HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΣταματήστε να απαξιώνετε το ΤΑΟΛ από μέσα

Σταματήστε να απαξιώνετε το ΤΑΟΛ από μέσα

Τα τελευταία 2 χρόνια υπήρχε στον αέρα προκήρυξη για εύρεση επενδυτή για την αξιοποίηση του οινοποιείου του ΤΑΟΛ στο Κάστρο. Δες εδώ και εδώ. Το θέμα ήταν και είναι πολύ επείγον. Έχει να κάνει με την οικονομική επιβίωση του συνεταιρισμού και με την ζημία που κάνει στην είσοδο του νησιού το ερείπιο στο Κάστρο. Υπάρχει ένας ακόμα σοβαρότερος λόγος που κάνει το θέμα επείγον. Στην κατάσταση που βρίσκεται το κτίριο έχει κάποια αξία. Αν απογκρεμιστεί, δεν υπάρχει πολεοδομικά δυνατότητα ανέγερσης νέου κτιρίου, οπότε μηδενίζεται και η αξία του.

Οι προκηρύξεις ενδιαφέροντος κατέληξαν και τα δυο χρόνια άκαρπες. Το γεγονός δεν ξαφνιάζει ούτε ένα παιδάκι του Λυκείου που άρχισε να διδάσκεται οικονομικά για την είσοδό του στο Πανεπιστήμιο. Η προκήρυξη έτσι όπως είναι διατυπωμένη αποτρέπει οποιονδήποτε επενδυτή, όχι να πραγματοποιήσει την επένδυση αλλά να λάβει μέρος στο διαγωνισμό. Κανένας δεν θα λάβει μέρος σε ένα διαγωνισμό, όταν χρειάζεται να συγκεντρώσει και να καταθέσει τόσα στοιχεία, τα οποία χρειάζονται μάλλον στην επόμενη φάση, αφού δηλαδή επιλεγεί.

Το ΤΑΟΛ παρότι είδε να αποβαίνει άκαρπη η πρώτη προκήρυξη (2015), συνέχισε χωρίς σχεδόν να βελτιώσει τίποτα και στην δεύτερη (2016), που είχε, όπως ήταν φυσικό, την ίδια τύχη. Εύλογα αναρωτιέται ο κάθε πολίτης γιατί το ΤΑΟΛ ακολουθεί αυτή τη διαδικασία, με δεδομένα όσα αναφέραμε παραπάνω για το επείγον του θέματος.

Την εβδομάδα που μας πέρασε δυο στελέχη του ΤΑΟΛ αποφάσισαν καλώντας τα ΜΜΕ να κοινοποιήσουν εσωτερικά προβλήματα λειτουργίας του. Αυτός είναι ο λόγος που κάναμε την αναφορά στις προκηρύξεις. Και επίσης ενθυμούμενοι όσα είχαν διαδραματιστεί πριν από δυο χρόνια, που κάποιοι επενδυτές είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το οινοποιείο στο Κάστρο και έγιναν όλα εκείνα τα γνωστά σούργελα και η αποπομπή του τότε προέδρου.

Οι προκηρύξεις λοιπόν για την αξιοποίηση του Οινοποιείου είναι κατά την ταπεινή μας γνώμη προς την κατεύθυνση να μη βρεθεί επενδυτής. Δείχνουν μια διοίκηση φοβισμένη να αναλάβει ευθύνες. Έχουμε πολλές αμφιβολίες για την διάθεση αποτελεσματικότητας όλων όσων αποτελούν κάθε μορφή της διοίκησης. Δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση μίζες, διαπλοκές και παράνομες πράξεις. Πιστεύουμε πως εκεί που έχει φτάσει ο συνεταιρισμός, χρειάζεται γενναίες και ρηξικέλευθες ενέργειες, τις οποίες κανείς δεν θέλει να επωμιστεί.Έτσι αφήνουν το χρόνο να κυλά άπρακτοι. Είναι επίσης γεγονός πως οι συνεταίροι αγρότες δε είναι σε θέση να αξιολογήσουν επενδύσεις.  Μοιραία πέφτουν θύματα του κάθε λαϊκιστή, που θα φωνάξει περισσότερο στις Γενικές  συνελεύσεις. Έτσι ο καιρός περνά, το κτίριο στο κάστρο κοντεύει να πέσει και τώρα ξεκίνησε ένα καινούργιο γαϊτανάκι αντιπαραθέσεων με καλούς και κακούς.

Ανεξαρτήτως από τις ανοησίες που  λέγονται και γράφονται  και τα ιδεολογήματα που εκστομίζονται κατά καιρούς, -ότι το ΤΑΟΛ ανήκει σε όλη τη Λευκάδα- εμείς έχουμε την άποψη πως το ΤΑΟΛ είναι και μια εμπορική επιχείρηση. Απασχολεί προσωπικό, έχει δυο καταστήματα, χρειάζεται καρνέ επιταγών, έχει να πληρώσει μισθοδοσίες, ασφαλιστικές εισφορές και εφορία. Χρειάζεται λοιπόν μια καλή διοίκηση και ένα ήρεμο περιβάλλον για να λειτουργήσει. Τώρα αν συγκεντρώνει και λίγα σταφύλια κάθε χρόνο (όλως τυχαίως με χαμηλό βαθμό) για λογαριασμό άλλων οινοποιείων, αυτό μάλλον γίνεται περισσότερο για το τελετουργικό. Η διεκπεραίωση επίσης της διαδικασίας των επιδοτήσεων είναι μια δουλειά γραφείου και όχι αγροτική.

