HomeΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣπύρου σε Γαλιατσάτο: Τι κάνετε με ΕΣΠΑ, έργα και οικονομικά της ΠΙΝ

Σπύρου σε Γαλιατσάτο: Τι κάνετε με ΕΣΠΑ, έργα και οικονομικά της ΠΙΝ

Δύο επερωτήσεις κατέθεσε ο επικεφαλής της Νέας Ιονίου Πολιτείας Σπ. Σπύρου στον Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο, ενόψει του περιφερειακού συμβουλίου. Τι λέει για τα έργα, το ΕΣΠΑ και τα οικονομικά της Περιφέρειας

Οι επερωτήσεις του κ. Σπύρου, υπό τον τίτλο «Η Περιφέρεια σε αποδόμηση» και «Περικοπή των ΚΑΠ» έχουν ως εξής:

Η Περιφέρεια σε αποδόμηση

Σε λιγότερο από 3 μήνες (31/12/2015) λήγει το 4ο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ και για την Περιφέρειά μας. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε με προϋπολογισμό 301 εκατομμύρια€, με ευρωπαϊκή συμμετοχή 85% και εθνική συμμετοχή 15%. Στη συνέχεια η ευρωπαϊκή συμμετοχή έγινε 95% και η εθνική συμμετοχή 5%. Λόγω της οικονομικής κρίσης η οποία επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο, διαφαίνεται, ότι η ευρωπαϊκή συμμετοχή θα αυξηθεί στο 100%.

Πόσο θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό του προγράμματός μας, και λόγω της αναθεώρησης του προγράμματος που έγινε το Σεπτέμβρη πόσος θα ειναι ο καινούριος προϋπολογισμός; Θα υπάρξει απώλεια πόρων, και πόσο, για την Περιφέρειά μας, πόροι που θα κατευθυνθούν στις γειτονικές Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου που ανήκουμε στο ίδιο ΔΕΠΙΝ;

κ Περιφερειάρχη, Τις 31/08/2014 σας παραδώσαμε 139 ενταγμένα έργα, εκ των οποίων τα 119 ήταν συμβασιοποιημένα.

Δεν θα αναλωθώ σε αριθμούς, που λίγο ενδιαφέρουν τους πολίτες, αλλά θα σας ζητήσω να μας δώσετε σαφείς απαντήσεις για θέματα που αφορούν την Περιφέρειά μας, και είναι αρμοδιότητα δική σας, χωρίς να αγνοούμε τα έργα αρμοδιότητας άλλων φορέων που θα μας απασχολήσουν προσεχώς.

Πριν ενάμιση χρόνο, κ Γαλιατσάτο, εκλεγήκατε Περιφερειάρχης στο δεύτερο γύρο των εκλογών παρασυρόμενος απο το ρεύμα ΣΥΡΙΖΑ, αν και καθόσαστε στην τότε πλατφόρμα, δίνοντας υποσχέσεις για ολοκλήρωση των έργων, για επιτάχυνση των διαδικασιών, για αύξηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, για μείωση του ΦΠΑ και στο Ιόνιο, που ο Σπύρου δεν μπόρεσε να το μειώσει, ενώ εσείς θα διεκδικούσατε τους ΚΑΠ απο την κυβέρνηση, και θα εφαρμόζατε το μεταφορικό ισοδύναμο και πολλά άλλα ωραία. Αντί αυτών είδαμε το ΦΠΑ να μη μειώνεται, αλλά αντίθετα να αυξάνεται, είδαμε τα έργα να μην προχωράνε ή να εγαταλείπονται, είδαμε εργολάβους απλήρωτους, είδαμε διάλυση υπηρεσιών, αυταρχισμό, επιλογές που προκαλούν το λιγότερο προβληματισμό, συγκεντρωτισμό, κομματικές επιλογές, άδεια ταμεία και πλήρη εφησυχασμό ξεκινώντας από εσάς.

κ. Περιφερειάρχη, Η Περιφέρεια και τα νησιά μας έχουν μπει σε κατηφορική τροχιά με έντονα τα παρακμιακά φαινόμενα και δε γνωρίζει κανείς πού θα σταματήσει.

ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ
Γιατί δεν τελειώνει, παρά τις υποσχέσεις που έχετε κατά καιρούς δώσει, η παράκαμψη των Αυλιωτών; Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν ακόμα;

Γιατί δεν προχωράτε την κατασκευή του λιμενίσκου στα Γουβιά, ένα έργο ώριμο με χρηματοδότηση; Ποιος αλήθεια ασχολείται με το έργο αυτό; Υπάρχει η χρηματοδότηση ή χάθηκε;

Το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη Σπηλιά της Κέρκυρας πότε προβλέπεται να δοθεί σε χρήση των πολιτών; Μήπως και αυτό θα μπει στις καλένδες;

Τί κάνετε με τα παλιά Δικαστήρια, τη γέφυρα του Ποταμού, τη Βίλλα Ρόσσα;

Για το μεγάλο έργο του ΝΑΟΚ; Εγκρίθηκε, όπως είναι γνωστό, η συμπληρωματική σύμβαση, με ένα μεγάλο ποσό και σας ερωτώ, υπεγράφη η σύμβαση κι αν ναι, γιατί δεν προχωράει η κατασκευή του, εάν όχι τί φταίει; Αντιλαμβάνεστε τί θα συμβεί, εάν ακραίες καιρικές συνθήκες, συνήθεις τους χειμερινούς μήνες, προκαλέσουν κατάρρευση της παραλιακής ζώνης της Γαρίτσας;

Σε ποια φάση βρίσκονται οι εργασίες στο τετραώροφο κτήριο των εξωτερικών ιατρείων του ψυχιατρείου στην Κέρκυρα (Πλατύ Καντούνι) γνωρίζοντας ότι το ΕΣΠΑ λήγει σε τρεις μήνες;

Η Μαρίνα της Βασιλικής στη Λευκάδα, έργο αναπτυξιακό για το νότιο μέρος της Λευκάδας που βάλτωσε και δεν προχωρεί η κατασκευή της; Βέβαια φορέας εκτέλεσης είναι ο Δήμος Λευκάδας, αλλά χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια.

