HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΣτα 300 μέτρα από το Πάρκο των Ποιητών θα στηθεί η προτομή του Ρώσου ναυάρχου Ουσακώφ

Στα 300 μέτρα από το Πάρκο των Ποιητών θα στηθεί η προτομή του Ρώσου ναυάρχου Ουσακώφ

Ούτε 300 μέτρα απόσταση δεν απέχει το Πάρκο των Ποιητών στην παραλία, από το σημείο που θα στηθεί η προτομή του Ρώσου ναυάρχου Ουσακώφ. Θα βρίσκεται δε, σχεδόν δίπλα στο Ηρώο της πόλης.

Όπως έχουμε αναφέρει σε άλλο άρθρο μας, η Ρωσική αυτοκρατορία κατάφερε με μια επιτυχημένη πολιτική, με δόλωμα πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκμεταλλευόμενη την επιθυμία όλων των Επτανησίων για φιλία και συναδέλφωση μεταξύ των λαών, να στήσει σε όλα σχεδόν τα νησιά και από μια προτομή του Ρώσου ναυάρχου Ουσακώφ.

Η Λευκάδα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Χρειάζονται γερά κότσια για να αποφύγει κάποιος την πεπατημένη. Το πολιτικό προσωπικό, τοπικό και πανελλαδικό, δεν μας έχει πείσει, ότι έχει τάσεις για ρήξεις και τομές. Βαδίζει όπισθεν ολοταχώς.

Η απόφαση για την τοποθέτηση της προτομής βαρύνει την παρούσα δημοτική αρχή. Ήταν δε τόσο σίγουρη για την ορθότητα της απόφασης, ώστε δεν την έφερε καν στο δημοτικό συμβούλιο για επικύρωση. Για να είμαστε ειλικρινείς, ακόμα και αν η απόφαση περνούσε από το δημοτικό συμβούλιο, δεν θα ήταν διαφορετική. Παντού υπάρχουν λάτρεις των… γαλονιών! Όταν μάλιστα αυτό σερβίρεται και σαν προσέκλυση τουριστών, το μενού δείχνει ασυναγώνιστο!

img_3266

Αυτό για το οποίο κατά την άποψή μας κρίνεται η δημοτική Αρχή, δεν είναι τόσο η τοποθέτηση μιας προτομής -έστω και μας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας- όσο το σημείο που επιλέχτηκε.

Στην πιο περίοπτη θέση της πόλης, στην παραλία, κοντά στο Ηρώο και στο πάρκο που υπάρχουν οι προτομές των Λευκαδίων ποιητών, από το Σάββατο και εντεύθεν θα υπάρχει η προτομή ενός προσώπου το οποίο μπορεί να θεωρείται καμάρι για την πατρίδα του, αλλά για μας δεν σημαίνει τίποτα. Αποτελεί μια υποσημείωση της ιστορίας, χωρίς ιδιαίτερη βαρύτητα και σε κάθε περίπτωση ήταν κατακτητής και μάλιστα μαζί με έναν Τούρκο.

Αν η τοποθέτηση μιας προτομής αποτελεί την ύψιστη τιμή της πολιτείας για την προσφορά κάποιου στην πατρίδα, με αυτή μας την ενέργεια εξισώνουμε τους ποιητές με τον Ουσακώφ. Και ακόμα χειρότερα βοηθούμε στην παραχάραξη της ιστορίας.

Έκανε μεγάλο λάθος σ’ αυτό το σημείο η δημοτική Αρχή, που είτε πιέστηκε και δέχτηκε, είτε η ίδια ανοήτως αποφάσισε να τοποθετήσει την προτομή σ’ αυτό σημείο. Ήταν ανάγκη να επιλέξουν το πιο περίλαμπρο σημείο; Τόσες πλατείες πιο απόμερες έχουμε! Έτσι όμως, όπως έχουμε γίνει ένας αχταρμάς αγραμμάτων, γίνεται τελικά και η ιστορία αποτέλεσμα πολιτικών συσχετισμών στο Δήμο!

Αλήθεια, όταν από μεθαύριο και πέρα, οι δάσκαλοι θα πραγματοποιούν εκπαιδευτικές εκδρομές με τους μαθητές στο πάρκο με τις προτομές των ποιητών και φεύγοντας, στα 300 μέτρα συναντήσουν την προτομή του Ουσακώφ, τι θα απαντήσει ο ταλαίπωρος εκπαιδευτικός, αν ρωτηθεί για την συγκεκριμένη προτομή; «Μην κοιτάτε προς τα κει! Αυτός δεν έχει σχέση με ό,τι είδαμε προηγουμένως!»

Είναι πράγματι τραγική η ελαφρότητα με την οποία η δημοτική Αρχή αντιμετώπισε το όλο θέμα.

Από αυτή την ιστοσελίδα έχουμε αναφέρει τουλάχιστον τρεις φορές στην δημοτική Αρχή το εξής: Στο δρόμο που βρίσκεται το κλειστό γήπεδο, είχε δοθεί επί δημαρχίας Φέτση, το όνομα του μεγάλου ιστορικού της Λευκάδας, του ιδρυτή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, και εκ των ιδρυτών των Γιορτών Λόγου και τέχνης, Πάνου Γ. Ροντογιάννη. Με τα χρόνια όλες η πινακίδες του δρόμου καταστράφηκαν, άγνωστο για πιο λόγο. Έχουμε θίξει το θέμα 3 φόρες, να τοποθετηθεί έστω στην αρχή του δρόμου και δίπλα στα Σχολεία, μια πινακίδα με το όνομα του μεγάλου Λευκάδιου, σαν ελαχίστη τιμή. Μέχρι σήμερα κανένας δεν ευαισθητοποιήθηκε. [ΕΔΩ], [ΕΔΩ], [ΕΔΩ]

Αντίθετα ξοδεύτηκαν τόσα χρήματα πέρυσι θα ξοδευτούν και άλλα φέτος για ένα Ρώσο ναύαρχο!

Αυτά και άλλα πολλά, είναι δείγματα των προτεραιοτήτων, και της αξιολόγησης που κάνει η δημοτική Αρχή στην ιστορία του νησιού.

img_3272

«Κανείς δεν πρέπει να εναντιώνεται σε εκδηλώσεις, που αποβλέπουν στην αλληλογνωριμία, στη συναδέλφωση και τη φιλία των λαών… Τέτοιες δραστηριότητες πρέπει να αγκαλιάζονται και να διευρύνονται. Το ζήτημα, όμως, είναι αυτές οι δραστηριότητες να εδράζονται σε αναμφισβήτητα γεγονότα και να αξιοποιούν σωστά τα συμπεράσματα της ιστορικής επιστήμης. Σε διαφορετική περίπτωση η χρησιμότητά τους είναι αμφίβολη και ελέγχονται ιδεολογικά και πολιτικά, ενώ παράλληλα δημιουργούν ψευδή συνείδηση, που αποπροσανατολίζει πολίτες και πολιτικούς και προσφέρει κακό μάθημα στο σήμερα και το αύριο.[εδώ]

Προηγουμενο αρθρο
Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία Γιάννη Φαλκώνη παρουσιάστηκε στις Θερμοπύλες
Επομενο αρθρο
Η Νονά μου η Ακριβούλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.