HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣτίχοι αντιγράφουν θάλασσες-Αφέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λευκάδας

Στίχοι αντιγράφουν θάλασσες-Αφέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λευκάδας

Την Πέμπτη, 21 Μάρτη 2019, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας, καταλάβαμε πως την έχουμε τελικά ανάγκη: την ποίηση στη ζωή μας, στην ψυχή μας, έτσι σαν μια ξεχασμένη πτυχή της ανθρωπιάς μας. που χάνεται κι αυτή μέσα στην άχαρη ή και εύχαρη ροή της καθημερινότητας, στη χοάνη τόσων εμπράγματων αναγκών, φυσικών και υπαγορευμένων από κουλτούρες και πολιτισμούς της χρηστικότητας.

Δύο, ίσως και περισσότερο, ώρες οι θάλασσες και τα τοπία της πατρίδας μας, της καταγωγής της ψυχής μας, σε εναλλασσόμενες εικόνες, στίχους, μουσικές και μνημονικές εκτροπές σε πρόσωπα, ενθυμήσεις, εποχές ατομικών και συλλογικών ζωών-ένα πανηγύρι αρμονικών συζεύξεων, συγκίνησης, νοσταλγίας, μελαγχολίας, αλλά και ευφρόσυνης διάθεσης και ευθυμίας, έστησαν το ποιητικό κάδρο του τόπου και των ανθρώπων του, που πέτυχε να χωρέσει χωρίς διαχωρισμούς και ιεραρχήσεις όλες τις γενιές. Ακριβώς όπως γίνεται στην πραγματική ζωή, στην ιστορία και στην ποίηση.

Το τι έγινε –μη φανταστείτε ηχηρά ή ευρηματικά συμβάντα- εκείνοι οι πολλοί που τα μοιράστηκαν –όλοι με όλους- μπορούν, αν ρωτηθούν, να πουν γι’αυτά καλύτερα. Γιατί ήρθαν για να μείνουν. Και έμειναν. Για ποιο λόγο; Ίσως γιατί η αντήχηση στην καρδιά του στίχου, έρχεται πριν από τον ίδιο τον στίχο, όπως η λάμψη πριν από τον κρότο του όπλου. Ίσως πάλι γιατί συμβαίνει με μας, με τους ανθρώπους γενικότερα, ό,τι ο David Foster Wallace είχε αφηγηθεί στους τελειόφοιτους φοιτητές του Κένυον Κόλλετζ, μέσα σε μια γουστόζικη ιστοριούλα με πολλά σημαινόμενα: «Είναι δύο νεαρά ψάρια που κολυμπάνε. Κάποια στιγμή συναντούν ένα ηλικιωμένο ψάρι που πηγαίνει στην αντίθετη κατεύθυνση. Τα χαιρετά και τους λέει: -Γεια σας παιδιά. Πώς είναι το νερό; Τα δύο νεαρά ψάρια κολυμπάνε ακόμα λίγο, ύστερα κοιτάζει το ένα το άλλο, και λέει: -Μα τι διάολο είναι το νερό;»

Μήπως λοιπόν κολυμπάμε μέσα στο νερό της ποίησης-όπως στα κύτταρά μας- και γι’αυτό τη θέλουμε, ενώ είναι δύσκολο να τη δούμε, να την ορίσουμε;

Εμείς πάντως, ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ και όσοι πιστοί θα επιμείνουμε…ποιητικά και μετά την 21η του Μάρτη…
Σας ευχαριστούμε όλους για την ποιητική αλληλεγγύη…
Εκ μέρους του Δ.Σ.
Η Πρόεδρος
Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού

Προηγουμενο αρθρο
Οι «Ελπίδες» δίνουν ελπίδες στο βόλεϊ Λευκάδας
Επομενο αρθρο
25η Μαρτίου 1821 - Άγγελος Σικελιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.