Το ΤΑΟΛ λοιπόν ως επιχείρηση δεν ανήκει σε καμιά Λευκάδα. Όταν στο τέλος του μηνός έχει να πληρώσει μισθοδοσίες και να καλύψει επιταγές, αναζητά χρήματα στις επιχειρήσεις του και όχι στη Λευκάδα. Σκεφτείτε να ήταν μια Ανώνυμη Εταιρεία που στη θέση των μετόχων υπάρχουν συνεταίροι.

Αυτό είναι το σκεπτικό μας. Αυτός είναι και ο λόγος που ξαφνιαστήκαμε όταν το μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΟΛ, Φίλιππος Μεσσήνης το περασμένο Σάββατο (1/4) μας κάλεσε σε συνέντευξη τύπου για το ΤΑΟΛ. Δεν παραβρεθήκαμε, επειδή πιστεύουμε πως θέματα και προβλήματα που ανακύπτουν σε μια επιχείρηση, κάθε μέλος τα λύνει, όπως προβλέπει το καταστατικό της και όχι με συνεντεύξεις τύπου ενάντια στη Διοίκηση. Φαντάζεστε στον κόσμο της λογικής, ένα μέλος ενός ΔΣ μιας οποιασδήποτε επιχείρησης, να οργανώνει συνεντεύξεις μόνος του για να μιλήσει για την επιχείρηση; Ο κόσμος της λογικής βρίσκεται μακριά από το ΤΑΟΛ, όπως φαίνεται.

Πριν περάσουν δυο ώρες από το τηλεφώνημα του κ. Μεσσήνη, λάβαμε από το ΤΑΟΛ γραπτή πρόσκληση που μας καλούσε ο πρόεδρος σε συνέντευξη τύπου για την προηγούμενη Παρασκευή (7/4), στην οποία και παρευρεθήκαμε.

Παρευρεθήκαμε σε μια συνέντευξη η οποία δεν είχε να παρουσιάσει τίποτα που να ενδιαφέρει τον κόσμο της Λευκάδας. Μάθαμε πως υπάρχει μια επενδυτική εταιρεία η οποία ενδιαφέρεται για το Οινοποιείο στο Κάστρο. Δεν κατέθεσε χαρτιά στην προκήρυξη -για τους λόγους που κι εμείς αναφέραμε παραπάνω- αλλά είναι διατιθέμενη να συζητήσει για την αξιοποίησή του.

Ο κύριος Μεσσήνης από τη μεριά του, καταγγέλλει πως ο πρόεδρος δεν απαντά στο αίτημα της επιχείρησης, και ο πρόεδρος μας διαβεβαίωσε πως τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες. Μας είπε ακόμα πώς ο κ. Μεσσήνης έχει «ξεφύγει», απαριθμώντας και άλλες μη καταστατικά σύννομες ενέργειες του.

Δηλώσαμε στον πρόεδρο, πως τόσο ο ίδιος όσο και το μέλος του ΔΣ,  απαξιώνουν ακόμα περισσότερο το ΤΑΟΛ, ανταλλάσοντας μέσω των ΜΜΕ διαπληκτισμούς, αφήνοντας αιχμές και κατηγορίες.

Όμως τα ΜΜΕ λατρεύουν την ανθρωποφαγία, λατρεύουν τις κόντρες, λατρεύουν το ξεκατίνιασμα. Το: από δω οι καλοί και από κει οι κακοί, είναι βούτυρο στο ψωμί τους. Το ματάκι τους γυαλίζει για σκανδαλάκια, τα «παίρνει», δεν τα «παίρνει», τζερτζελές να γίνεται. Εμείς έχουμε άλλη άποψη και για τις ειδήσεις. Δεν αντιμετωπίζουμε τους αναγνώστες ως αρένα, άρα δεν χρειαζόμαστε αίμα.

Ο κ. Θωμάς Κατωπόδης πρόεδρος του ΤΑΟΛ πληροφόρησε τα ΜΜΕ για την δεινή οικονομική θέση του συνεταιρισμού. Απλήρωτους υπαλλήλους, εμπλοκές με τις τράπεζες, δυσθεώρητα δάνεια, όλα τα ακίνητα υποθηκευμένα, αδυναμία πραγματοποίησης οποιασδήποτε επένδυσης. Ελπίζουμε να μην εχει την άποψη, πως όλα αυτά αναπαραγόμενα προς τα έξω, είναι προς όφελος του συνεταιρισμού;

Ελπίζουμε τόσο αυτός όσο και ο κ. Μεσσήνης να καταλάβουν γιατί ούτε και οι αγρότες δεν προτιμούν  τις επιχειρήσεις του συνεταιρισμού; Αφού κάθε τόσο έχουμε παρατράγουδα που προκύπτουν από τους ιδίους τους διοικούντες. Ελπίζουμε κάποτε να μάθουν, πόσο σημαντικό είναι «η φήμη και η πελατεία» για μια επιχείρηση και να σταματήσουν την απαξίωσή της.

Ελπίζουμε να μην συνεχιστούν οι δημόσιες αντιπαραθέσεις. Ελπίζουμε να μην επαναληφθούν ξανά τα φαινόμενα του παρελθόντος. Ελπίζουμε να πρυτανεύει η λογική, αυτή που λέει πως το ενδιαφέρον για τον συνεταιρισμό, δεν είναι οι μπουρδολογίες και οι ανταλλαγές κατηγοριών στα ΜΜΕ, αλλά η δουλειά και η τήρηση των διαδικασιών που προβλέπουν τα καταστατικά όργανα. Οι καλοί και οι κακοί κρίνονται και εκ του αποτελέσματος στον κόσμο της λογικής.

Προηγουμενο αρθρο
Στη Μουδουρή για δεντρολίβανο
Επομενο αρθρο
1η έκθεση οίνου - γευσιγνωσίας στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.