HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΣτερνό αντίο στον αγαπημένο μου θείο Μάκη

Στερνό αντίο στον αγαπημένο μου θείο Μάκη

Αγαπημένε μας Μάκη,
Δύσκολο πολύ να μιλάμε για σένα και να μην είσαι εσύ εδώ μαζί μας. Δύσκολο να βρούμε λόγια που να ταιριάζουν στη περίσταση. Μαζευτήκαμε όλοι εδώ σήμερα για να σε αποχαιρετήσουμε σα μια ελεύθερη ψυχή που ταξιδεύεις στο Φως. Πέρασες από τη ζωή μας αφήνοντας το αποτύπωμά σου, άλλες φορές απαλό κι άλλες πιο βαρύ. Όλοι εμείς που σ’ αγαπήσαμε και μας αγάπησες σε αποχαιρετάμε και θέλουμε να σου πούμε ότι θα μας λείψεις πολύ.

Θα λείψεις σε πολλούς, πρώτα απ’ όλα στην οικογένειά σου, στην αγαπημένη σου Πασία ή Φρόσω όπως αποκαλούσες τη σύντροφο της ζωής σου για 68, κοντά 70 χρόνια, μαζί στα δύσκολα και στα εύκολα, στις μπόρες και στις λιακάδες. Θα λείψεις στις αδελφές σου, στα παιδιά και στα εγγόνια σου, στα ανίψια σου και στους συγγενείς σου. Θα λείψεις στους φίλους σου που δεν είναι και λίγοι, απ’ τους συγχωριανούς σου κι απ’ όλους όσους συνεργάστηκες μαζί τους.

Μάκη μου σε ήξεραν και οι πέτρες. Ήσουν ο δικός τους άνθρωπος. Ο Μάκης ο μαύρος Γάτος με τα κορακίσια μαλλιά και το μαύρο μουστάκι. Περιποιημένος και ντυμένος στη πένα αρχοντικός μέχρι τα βαθιά γεράματα, περπατούσες με κείνο τον αργό και συρτό βηματισμό. Ευθυτενής και σίγουρος για την επόμενη κίνηση.

Έβαλες όργανα στις πλατείες και στα καφενεία και του πιο απόμακρου χωριού. Οργάνωσες τη χαρά και τη διασκέδαση «μέχρι πρωίας», όπως χαρακτηριστικά σου άρεσε να λες… για πολλές δεκαετίες. Ακούραστος με επιμονή κι επιμονή, έστηνες μόνος σου όλα αυτά τα τεράστια μηχανήματα, δοκίμαζες με ευλάβεια τον ήχο σε αυτό το μικρό τελετουργικό πριν την έναρξη… ένα δύο, ένα δύο, ένα δύο, τέσσερα, δύο… τσβο… ωχ ωχ ωχ ωχ... και ξανά… ένα δυο ένα ένα έναμ πως.

Τραγουδούσες με το δικό σου μοναδικό τρόπο τα δημοτικά καλλίτερα κι από τους επαγγελματίες του είδους , ειδικά όταν ήσουνα σε μεγάλα κέφια και ξεσήκωνες το κόσμο γιατί έβαζες ψυχή μες το τραγούδι σου. Γι αυτό ο κόσμος σ’ αγαπούσε.

Συνεργάτης, διοργανωτής, καλλιτεχνικός manager, ήσουν εκεί από την αρχή μέχρι το τέλος. Μέχρι που ερχόταν το ξημέρωμα, συνέχιζες κεφάτος κι ενώ δεν έπινες, δε κάπνιζες,  ήσουν εκεί Παρών με όλη σου την ύπαρξη.

Το ίδιο παρών ήσουνα και στη ζωή σου. Αγωνιστής και λάτρης της χαράς της ζωής στάθηκες άξιος στις υποχρεώσεις σου και σήκωσες αγόγγυστα τα βάρη μέχρι το τέλος. Συχνά σε άκουγα να μου λες… «Ξέρεις τι είναι η ζωή; Δυο λέξεις μοναχά.. «ΕΦΕΞΕ- ΝΥΧΤΩΣΕ». Και κάθε φορά που σταματούσες στο σπίτι μου: «Έλα να σε πάρω να πάμε στα όργανα!». Κι όταν δεν ήσουνα πολύ καλά και σε ρωτούσα πως τα πας μου έλεγες πάντα: «Καλλίτερα από χειρότερα.» Έτσι αστειευόσουν και με της ζωής τα σκαμπανεβάσματα.

Το πέρασμά σου από τη ζωή περιπετειώδες. Αγροτικές δουλειές στα άγουρα χρόνια, έμπορας μετά να διαλαλείς λάδι και κρασί από χωριό σε χωριό. Με το αυτοκίνητο που έμελλε να σου αλλάξει και το όνομα, κι αυτό γιατί πάνω στο μουσαμά του φιγουράριζε τυπωμένος ένας… μαύρος γάτος.

