HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣυνάντηση εργασίας αντιπροσωπείας του ΕΔΜΝ με τον Υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό

Συνάντηση εργασίας αντιπροσωπείας του ΕΔΜΝ με τον Υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση Εργασίας με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κο Ν. Σαντορινιό.

Συνάντηση εργασίας και ενημέρωσης σχετικά με τα αποτελέσματα του ταξιδιού στις Βρυξέλλες είχαν τη Τετάρτη 29.03.2017 στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αντιπροσωπεία του ΕΔΜΝ με τον Υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό.

Κατά την συνάντηση αυτή συζητήθηκαν θέματα προώθησης του Μεταφορικού ισοδύναμου, της αλλαγής του νόμου που αφορά τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τη Νησιωτική πολιτική.

Συγκεκριμένα, το ΕΔΜΝ πρότεινε: Δυνατότητα ενίσχυσης δομής με επιπλέον 50 τεχνικούς υπαλλήλους αποκλειστικής εξυπηρέτησης μικρών νησιών για την Τεχνική Υποστήριξη και υλοποίηση έργων σε μικρά αποκλειστικά νησία. Όλα τα έως σήμερα δοκιμασμένα μοντέλα υποστήριξης έργων για τα μικρά νησιά δεν απέδωσαν.

Διαχωρισμός Νήσων Αιγαίου με υπόλοιπα μικρά νησιά της πατρίδας μας. Ο διαχωρισμός αυτός δημιούργησε μικρά νησιά δύο ταχυτήτων στο θέμα της τεχνικής υποστήριξης, μιας και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου στηρίζει τα μικρά νησιά αρμοδιότητάς της, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τα υπόλοιπα μικρά νησιά της χώρας μας. Προτείνουμε την στήριξη όλων ανεξαιρέτως των μικρών νησιών με κατάλληλη τεχνική δομή.

Αυτοδιοίκητο Μικρών Νησιών. Κανείς θεσμικός φορέας δεν μπορεί να εκφράσει καλύτερα τις μικρονησιωτικές κοινωνίες πέραν από τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού. Ορισμένα μικρά νησιά ενσωματώθηκαν σε μεγαλύτερους καλλικρατικούς δήμους, διατηρώντας Χωρικές Αντιδημαρχίες. Η ανάγκη για υποστήριξη και αυτών των νησιών είναι μεγάλη. Είναι ανάγκη η διατήρηση της χωρικής αντιδημαρχίας και σε διανησιωτικά σχήματα. Ναι σε διαπεριφερειακά σχήματα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των μικρών μας νησιών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει και τρίτη κατηγορία μικρών νησιών η οποία οφείλουμε να προστατεύσουμε, αυτά τα μικρά νησιά τα οποία δεν διαθέτουν ούτε δημαρχεία ούτε αντιδημαρχία. Την ίδια ανάγκη έχουν και αυτά.

Επανασχεδιασμός θεμάτων ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Είμαστε πλέον στο σημείο όπου ο τύπος και ο αριθμός των πλοίων που διαθέτουμε δεν αρκεί για τις ανάγκες της χώρας. Η ανάληψη πρωτοβουλιών άμεσα είναι επιτακτική. Το ίδιο επιτακτική είναι και η ανάγκη να ξαναδούμε το σύνολο του νομικού θεσμικού πλαισίου (νόμος 2932 κλπ) που διέπει την ακτοπλοΐα. Και τις συνδυασμένες μεταφορές.

Οδυσσέας Γιαννιώτης
Αντιδήμαρχος ΔΕ Καλάμου Λευκάδας
Μελος ΕΔΜΝ

Προηγουμενο αρθρο
Γιατί πέτυχε η Κύπρος και αποτυγχάνει η Ελλάδα;
Επομενο αρθρο
Αποφάσεις ΕΛΜΕ Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.