HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΣυζήτηση για τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων από το WWF Ελλάς

Συζήτηση για τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων από το WWF Ελλάς

Άρωμα Λευκάδας:
Η παρακάτω είδηση εκ πρώτης όψεως δεν μας αφορά μια και αναφέρεται στην Κεφαλονιά.
Αυτό που νοιώσαμε όταν την διαβάσαμε ήταν «ζήλεια. Ζήλεια για Νομούς, για πόλεις, για φορείς και ανθρώπους που αναζητούν αλήθειες, συζητούν και κυρίως ενδιαφέρονται για το μέλλον του τόπου τους.

Στα καθ’ ημάς, όπως όλα δείχνουν, ο σανός έχει νεκρώσει κάθε ίνα του εγκεφάλου μας.

—————

Συζήτηση για τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κεφαλονιά από το WWF Ελλάς και το Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο

To WWF Ελλάς, και το Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο συνδιοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης με τους κατοίκους και φορείς της Κεφαλονιάς με θέμα τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2019, στις 18.00 στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη στο Αργοστόλι με τη συμμετοχή της Άννας – Μαρίας Ρέννερ από την Greenpeace, του Δημήτρη Ιμπραήμ από το WWF Ελλάς, καθώς και του νομικού Σταύρου Αντύπα.

Με αφορμή το κενό ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών και το έλλειμμα διαφάνειας γύρω από ένα τόσο επικίνδυνο εγχείρημα για το φυσικό περιβάλλον, τις τοπικές κοινότητες και την οικονομία της Ελλάδας, η εκδήλωση έχει ως στόχο να ενημερώσει τους κατοίκους, αλλά και όλους τους τοπικούς φορείς της Κεφαλονιάς για τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις των εξορύξεων, να διαψεύσει τους “μύθους” περί οικονομικής ανάπτυξης που κυβέρνηση και πετρελαϊκές σκοπίμως συντηρούν και εν τέλει, να ξεκινήσει μια ανοιχτή συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα που θα ορίσει το μέλλον της χώρα μας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα, της κοινωνίας του Ιονίου.

Πώς γίνονται οι θαλάσσιες εξορύξεις και γιατί οι σεισμικές έρευνες αποτελούν μια ιδιαίτερα επιβλαβής διαδικασία με μη αναστρέψιμες συνέπειες στο τοπικό οικοσύστημα;

Τι θα συμβεί στην περίπτωση ενός πετρελαϊκού ατυχήματος και πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο;

Ποια τα πραγματικά οικονομικά, αναπτυξιακά οφέλη και ενεργειακά από τις εξορύξεις για τη χώρα μας και την τοπική κοινωνία του Ιονίου;

Απειλείται η ελληνική φύση και η θάλασσα του Ιονίου από τις σεισμικές έρευνες και τις εξορύξεις;

Πόσο αυστηρή είναι τελικά η περιβαλλοντική νομοθεσία;

Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στην εκδήλωση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρίσκο που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα νησιά και οι κάτοικοι του Ιονίου.

Η Ελληνική Τάφρος που διαπερνά το Ιόνιο αποτελεί σπίτι για δεκάδες παγκοσμίως σπάνια είδη που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας (π.χ. πτεροφάλαινες, φυσητήρες, ζιφιοί, δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες, μεσογειακές φώκιες). Οποιαδήποτε ερευνητική ή εξορυκτική δραστηριότητα στην ανοιχτή θάλασσα και σε βάθη χιλιάδων μέτρων απειλεί όχι μόνο αυτά τα μοναδικά είδη που ζουν στην περιοχή, αλλά και τις παράκτιες κοινότητες, την εθνική οικονομία, την τουριστική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση την κοινωνία μας. Είναι άλλωστε εντυπωσιακό ότι ο τουρισμός συμμετέχει σε ποσοστό 73% στο ΑΕΠ των νησιών του Ιονίου, συμβάλλοντας σχεδόν 2,3 δις ευρώ μόνο για το 2017 (ΙΝΣΕΤΕ).

