HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΣτο Δράγανο μετά τους σεισμούς

Στο Δράγανο μετά τους σεισμούς

Ήταν περασμένες 10 χτες το πρωί, όταν ξανάσανε κάπως ο καιρός και πήρα την απόφαση να πραγματοποιήσω ένα μικρό οδοιπορικό στο Δράγανο, το Αθάνι και στη Βασιλική να δω από κοντά τις ζημιές που άφησε ο σεισμός. Ενώ στην πόλη ο καιρός ξανάσανε, αντίθετα μετά τα Χορτάτα, άνοιξαν οι ουρανοί. Δυνατές και ασταμάτητες μπόρες με συνόδεψαν μέχρι το Δράγανα. Εκεί έμεινα περίπου μια ώρα και επέστρεψα στο σπίτι μούσκεμα. Μια άλλη φορά θα επανέλθω στα δυο άλλα χωριά.

Είναι αλήθεια πως νοιώθω αμηχανία μπροστά σε τέτοιες εικόνες. Οι άνθρωποι και λόγω της κατάστασης και λόγω της βροχής ήταν ελάχιστοι στο χωριό. Ο πρώτος που απευθύνθηκα πριν ακόμα ανέβω επάνω, για να ζητήσω πληροφορίες, μου είπε αμέσως: «γκρεμίστηκε και το δικό μου σπίτι». Δεν είμαι επαγγελματίας του είδους και … «ντράπηκα». Να του ζητήσω να μου δείξει το γκρεμισμένο σπίτι του; Ευτυχώς η δυνατή μπόρα που ξέσπασε μας χώρισε. Δεν τα κατάφερα όμως να μείνω μακριά από προσωπικές αναφορές.

DSCN8368

Το χωριό έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Ενώ επικρατούσε σχεδόν ερημιά οι πόρτες και τα παράθυρα από τα κατεστραμμένα σπίτι ήταν ανοιχτές, λες και μας κορόιδευαν. Ένα νοικοκυρόσπιτο μπροστά μου ρημαδιό. Το σπίτι, ο φούρνος, οι αποθήκες με το λάδι, το κρασί, το μέλι, ανοιχτές και μισογκρεμισμένες. Ακόμα και οι γλάστρες στις αυλή δεν ξέφυγαν από τη μανία του σεισμού. Οι νοικοκυραίοι έλειπαν με το σεισμό. Ήταν στην πόλη. Επέστρεψαν το μεσημέρι και είδαν τη συμφορά. Σήμερα εκεί ήταν ο γιος, ο Παναγιώτης. Μαζεύουν τα πράγματα… Το σπίτι σε λίγες μέρες θα κατεδαφιστεί. Κι ο Παναγιώτης ήταν κομμάτια μέσα του, χαμογελούσε όμως, έδειχνε ψύχραιμος. Όταν ρωτώ, μου είπε, κάποιες γυναίκες, πως έγινε, ακόμα μετά από τόσες μέρες κλαίνε, όταν μου αφηγούνται την ώρα του σεισμού.

Ίσως αν δεν ήταν η δυνατή καταιγίδα να ήταν αλλιώτικα κάπως τα πράγματα. Αλλά η βροχή μετά την καταστροφή είναι ο χειρότερος συνδυασμός. Ίσως να πρόσεχα περισσότερο τις κακοτεχνίες που συντέλεσαν στη μεγάλη καταστροφή. Υπάρχουν στο χωριό καινούργια και ανέγγιχτα σπίτια που τα προσέχεις θέλοντας και μη…

DSCN8270

Νερό δεν υπάρχει στο χωριό το δίκτυο έχει καταστραφεί. Τα τηλεφωνικά δίκτυα σιγά- σιγά αποκαθίστανται. Ο ΟΤΕ ήταν εκεί.

Υπάρχει μια σκηνή αλλά χρησιμοποιείται σαν αποθήκη διαφόρων πραγμάτων. Οι πληγέντες είτε μένουν σε συγγενικά σπίτια στο χωριό είτε στην πόλη της Λευκάδας. Έχουν καταστραφεί όλοι σχεδόν οι δρόμοι του χωριού είτε από ρωγμές στο οδόστρωμα είτε από καταστροφές στα τοιχεία στήριξης και στις λιθιές. Το μεσημέρι ένα αυτοκίνητο κλούβα έφερε το φαγητό. Φεύγοντας λίγο μετά τις 2:00 βρήκα τουλάχιστον 15 μερίδες φαγητό αφημένες πάνω σ’ ένα τραπέζι έξω από το Σχολείο. Μήπως να ξανακάνουνε κουμάντο; Είναι αμαρτία να πετάγεται το φαγητό.

Προηγουμενο αρθρο
Ενέργειες Επιτροπής Γονέων Τελειόφοιτων Λυκείων Ν. Λευκάδος
Επομενο αρθρο
Το Μεγαλύτερο Σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.