίνουν αλλά και συζητούν, τα μικρόβια βγαίνουν από το στόμα τους και κάνουν το γύρο του λεωφορείου, τα εισπνέω, υγροποιούνται, και τα φτύνω!

-Παιδί μου, συνέχισε να μου λέει, έπρεπε να υπάρχουν δυο ειδών λεωφορεία, άλλα για τους γέρους και άλλα για τους νέους. Τι φταίνε οι νέοι να εισπνέουν τα μικρόβια των γέρων; Θα έπρεπε όμως, συνέχισε, τιμής ένεκεν, στα λεωφορεία των νέων να επιτρέπεται να μπαίνουν και οι ιατροφιλόσοφοι! Πράγματι, ο κυρ Κώστας τότε δεν ήταν στην πρώτη νιότη του.

Ακούγοντας πριν από λίγο την δημόσια παρέμβαση του Μακρόν στη γαλλική τηλεόραση για την πανδημία του κοροναϊού, όπου έκανε ειδική αναφορά στα λεωφορεία, θυμήθηκα την απλή σοφία του κυρ Κώστα που καταλάβαινε το πρόβλημα αλλά προσδοκούσε τιμής ένεκεν να ανεβαίνει και αυτός στα μελλοντικά λεωφορεία των νέων.

Σπύρος Ι. Φλογαΐτης

Προηγουμενο αρθρο
Καντούνια της Λευκάδας στην δεκαετία του 1960
Επομενο αρθρο
Ωράριο λειτουργίας γραφείων Μητρόπολης Λευκάδας

2 Σχόλια

  1. Παναγιωτης Σκληρος
    19 Μαρτίου 2020 at 20:07 — Απάντηση

    Εξαιρετικη η αφηγηση,αγαπημενε ξαδερφε,οπως παντα και μαλιστα ετουτη ,ιδιαιτερα επικαιρη!!
    Ο κυρ Κωστας που εσεις απ την πολη ζησατε πιο πολυ ηταν μπροστα πολυ σε ιδεες,τροπους,πολιτισμο,τροπο ζωης.
    Ακομα και οι εκτιμησεις του σε ανθρωπους ηταν επιλεγμενες κι ημουν τυχερος σ αυτο..

  2. Κωστής I. Μήτσιος
    18 Μαρτίου 2020 at 20:35 — Απάντηση

    Αυτά τα μικρόβια σίγουρα τα λαμβάνουμε και υγροποιούνται και στην συνέχεια βήχουμε ! Όταν όμως φτύνουμε βαίνουν όλα καλώς !! Εκπληκτική ιστορία αγαπητέ !! Εξού και ο Δάσκαλος σήμερα μας είπε, πως με την ίδια λογική του αγαπημένου μας κυρ Κώστα Ντε Βαλλόντε η μάνα ενός παιδιού που ήθελε σώνει και ντε να κάμει μάθημα το παιδί της, έβαλε το παιδί με τον εξαίρετο Δάσκαλο να κάμουν μάθημα στο μπαλκόνι για να μην μπουν τα μικρόβια μες στο σπίτι !!! Αχαχαχα !!! Αθάνατος κυρ Κώστας και όντως πάντα επίκαιρος !!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.