Ωστόσο, δεν είναι αργά να πούμε ΟΧΙ στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία του WWF Ελλάς ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, μπείτε στο https://support.wwf.gr/action/say-no-to-oil

Προηγουμενο αρθρο
Πώληση οικοπέδου ιδιοκτησίας ΤΑΟΛ στη Βασιλική
Επομενο αρθρο
Συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης

8 Σχόλια

  1. Ελένη Σκλαβενίτη Βολωτά
    19 Δεκεμβρίου 2018 at 15:02 — Απάντηση

    ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΜΟ, ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΕΝΑ Η ΕΙΝΑΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΨΑΞΕΙ ΑΠ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΠΕΡΙ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ. ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ? ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΣ Η ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ? ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ….ΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ ΚΙ ΟΧΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ Η ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ….ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ. ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΛΗ ΣΚΕΨΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΔΙΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΝΟΜΟΥΣ ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΙΔΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΜΦΘΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ ΑΦΟΥ ΟΙ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΑΣ ΤΟΥ ΕΔΑΔΟΥΣ ΙΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ….

  2. eftixios
    13 Δεκεμβρίου 2018 at 22:10 — Απάντηση

    Το 2016, η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στα γαλλικά χωρικά ύδατα στη Μεσόγειο, αιτιολογώντας την απόφαση αυτή ως συμβολή της Γαλλίας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της Μεσογείου και της «βαριάς βιομηχανίας» της νότιας Γαλλίας, δηλαδή του τουρισμού.
    To 2012, η εταιρία Repsol ανακοίνωσε ερευνητικό πρόγραμμα στη θαλάσσια περιοχή των Καναρίων Νήσων στην Ισπανία. Οι κάτοικοι αντέδρασαν και η αυτόνομη κυβέρνηση προκήρυξε δημοψήφισμα, το οποίο απαγορεύτηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Μαδρίτης. Το γεγονός πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις πολιτών και, τρία χρόνια μετά, η εταιρία αποχαιρέτησε άπραγη τα Κανάρια Νησιά.

    Η Exxon Mobil με έδρα το Τέξας έχει προκαλέσει από το 2005 έως σήμερα περισσότερες από 3.600 πετρελαιοκηλίδες ανά τον κόσμο.
    Η Repsol, που δραστηριοποιείται στα Ιωάννινα και οσονούπω στο Ιόνιο, μόνο τη διετία 2013-2015 θεωρήθηκε υπεύθυνη για 52 ατυχήματα και διαρροή 354 τόνων πετρελαίου παγκοσμίως.
    Το 2003, η έκρηξη που σημειώθηκε στο διυλιστήριο της Repsol στο Puertollano της Ισπανίας προκάλεσε τον θάνατο εννέα εργαζομένων και τον τραυματισμό πολλών ακόμη.
    Το 2008, ο επικεφαλής της Total στην Ιταλία και αρκετά πολιτικά πρόσωπα συλλαμβάνονται για διαφθορά. Η Total κρίθηκε ένοχη επίσης από τη γαλλική Δικαιοσύνη για την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Erika», το 1999, που μόλυνε 400 χλμ. ακτογραμμής και κόστισε στη γαλλική οικονομία 974.000.000 έως 1,1 δισ. ευρώ.

  3. pol
    11 Δεκεμβρίου 2018 at 16:21 — Απάντηση

    Λίγο δύσκολο για σένα, και τις πολυεθνικές που υποστηρίζεις, να κοροϊδέψετε τους επτανήσιους και τους λευκαδίτες.
    Όπως κατάλαβες, Πρέπει να βγάλεις τη μάσκα.
    Αν θέλεις να μας πείσεις.
    Διακρίνω κάποια νευρικότητα , γιατί παρατήρησα ότι στη δεύτερη επιστολή σου δεν έγραψες Ευχαριστώ στο τέλος.

    ΥΓ. Ο φίλος μου, που διαβάσαμε μαζί το άρθρο σου ακόμα γελάει… που έγραψες ότι έχουν γίνει μόνο τρεις καταστροφές από τις εξορύξεις.

  4. επιστημονικός περιβαλλοντισμός
    11 Δεκεμβρίου 2018 at 01:58 — Απάντηση

    @maik
    Ναι, έχουν γίνει στο παρελθόν τεχνολογικές καταστροφές με δυσμενείς συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον και με οικονομικές επιπτώσεις κατά την άντληση πετρελαίου, είτε λόγω τεχνικών αστοχιών (Κόλπος του Μεξικό, 2010 / Β. Θάλασσα, 1988) είτε λόγω πολεμικών συρράξεων (Περσικός Κόλπος, 1991).
    Το ζήτημα είναι αν αυτές οι περιπτώσεις λειτουργούν αποτρεπτικά σε νέες αντλήσεις ή μέσω της ενδελεχούς μελέτης τους να παράγεται νέα γνώση και τεχνικές για τη μελλοντική αποφυγή τους? Κι αυτή τη νέα γνώση τα κράτη να την προκρίνουν ως υποχρεωτική για την ασφάλειά τους για τυχόν νέες εξορύξεις.

