HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣυνάντηση βουλευτή Θανάση Καββαδά με τους κατοίκους των Σφακιωτών για το Κτηματολόγιο

Συνάντηση βουλευτή Θανάση Καββαδά με τους κατοίκους των Σφακιωτών για το Κτηματολόγιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 12 Ιουνίου 2018

Συνάντηση του βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά με τους κατοίκους των Σφακιωτών για το Κτηματολόγιο

Τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τις εγγραφές στο Κτηματολόγιο στους Σφακιώτες απασχόλησε κατά κύριο λόγο τη συνάντηση του βουλευτή Λευκάδας, Θανάση Καββαδά με τους κατοίκους του χωριού την περασμένη Κυριακή.

Ο βουλευτής, μετά τους Τσουκαλάδες όπου βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επισκέφτηκε τους Σφακιώτες, που υπάρχει επίσης μεγάλο πρόβλημα με το Κτηματολόγιο. Εκεί ενημέρωσε τους κατοίκους της περιοχής για τα ζητήματα που υπάρχουν τόσο στις δηλώσεις των δικαιωμάτων όσο και στην ορθή απεικόνιση των ακινήτων στους Κτηματολογικούς χάρτες.

Σημείωσε μάλιστα ότι για την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου έχει δοθεί στους Σφακιώτες, όπως και σε άλλες 3 περιοχές της Λευκάδας (Απόπλαινα, Τσουκαλάδες, Αλέξανδρος), τρίμηνη παράταση, επιπλέον των δύο χρόνων που δόθηκε σε όλη τη χώρα, και ανέφερε ότι η τελική προθεσμία για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι η 16η Δεκεμβρίου 2018.

Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη, ζητώντας επιπλέον παράταση τριών ετών, για την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διόρθωση της θέσης και των ορίων των ακινήτων αφορά αποκλειστικά και μόνο στις αγροτικές περιοχές και όχι τις αστικές. Στους Σφακιώτες υπάρχουν συνολικά περίπου 90 αστικές και 24 αγροτικές κτηματολογικές ενότητες, εκ των οποίων θα «ανοίξουν» για επαναπροσδιορισμό τρεις αγροτικές κτηματολογικές ενότητες, στις οποίες δηλώθηκαν σφάλματα άνω του 30% και οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 12,5% των αγροτικών εκτάσεων της περιοχής.

Από πλευράς τους, οι κάτοικοι των Σφακιωτών μετέφεραν στο βουλευτή τους έντονους προβληματισμούς τους για το Κτηματολόγιο, δεδομένου ότι στην περιοχή παρατηρούνται πολλά σφάλματα στις δηλώσεις των δικαιωμάτων. Σημείωσαν μάλιστα στο βουλευτή ότι οι Σφακιώτες ήταν από τις πρώτες περιοχές της χώρας που «έτρεξε» πιλοτικά το Κτηματολόγιο και οι οδηγίες και οι διαδικασίες δεν ακολουθήθηκαν με σαφή και ορθό τρόπο και εν συνεχεία δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση, ώστε οι πολίτες να αιτηθούν διορθώσεις σφαλμάτων και αστοχιών σε όλη την περιοχή.

Αποτέλεσμα στην παρούσα στιγμή είναι στην περιοχή των Σφακιωτών πολλοί από τους πολίτες να πρέπει να πληρώσουν για να προχωρήσουν σε διορθώσεις, δεδομένου ότι σε πολλές ενότητες τα σφάλματα είναι κάτω του 30% οπότε, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, δεν θα ανοίξει για αυτούς η διαδικασία επαναπροσδιορισμού θέσης και ορίων των ακινήτων τους και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προχωρήσουν στη διόρθωση μέσω της δικαστικής οδού, επωμιζόμενοι οι ίδιοι το κόστος.

Ο κ. Καββαδάς διαβεβαίωσε τους κατοίκους των Σφακιωτών ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση των ζητημάτων που του έθεσαν οι κάτοικοι. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι με την αλλαγή του ΕΚΧΑ (Ελληνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση) Α.Ε σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Ελληνικό Κτηματολόγιο», ο φορέας είναι πλέον υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών. Επομένως, όπως υπογράμμισε ο βουλευτής, εάν υπάρχει η κυβερνητική βούληση, θα μπορούσε να επεκταθεί η δυνατότητα διορθώσεων στο Κτηματολόγιο και στις ενότητες που τα σφάλματα είναι κάτω του 30%, προκειμένου να γίνουν οι διορθώσεις χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά οι πολίτες, καθώς και να προβλεφθεί η δυνατότητα για νέες ενστάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί το πλήθος των λανθασμένων εγγραφών.

 

Προηγουμενο αρθρο
Συνελήφθη 55χρονος για καλλιέργεια κάνναβης στην Λευκάδα
Επομενο αρθρο
3 συλλήψεις στη Λευκάδα για διάφορα αδικήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.