HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΣτη βρύση για νερό

Στη βρύση για νερό

Οι βρύσες παλαιότερα είχαν μεγάλη σημασία για τη ζωή του χωριού. Ήταν τόπος προμήθειας του αναγκαίου νερού κι ακόμη τόπος συνάντησης των κατοίκων, σημεία ποτίσματος των ζώων και ξεκούρασης των οδοιπόρων. Ήταν σχεδόν το θεμέλιο κάθε δραστηριότητας και έπαιζαν πρωταρχικό ρόλο στη ζωή του χωριού.

2

Το χωριό μου είχε αρκετά πηγάδια, δεν είχαν όμως πόσιμο νερό. Το πόσιμο νερό ήταν μέχρι τις αρχές τις δεκαετίας του 1970 σε απόσταση τουλάχιστον μιας ώρας με τα πόδια. Το κουβαλούσαμε στα σπίτι μέσα σε ξύλινες βαρέλες φορτωμένες στα ζώα. Πολλές φορές το κουβαλούσαν οι γυναίκες στο κεφάλι τους, είτε μέσα στις βαρέλες είτε μέσα σε τεντζερέδες.Η βρύση μας ήταν στους «Μάρκους» και βρίσκονταν κάτω από το ομώνυμο το Ενετικό γεφύρι.

vrisesΑπ’ όσο θυμάμαι ήταν στεγασμένη -για τις βροχερές εποχές- αρκετά ευρύχωρη, είχε τρία στόμια που έτρεχαν νερό και πεζούλια τριγύρω. Ο χώρος εξωτερικά ήταν αβέρτος και είχε γούρνες για το πότισμα των ζώων. Βρισκόταν στη σκιά δυο πλατάνων που χάριζαν δροσιά το καλοκαίρι. Το νερό έτρεχε μέσα σε αυλάκια. Τίποτα δεν πήγαινε χαμένο. Τα αυλάκια κατέληγαν στο εξωτερικό της βρύσης σε μεγαλύτερα και χρησίμευαν για το πότισμα των κήπων, που ήταν άφθονοι στη γύρω περιοχή. Ήταν ο «νεριάρης» αυτός που με σοφία και δικαιοσύνη κανόνιζε πως και πότε, θα μοιραστεί το νερό των αυλακιών ώστε να ποτιστούν όλοι οι κήποι και να μην μείνει κανένας χωριανός παραπονούμενος.

1

Ο χώρος τα μεσημέρια του καλοκαιριού που επικρατούσε ησυχία προκαλούσε δέος και κάποιες φορές φόβο στους μικρότερους. Μέσα στην απόλυτη ησυχία ακούγονταν μόνο το κελάρυσμα του νερού και το θρόισμα των φύλλων Σπάνια όμως επικρατούσε ησυχία. Τις περισσότερες μέρες ο χώρος έσφυζε ζωή και δραστηριότητα. Ήταν χώρος κοινωνικής συναναστροφής, τόπος συνάντησης, κουβεντούλας, τόπος για κρυφά συναπαντήματα, χώρος για χαρές.

9

Το κουβάλημα του νερού το είχαν αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά οι γυναίκες. Φόρτωναν στα ζώα τις βαρέλες και στη μέση το μαστέλο με τα άπλυτα ρούχα. Σαπούνια χρησιμοποιούσαν είτε αυτό που έφτιαχναν οι ίδιες από ποτάσα, είτε έκαναν μπουγάδα με αλισίβα (βρασμένη και σουρωμένη στάχτη). Οι περισσότερες γυναίκες προτιμούσαν τη βρύση για το πλύσιμο των ρούχων γιατί το νερό έτρεχε άφθονο αντίθετα με το πηγάδι που ήταν κουραστικό και λιγότερο το νερό. Τα ρούχα απλώνονταν μετά το σαπούνισμα πάνω στα πεζούλια για να βοηθήσει στο καθάρισμα και ο ήλιος.

τελικό!-page-518

Θα ‘λεγα πως παρά την κούραση οι γυναίκες ευχαριστιόνταν το πλύσιμο των ρούχων στη βρύση. Ήταν πολλές παρέα και κουβέντιαζαν, καλαμπούριζαν, μοιράζονταν χαρές και πίκρες. Ήταν μια ανάσα, μια εκτόνωση, όταν καθεμιά έλεγε τα δικά της. Το πλύσιμο στη βρύση ήταν ίσως η μόνη δουλειά που έκαναν με αργοπορία για να ευχαριστηθούν την παρέα και την κουβεντούλα.

6

Οι πιο χειροδύναμες ξεφόρτωναν τις βαρέλες τις γέμιζαν νερό και τις ξαναφόρτωναν στην πλάτη του ζώου. Ήταν αρκετές όμως αυτές που γέμιζαν τις βαρέλες πάνω στη ράχη του ζώου. Έφερναν το ζώο κοντά στο πεζούλι της βρύσης και χρησιμοποιούσαν ένα μικρότερο κουβά, (σύσκλο) για τη μεταφορά του νερού.

75

Από τη βρύση ξεκινούσε και το τελετουργικό των γάμων αφού εκεί έπλεναν τα μαλλιά που θα γέμιζαν το στρώμα της νύφης. Χαρές τραγούδια κεράσματα, ήταν πανηγύρι για τα μικρότερα παιδιά.

DSCN0127

Όταν κατασκευάστηκε το υδραγωγείο που θα μετέφερε το νερό στα σπίτια του χωριού, η βρύση πρέπει να καταστράφηκε. Σήμερα πηγαίνοντας στους Μάρκους έχουμε συντροφιά τις αχνές μόνο αναμνήσεις μας.

Προηγουμενο αρθρο
Ανακοίνωση Υπηρεσίας καθαριότητας Δήμου Λευκάδας για τις γιορτές
Επομενο αρθρο
Στήθηκαν σκαλωσιές στην οικία Άγγελου Σικελιανού

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.