    Εδώ και 40 χρόνια αντλείται πετρέλαιο στον Πρίνο στη θαλάσσια περιοχή της Καβάλας χωρίς ατύχημα και κατ’ επέκταση χωρίς επιπτώσεις στον τουρισμό ή την αλιεία του Β. Αιγαίου. Έτυχε? Μα δεν τη λες κι ασήμαντη παράμετρο σε επίπεδο Ελλάδας…

    Και τελικά, θέλουμε ή δε θέλουμε να προχωρήσει η άντληση αργού πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην Ελλάδα, χώρα της ΕΕ με συγκεκριμένους κανόνες? Κι αν εμείς δε θέλουμε, μπορούμε να επιβάλλουμε να μην θέλει ούτε η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Ισραήλ, η Ιταλία ή οι χώρες της Αδριατικής? Μεταξύ δηλαδή χωρών εκτός ΕΕ χωρίς τις ανάλογες περιβαλλοντικές νομοθεσίες ή τους εποπτικούς ελέγχους? Είμαστε περικυκλωμένοι εν τέλει?
    (βέβαια από μόνη της η συμμετοχή στην ΕΕ δε λέει τίποτα αν το κράτος σου είναι… μπανανία βλ. ελληνικό κράτος και εγχώριο πολιτικό προσωπικό – σημαντικές παράμετροι αμφισβήτησης οποιασδήποτε ικανότητάς μας να παράξουμε το οτιδήποτε και με συνέπεια)

    Εγώ θέλω να ακούσω από το εξειδικευμένο προσωπικό των παραπάνω τμημάτων/σχολών:
    – Τι είναι οι υδρογονάνθρακες και πως σχηματίζονται στο υπέδαφος? Γιατί αναδύεται πετρέλαιο στον Κυπαρισσιακό – Ζάκυνθο και βιογενές φυσικό αέριο στο θαλάσσιο χώρο νοτίως της Κρήτης? Αυτές οι μικροποσότητες είναι επικίνδυνες τελικά? Κι αν ναι, γιατί δεν έχει επηρεαστεί η αλιεία στις εν λόγω περιοχές?
    – Τι είναι και πως διενεργούνται οι γεωφυσικές διασκοπίσεις στο θαλάσσιο αλλά και το χερσαίο χώρο? Πως χρησιμοποιούν φυσικές ιδιότητες του εδάφους? Και ποια η οργανολογία? Σε τι βαθμό χρησιμοποιείται? Είναι αυτή ικανή να προκαλέσει… σεισμούς ή να επηρεάσει τη θαλάσσια πανίδα?
    – Τι είναι γεώτρηση, από ποια τεχνικά μέρη αποτελείται και πως αναπτύσσεται ένα παραγωγικό κοίτασμα? Από ποια κράματα επενδύεται η γεωτρήση με το βάθος, καθώς αυξάνεται η πίεση και η θερμοκρασία? Είναι αντισεισμικές? Ποια σύγχρονη τεχνολογία χρησιμοποιείται? Γιατί στη σεισμογενή Καλιφόρνια έχουν αναπτυχθεί περί τα 120 παραγωγικά κοιτάσματα?

    Αυτά και άλλα ΠΟΛΛΑ χρήζουν εκτεταμένων ενημερώσεων από αρμόδιους επιστήμονες. Γεωλόγους και Μηχανικούς.

    Και φυσικά από την -εκάστοτε- Κυβέρνηση για το ποιος είναι ο σχεδιασμός, ποια μέτρα λαμβάνει, ποιος ο έλεγχος, ποιες επιστημονικές μεθόδους προκρίνει, ποιες οι οικονομικές αποδοχές, τι θα κάνει τα έσοδα, τι κερδίζουν τα κρατικά ταμεία, τι οι τοπικές κοινωνίες, ποιες αρχές ελέγχουν τα έσοδα κλπ κλπ… από την επόμενη δεκαετία…

  5. maik
    10 Δεκεμβρίου 2018 at 23:20 — Απάντηση

    Επιστημονικά περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένε.

    Μας βοήθησες πολύ με αυτά που έγραψες.
    Την κατέχεις στην πένα, είσαι μορφωμένος, τα γράφεις και ωραία, κάνε μία έρευνα αν έχουν γίνει διάφορα ατυχήματα από πλατφόρμες πετρελαίου.

