HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΣτη σκιά της έκρηξης του τουρισμού

Στη σκιά της έκρηξης του τουρισμού

Δεν χρειάζονται οι αριθμοί για να αντιληφθεί κανείς ότι το εφετινό καλοκαίρι η Ελλάδα έζησε το μεγάλο μπουμ στον τουρισμό. Ούτε χρειάζεται φαντασία για να διαπιστώσει ότι τα εισοδήματα αυξήθηκαν θεαματικά σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Χρειάζεται όμως να ανατρέξει στους αριθμούς για να επιβεβαιώσει ότι η τουριστική άνοιξη που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και συνεχίζεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες δεν άλλαξε την πορεία των δημοσίων εσόδων, αφού όπως όλοι και πάλι διά γυμνού οφθαλμού διαπιστώνουν ότι η ανασφάλιστη εργασία και η φοροδιαφυγή οργιάζουν.

Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Οποιος μπορεί να αποφύγει την Εφορία το κάνει.

Δίπλα στη νόμιμη οικονομική δραστηριότητα αλλά και μέσα στις ίδιες τις επιχειρήσεις της τουριστικής βιομηχανίας αναπτύσσεται με τρομακτικό ρυθμό η «σκιώδης» οικονομία που ζει εκτός των κανόνων μιας σύγχρονης κοινωνίας, δηλαδή της υποχρεωτικής ασφάλισης των εργαζομένων, της απόδοσης του ΦΠΑ και της εμφάνισης των πραγματικών εισοδημάτων ώστε να φορολογηθούν στο τέλος του χρόνου.

Πάντοτε στην Ελλάδα το ποσοστό της παραοικονομίας ήταν υψηλό, από τα υψηλότερα στις αναπτυγμένες χώρες.
Αλλά αυτό που συμβαίνει εφέτος έχει ξεπεράσει κάθε όριο, δεν έχει προηγούμενο. Και αυτό επιβεβαιώνουν δυστυχώς οι αριθμοί.

Ενώ η Ελλάδα σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και περιμένει να υποδεχθεί ως το τέλος του χρόνου περισσότερους από 21 εκατομμύρια τουρίστες (από 17,5 εκατομμύρια πέρυσι) και τα άμεσα έσοδα από τον τουρισμό εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά δύο δισ. ευρώ (στα 13,5 δισ. ευρώ από 11,5 δισ. ευρώ το 2013), αυτό δεν αποτυπώνεται ούτε στα φορολογικά έσοδα και το κυριότερο, ούτε στη μείωση της ανεργίας.

Η εισροή φορολογικών εσόδων στα ταμεία του κράτους, όπως διαπιστώθηκε μέχρι το τέλος Ιουλίου, με κυριότερο δείκτη τις εισπράξεις από ΦΠΑ παρέμεινε με δυσκολία στα ίδια επίπεδα του 2013.
Και το ποσοστό ανεργίας που τον Μάιο ήταν 27,2% παρέμεινε και τους καλοκαιρινούς μήνες σε επίπεδο υψηλότερο του 26%, γεγονός που προβληματίζει τους αρμοδίους.

Με άλλα λόγια, η οικονομία, με όρους δημοσιονομικούς, κινήθηκε σαν να μην υπήρξε ποτέ η έκρηξη του τουρισμού.

Πηγή: www.tovima.gr/ via/www.lefkadaslowguide.gr

Προηγουμενο αρθρο
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Λευκάδας για τις ελλείψεις στα νηπιαγωγεία
Επομενο αρθρο
Κοινή προσπάθεια Περιφερειάρχη, Βουλευτών και Δημάρχων του ΣΥΡΙΖΑ για τους αερολιμένες στα Ιόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.