Το Δίαυλο και το Νέο Νοσοκομείο στη Λευκάδα, σας τα παραδώσαμε σε καλή πορεία, εκτός κι αν έχετε άλλη άποψη, και προχωρούν ικανοποιητικά.

Το μεγάλο έργο του ΧΑΡΑΚΑ στην Κεφαλονιά. Τί πρόκειται να γίνει; Δώσατε υποσχέσεις και προεκλογικά και πρόσφατα. Υπάρχει πλήρης στασιμότητα. Κοροϊδέψατε τους πολίτες της βόρειας Κεφαλονιάς ή αστοχήσατε; Τι προτίθεστε να κάνετε;

Οσο για τη χρηματοδότηση της σεισμόπληκτης Κεφαλονιάς, όλα σταμάτησαν εκεί που σας τα αφήσαμε εμείς, δηλαδή το 2014, έκτοτε ψίχουλα και μόνο ψίχουλα, εκτός κι αν έχετε κάτι να μας πείτε.

Στη ΖΑΚΥΝΘΟ κανένα έργο της Περιφέρειας δεν προχωράει, όπως η οδική ασφάλεια Ζακύνθου, ο Δρόμος Αλυκές Ξύγκια, η Λέσχη ο Ζάκυνθος.

Στα πλαίσια μιας επερώτησης μας αρκούν μικρές και σαφείς απαντήσεις, γιατί θα επανέλθουμε αναλυτικά και ευελπιστώ να αποφύγετε την εύκολη απάντηση, ότι φταίνε οι προηγούμενοι, γιατί οι πολίτες ξέρουν μέχρι πού φθάσαμε εμείς και τί έχει συμβεί έκτοτε επί ημερών σας.

Περικοπή των ΚΑΠ

Με την υπ’ αριθμ 2/39834/15/06/2015 απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία σας κοινοποιήθηκε τις 04/09/2015 με αριθμό πρωτ. οικ.31661 έγινε η μεταφορά των σχετικών πιστώσεων από ειδικό φορέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγρότησης σε ειδικό φορέα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Ως εκ τούτου δεν θα αποδοθούν οι πιστώσεις Κ.Α .Π. που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2015, ως έσοδο γιά κάλυψη επενδυτικών δαπανών και δαπανών βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης οδικού δικτύου, με την υπ’ αριθμ. 29531/25/07/14 υπουργική απόφαση, που αφορούσε την κατάρτιση και υποβολή προϋπολογισμού των περιφερειών, οικονομικού έτους 2015.

Η απόφαση αυτή αναστέλλει τις πληρωμές ζωτικών έργων για την περιφερειακή ανάπτυξη, όπως συντήρηση του οδικού δικτύου, άρσεις καταπτώσεων, καθαρισμούς ρεμμάτων, οδικό φωτισμό και έργα οδικής ασφάλειας.
Κατόπι των ανωτέρω στον προϋπολογισμό της περιφέρειας τρέχοντος οικονομικού έτους, στο σχετικό ΚΑΕ σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, δεν πρέπει να εμφανίζεται εγγραφή σχετικής πίστωσης.

κ Περιφερειάρχη,
τις 31/08/2014, ως απερχόμενη περιφερειακή αρχή, σας παραδώσαμε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε πλήρη λειτουργία, με ταμείο που σας επέτρεψε να λειτουργείτε μέχρι σήμερα και να καλύπτετε στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών.

Αυτήν την Περιφέρεια την καταντήσατε ΦΑΝΤΑΣΜΑ.

Απραξία, στασιμότητα, αδιαφορία, παύση πληρωμών, απώλεια πόρων, διάλυση υπηρεσιών χαρακτηρίζουν τη σημερινή κατάσταση στην Περιφέρειά μας. Θα θέλαμε να διαψευστούμε στην πορεία, αλλά δυστυχώς το μέλλον της Περιφέρειάς μας, και κυρίως της Κέρκυρας διαγράφεται δυσοίωνο. Ό,τι σας παραδώσαμε έμεινε στάσιμο ή εγκαταλείφθηκε.

Ερωτάστε
Προτίθεστε να απαιτήσετε την αναίρεση της απόφασης για περικοπή της χρηματοδότησης για την Περιφέρειά μας, η οποία χωρίς και αυτούς τους ελάχιστους πόρους θα βρεθεί σε οικονομική ασφυξία;

Προηγουμενο αρθρο
Το Τμήμα Ύδρευσης του Δήμου θα δέχεται το κοινό Δευτέρα και Παρασκευή
Επομενο αρθρο
Αρχίζουν ξανά οι «Διάλογοι Γονέων - Από φέτος και στη Νότια Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.