HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΣτα ανοιχτά του Κάστρου κατέπλευσε το πυραυλικό καταδρομικό Moskva

Στα ανοιχτά του Κάστρου κατέπλευσε το πυραυλικό καταδρομικό Moskva

Κατέπλευσε ήδη και “έδεσε” στα ανοιχτά του Κάστρου το πυραυλικό καταδρομικό Moskva. Η ναυαρχίδα του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας βρίσκεται στο νησί μας με την ευκαιρία του διεθνούς κοινωνικού φόρουμ «Ρωσική Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά».

DSCN0584

«Το Moskva καθελκύστηκε το 1979 και μπήκε σε υπηρεσία το 1983. Το 2000 δέχθηκε εκτεταμένη επισκευή εκσυγχρονισμού και μετονομάστηκε Moskva, με αριθμό σκάφους 121. Είναι η ναυαρχίδα του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

»Το πλοίο είχε αρχικά σχεδιαστεί κυρίως για επιχειρήσεις εναντίον στόχων επιφανείας. Ο σχεδιασμός ακολούθησε την Ναυτική τακτική των Σοβιετικών που οι Δυτικοί ειδικοί του ναυτικού ονόμαζαν, τοποθέτηση του οπλισμού «στη βιτρίνα του καταστήματος». Διαθέτει πυροβόλα των δεκαέξι πυραύλων επιφανείας – επιφανείας που είναι τοποθετημένα σε δύο σειρές κατά μήκος και ων δύο πλευρών της υπερκατασκευής. Στον οπλισμό συμπεριλαμβάνονται οχτώ σιλό αντιαεροπορικών πυραύλων επιφανείας – αέρος SA-N-6 (οχτώ πύραυλοι σε κάθε σιλό) τα οποία είναι τοποθετημένα μεταξύ του φουγάρου και του υπόστεγου του ελικοπτέρου. Το υπερυψωμένο τμήμα του καταστρώματος στη πρύμνη επιτρέπει την χρήση ενός ελικοπτέρου. Διαθέτει επίσης ανθυποβρυχιακά όπλα…»

DSCN0582

Τα παραπάνω είναι κάποια χαρακτηριστικά του Moskva σαν πολεμικό πλοίο. Στο νησί μας βέβαια δεν βρίσκεται με αυτή του την ιδιότητα, αλλά σαν πρεσβευτής μιας διπλωματικής αποστολής. Η «Ρώσικη Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά» έχει σκοπό την διμερή πολιτιστική ανταλλαγή, στην ανάπτυξη της λαϊκής διπλωματίας, στην ενδυνάμωση των πνευματικών και ιστορικών δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας.

Οι προγραμματισμένες αυριανές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την εορταστική συναυλία της μπάντας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην κεντρική πλατεία της πόλης. (Για το πρόγραμμα των αυριανών εκδηλώσεων [εδώ] και [εδώ].)

DSCN0580

Προηγουμενο αρθρο
Ο τόπος και οι άνθρωποι στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Η Λευκαδίτισσα που είναι συνεχώς δίπλα στην Άνγκελα Μέρκελ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.