    Σε ευχαριστώ,

  6. Ποια ανάπτυξη θέλουμε? Για ποιον?
    10 Δεκεμβρίου 2018 at 22:23 — Απάντηση

    Αγαπητό aromalefkadas.gr,

    Δεν χρειάζεται να νιώθετε ζήλεια όπου μια -οικολογική- εκδήλωση από ΜΚΟ θα λάβει χώρα σε όμορο νησί της περιφέρειάς μας. Αλλά θα πρέπει ως ενημερωτικός ιστότοπος να πάρετε την πρωτοβουλία να διοργανώσετε ή να πιέσετε να διοργανωθεί μια ανάλογη εκδήλωση – συζήτηση – ημερίδα από κάποιον φορέα της Λευκάδας. Εκτός κι αν θεωρούμε ότι οι δεκάδες ντόπιοι σύλλογοι συγκροτήθηκαν απλά για να χορεύουν στο Φεστιβάλ το καλοκαίρι και να μαγειρεύουν λαδόπιτες… τότε πάσο. Πού είναι το Πνευματικό Κέντρο?

    Εν προκειμένω διαβάζοντας την παραπάνω ανακοίνωση, θεωρώ τη συγκεκριμένη εκδήλωση μονόπλευρη. Είναι σημαντικό το πεδίο της Θαλάσσιας Βιολογίας και των -οποιονδήποτε- προκλήσεων ή κινδύνων στο θαλάσσιο περιβάλλον από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Στην εκδήλωση όμως αυτή θα πάρουν μέρος και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι: Γεωλόγοι και Μηχανικοί Υδρογονανθράκων??? Καθηγητές ή ερευνητές που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τη θεωρία, την έρευνα και τη διεθνή βιβλιογραφία στο πεδίο αυτό των Γεωεπιστημών?
    Καλό να έχουμε εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για τη “σεισμική έρευνα” αλλά μόνο ένας Γεωλόγος/Γεωφυσικός μπορεί να εξηγήσει επαρκώς τη ‘θαλάσσια γεωφυσική διασκόπιση σεισμικής ανάκλασης & διάθλασης’.

    Η ανάπτυξη φοβίας στην κοινή γνώμη για επικείμενη επικινδυνότητα από τις έρευνες και τις εξορύξεις -χωρίς παραδείγματα ή έγκριτες δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες*- στην ανακοίνωση, αποδεικνύει και το ύφος της εκδήλωσης: όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων!

    Οι υδρογονάνθρακες αποτελούν μια πλουτοπαραγωγική πηγή για τα παράκτια κράτη. Προφανώς και υπάρχει διεθνής ανταγωνισμός -ενίοτε και αθέμιτος- για τον έλεγχο των θαλάσσιων περιοχών και εν τέλει την εκμετάλλευσή τους. Και προφανώς οι μεγάλοι παίκτες μέσω των εταιρειών προσπαθούν να καρπωθούν τη μερίδα του λέοντος (75/25 υπέρ τους στην καλύτερη των περιπτώσεων). Από την άλλη ο πετρελαϊκός κλάδος είναι κοστοβόρος και οι διαδικασίες πολυετείς.

    Η Νορβηγία αποτελεί διεθνώς ένα παράδειγμα προς μίμηση. Ανέπτυξε τον πετρελαϊκό κλάδο στην εθνική της οικονομία αλλά δεν εγκατέλειψε και τις παραδοσιακές της πλουτοπαραγωγικές πηγές όπως η αλιεία. Αντιθέτως, από τα έσοδα του πετρελαίου επένδυσε στην αλιεία σε τεχνογνωσία και εξοπλισμό. Ενώ στο ενεργειακό της μίγμα το πετρέλαιο κατέχει μικρό ποσοστό σε αντίθεση με τις ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Καθώς η ίδια έχει επιλέξει την παραγωγή και την εξαγωγή – πώληση του πετρελαίου, δηλ. την ανάπτυξη εσόδων και θέσεων εργασίας. Επίσης, διαθέτει δική της πετρελαϊκή εταιρεία, δηλ. δημόσια κι ανάλογο Υπουργείο Πετρελαίου. Επιπροσθέτως, η ανάπτυξη της θαλάσσιας κρουαζέριας (τουρισμός) στη δυτική της ακτή (φιορδ) -εκεί που γίνεται η παραγωγή υδρ/κων- είναι επικερδής.