Κάποια στιγμή τα χρέη θα σε έφερναν μετανάστη κι εργάτη στη Γερμανία. Με δικό σου μαγαζί αργότερα να διοργανώνεις συνεστιάσεις χορούς και πανηγύρια για τους Έλληνες μετανάστες. Όταν γύρισες μετά από χρόνια ξεχρέωσες φίλους και συνεργάτες και με τα σύγχρονα μηχανήματα που έφερες μαζί σου καθώς και με την αγάπη σου για τη παραδοσιακή μουσική και έχοντας ήδη τις κατάλληλες γνωριμίες, άρχισες να οργανώνεις αμέτρητα πανηγύρια τόσο στη Λευκάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Έτσι περιστράφηκε η ζωή σου γύρω από αυτές τις διοργανώσεις όπως και τα οικογενειακά σου καθήκοντα, τα οποία υπηρέτησες με ζήλο αποφασιστικότητα και πολύ μεράκι. Παράλληλα έκανες και τον ταξιτζή! Πόσους και πόσους δε κουβάλησες με την κούρσα. .Φίλους που φύγαν πριν από σένα και άλλους που έμειναν. Στάθηκες σε όλους.

Ευτύχησες να μεγαλώσεις πολλά παιδιά. Αξιώθηκες να αποκτήσεις εγγόνια και δισέγγονα. Άξιος, νοικοκύρης και κουβαλητής, προσεκτικός πάντα στην οδήγηση. Σου άρεσε το ωραίο ήθελες πάντα να φκιάχνεις και να δημιουργείς. Χαιρόσουνα κι εκτιμούσες τη συντροφιά των ανθρώπων και του ωραίου φύλου, ήξερες να κρατάς τη θέση σου όταν έπρεπε! Κοινωνικός, θυμόσοφος πότε πότε πρόσχαρος και εγκάρδιος, αλλά και στρυφνός- αν και σπάνια κι όταν το απαιτούσε η περίσταση, μέσα σ’ όλα όξου κι όξου, όπως έλεγες και στο φινάλε του γλεντιού, η ψυχή της παρέας.

Σε βλέπω να μας κοιτάς και να χαίρεσαι καθώς παίζεται το γήινο φινάλε της τελευταίας πράξης της ζωής σου. ΝΑΙ μας κοιτάς και μας χαμογελάς και τα καταγάλανά σου μάτια λάμπουν από φως!!

Έφυγες τη σωστή στιγμή. Η γερασμένη σου καρδιά θέλησε να σταματήσει. Έτσι κι αλλιώς δεν άντεχες να ζεις μισή ζωή. Ζωή για σένα ήταν έννοια συνυφασμένη με προσφορά και ταυτόσημη με χορό, χαρά, γιορτή. Γι αυτό έφυγες πιο γρήγορα απ’ όσο έπρεπε, κρατώντας όσο μπορούσες αλώβητα, ηθικό και αξιοπρέπεια.

Θα σε θυμόμαστε! Ίσιο και στητό λεβέντη να σέρνεις το χορό, καθιστό δίπλα στη τραγουδίστρια με το ντέφι, κάτω από μια γιρλάντα φωτισμένη να τραγουδάς το περιβόητο κοκοτό σου!! Θα σε θυμόμαστε αληθινό πέρα για πέρα, μέσα στο ανθρώπινο μεγαλείο μα και στις μικρές αδυναμίες σου.

Γεράσιμε, θείε μου μοναδικέ πατέρα σύζυγε παππού προπάππου συγχωριανέ, Έλληνα Ζορμπά, φίλε μας. Με όλα σου τα σωστά, τα λάθη και τα πάθη σε χαιρετάμε και σ’ αποχαιρετάμε. Σ’ ευχαριστούμε που πέρασες από τη ζωή μας και μας συντρόφευσες με το δικό σου ανεπανάληπτο τρόπο.

Πέτα ελεύθερη ψυχή σε φωτεινά βασίλεια, τραγούδα με την ψυχή σου. Θέλω ΜΟΝΟ να μας κάνεις μια χάρη! Στο ταξίδι σου αυτό στις γειτονιές των Αγγέλων να φροντίζεις πάντα τον ήχο, ν’ ακούγεται σωστά στις ουράνιες κατοικίες και στα πανηγύρια τ’ ουρανού!!

Καλό σου ταξίδι και καλό αντάμωμα! Θα ζεις για πάντα στις καρδιές μας και στη μνήμη μας. Αιωνία σου η μνήμη. Ας τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σαν προσευχή…

Θεοδώρα Γαζή

Προηγουμενο αρθρο
27 συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στη Λευκάδα το περασμένο 48ωρο
Επομενο αρθρο
Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τον «Απροσκύνητο Στέργιο Κουμπάρο» στη Βόνιτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.