HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΣυναντήσαμε την «Άλλη Λευκάδα» στις πλαγιές του Αγίου Ηλία

Συναντήσαμε την «Άλλη Λευκάδα» στις πλαγιές του Αγίου Ηλία

Είναι γνωστό ότι οι Γάλλοι αγαπούν το καλό κρασί. Ακόμα και ο μέσος Γάλλος έχει και γνώσεις και άποψη για την ποιότητα του κρασιού που πίνει. Αν μάλιστα τύχει κάποιος Γάλλος να έχει ειδικές γνώσεις, εκπαίδευση, ειδικότητα και θητεία τόσο στην καλλιέργεια του αμπελιού όσο και στην οινοποίηση, η γνώμη του μετράει διπλά.

Φίλος μου «Γάλλος» πριν από πολλά χρόνια σε εστιατόρια της Λευκάδας που γευμάτιζε, δοκίμασε για πρώτη φορά κρασί από τις «Πλαγιές Λευκάδας».Εντυπωσιάστηκε τόσο με την ποιότητα, που έψαξε και έμαθε τον παραγωγό αυτού του κρασιού. Τέτοιο κρασί μου ανάφερε πρόσφατα, θα μπορούσε να «σταθεί» όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Γαλλία.

Αυτός έγινε η αιτία να βρεθώ στον Άγιο Ηλία στο οινοποιείο της επιχείρησης «Σολδάτος – Αργυρός Ο.Ε», στα πλαίσια της προβολής των προσπαθειών που έχουμε ξεκινήσει, που αποσκοπούν σε μια άλλη ανάπτυξη της ενδοχώρας.

DSCN1051

DSCN1055

Η καλλιέργεια του αμπελιού και η παραγωγή καλού κρασιού είναι από τις εργασίες εκείνες που για να επιτευχθούν χρειάζονται συνδυασμό πολλών παραγόντων. Απαιτούν μεράκι, τις γνώσεις και τη σοφία των παλιότερων, την πιστή τήρηση των νόμων της Φύσης, της Φυσικής και βεβαίως τη χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας σε αγαστή συνεργασία.

Έχουν περάσει δώδεκα χρόνια απ’ όταν ο Γιώργος Σολδάτος και ο Παναγιώτης Αργυρός (πρωτοξάδερφα) ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δύο, θέλησαν να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση. Έψαξαν, ρώτησαν, διάβασαν και μετά από σκέψη, αποφάσισαν να ακουμπήσουν στις ρίζες στους, στο χωριό τους -τον Άγιο Ηλία- και να δημιουργήσουν εκεί την επιχείρησή τους: «Πλαγιές Λευκάδας». Τα αμπέλια των γονιών τους υπήρχαν. Αγόρασαν και άλλα, φύτεψαν νέα κλίματα και δημιούργησαν το οινοποιείο τους στο χωριό.

Χρησιμοποιούν τα δικά τους σταφύλια και όσα αγοράζουν, είναι πάντα επιλεγμένα και από την περιοχή τους. Καλλιεργούν 25 περίπου στρέμματα αμπέλια, ποικιλίες βερτζαμί και μερλότ. Παράγουν ετησίως 20 τόνους κρασί.

DSCN1070

DSCN1072

Διασχίζοντας την ενδοχώρα και βλέποντας την εγκατάλειψη τής, αντικρίζοντας από ψηλά, τα αμπέλια της επιχείρησης «Σολάτου – Αργυρού» -βρίσκονται λίγο έξω από το χωριό του Αγίου Ηλία- δίνουν μια όμορφη και ελπιδοφόρα εικόνα. Φανερώνουν ζωή και δραστηριότητα. Το κλίμα της περιοχής είναι ιδανικό ώστε να μην χρειάζονται πολλές επεμβάσεις στις καλλιέργειες. Εκτός από τα συμβατικής καλλιέργειας αμπέλια, η επιχείρηση διαθέτει αμπελώνα που καλλιεργείται με βιολογικές μεθόδους.

Το βερτζαμί τη γνωστή ποικιλία σταφυλιών της Λευκάδας την έφεραν στο νησί οι Ενετοί λόγω του ευνοϊκού κλίματος του νησιού. Το βερτζαμί της Λευκάδας έδινε χρώμα και μεγάλο βαθμό στα κρασιά που δεν μπορούσαν να πάρουν από τα δικά τους αμπέλια. Σήμερα πέριξ της Βενετίας καλλιεργείται μια ποικιλία σταφυλιών με το όνομα «mertzamino».

Το βερτζαμί είναι ένα ξεχωριστό σταφύλι παραδέχεται και ο Γιώργος Σολδάτος. Κατά την οινοποίηση θέλει προσοχή, θέλει «χάϊδεμα».

DSCN1082

DSCN1091

Το οινοποιείο της επιχείρησης Σολάδτος –Αργυρός είναι σύγχρονο και διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Χρησιμοποιεί για την ωρίμανση του κρασιού δρύινα βαρέλια. Όλα τα στάδια επεξεργασίας του κρασιού είναι μελετημένα και προσεγμένα. Αυτό είναι που φέρνει το καλό αποτέλεσμα, γνώση, υπομονή, παρατήρηση, αλλά προπάντων αγάπη για τη δουλειά. Η μεγαλύτερη ποσότητα του κρασιού πωλείται εμφιαλωμένο. Το κρασί που παράγεται είναι λευκό, ροζέ και κόκκινο.

Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης μετά από δώδεκα χρόνια δουλειάς, προσπάθειας, και μελέτης, δεν μετάνιωσαν ούτε μια στιγμή για την απόφαση τους να ιδρύσουν την επιχείρηση. Έχουν για το μέλλον πολλά και φιλόδοξα σχέδια.

Η δημιουργία μιας τέτοιας επιχείρησης οικονομικά, για κάποιον που ενδιαφέρεται σήμερα, δεν είναι αποτρεπτική. Υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να βοηθήσουν τέτοιες προσπάθειες και πρωτοβουλίες.

Προηγουμενο αρθρο
Εικόνες του Αγίου Νικήτα από το 1964 μέχρι το 1980
Επομενο αρθρο
Καθημερινή προβολή του ντοκυμαντέρ «Αύριο» του Fritz Berger στην ARTηρία μέχρι και τη Δευτέρα 30/6

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.