    Μπορεί η Ελλάδα να γίνει Νορβηγία? Εδώ κρύβεται η ουσία της υπόθεσης κατά τη γνώμη μου. Η χώρα μας δε διαθέτει δημόσια πετρελαϊκή εταιρεία -άλλη ιστορία τα ΕΛ.ΠΕ. -. Αντί να προσφέρει στις εταιρίες το ασφαλές περιβάλλον για να λειτουργήσουν, επιδιώκει από τις ίδιες (!!!!!) να δημιουργήσουν το ανάλογο γεωπολιτικό status. Τέλος, τι κάνει θεσμικά για την πάταξη της διαφθοράς? Αμφισβητεί κανείς σήμερα ότι δεν θα υπάρξει κατασπατάληση δημόσιων εσόδων από μια νεόπλουτη ελίτ που θα μυρίσουν ζεστό παραδάκι (20% εθνικός φόρος, 5% περιφερειακός φόρος επί των εσόδων)??? Σημαντικές παράμετροι…

    Από την άλλη θέλουμε όντως να συνεχίσουμε να αγοράζουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο κόστους δις ευρώ ετησίως από τρίτες χώρες (Σ.Αραβία, Κατάρ, Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν) δίνοντας σ’ αυτές έσοδα και θέσεις εργασίας γιατί εμείς δε θέλουμε να προχωρήσουμε σε παραγωγή??? Και μήπως οι όποιες αντιδράσεις εδώ εξυπηρετούν εν τέλει τρίτες χώρες?
    Έχουμε κι εμείς ανάγκες ξέρετε…

    Τα ζητήματα είναι ΠΟΛΛΑ. Κι από τη στιγμή που ένα τόσο φλέγον θέμα έχει να κάνει με τζίρους δεκάδων δις, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Προφανώς θα σκεφτούμε τις φάλαινες και τα ρινοδέλφινα του Ιονίου αλλά μην δαιμονοποιούμε επιστημονικές μεθόδους. Και φυσικά μην εξιδανικεύουμε περιπτώσεις, αν δε βάλουμε τα δυνατά μας για να τις υιοθετήσουμε.

    Οι άνθρωποι δίνουν το στίγμα διαθέσεων επί των ζητημάτων: Θέλουμε να “πλουτίσουμε” αδιακρίτως με συνέπειες ή με μελέτη, οργάνωση, θεσμούς, έλεγχο και διαχρονική συνέπεια να αναπτυχθούμε όπως οι Νορβηγοί?

    Οι καθ’ύλην αρμόδιοι** πρέπει να παίρνουν το λόγο.
    Οι συζητήσεις πρέπει να είναι διεπιστημονικές.

    *Θα περιμένει κανείς ότι σε οποιαδήποτε εκδήλωση παρουσιάζονται συμπεράσματα από δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες στις οποίες στηρίζεται όχι μόνο θεωρητικώς αλλά και με παραδείγματα η επιχειρηματολογία υπέρ ή κατά των εξορύξεων.

    ** Τμήματα Γεωλογίας ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Παν. Πατρών / Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών ΕΜΠ , Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτ. Κρήτης / Τμήμα Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου ΤΕΙ ΑΜΘ

    ΥΓ. Ο τουρισμός αποτελεί υπηρεσία. Υ-ΠΗ-ΡΕ-ΣΙ-Α. Δε λογίζεται ως “βαριά βιομηχανία” ούτε καν ως βιομηχανία. Παρεπιπτόντως, η θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα της Μεσογείου δεν πιέζεται διαχρονικά από το μαζικό τουρισμό κι ό,τι αφήνει πίσω του? Χμμμμ….

    Ευχαριστώ,
    Ο επιστημονικά περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένος ντόπιος

  7. Μηλια που 'σαι στον εγκρεμο
    10 Δεκεμβρίου 2018 at 20:51 — Απάντηση

    Μπραβο σας κυρια Σαντα και συγχαρητηρια, που αναδεικνυετε και προβαλετε ενα τοσο σοβαρο θεμα, οπως ειναι οι εξορυξεις πετρελαιοειδων στο Ιονιο.
    Στη γειτονια μας δηλαδη.
    Ποια γειτονια, μεσα στο σπιτι μας!
    Ο κινδυνος για μια ολικη καταστροφη ειναι τεραστιος και εξαιρετικα πιθανος!
    Περιβαλλον, ζωα και φυτα του οικοσυστηματος και μαζι με αυτα ΚΑΙ ο τουρισμος, θα πανε περιπατο!
    Και κατα τ’ αλλα, η Λευκαδαρα ζει στην καρακοσμαρα της!
    Ονειρο ζω μη με ξυπνατε.
    Μονο που τα ονειρα, συχνα πυκνα γινονται και εφιαλτες.

  8. Ιόνιο
    10 Δεκεμβρίου 2018 at 15:26 — Απάντηση

    Επιτέλους να αρχίσει να ενημερώνεται ο κόσμος για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ιόνιο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.