HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣυναντήσεις μελών Δ.Σ. ΕΟΑΕΝ με Υπουργεία για τα προβλήματα των νησιών

Συναντήσεις μελών Δ.Σ. ΕΟΑΕΝ με Υπουργεία για τα προβλήματα των νησιών

Συναντήσεις μελών Διοικητικού Συμβουλίου ΕΟΑΕΝ
με τις πολιτικές ηγεσίες Υπουργείων για τα προβλήματα των νησιών

Το Επιμελητήριο Λευκάδας κάνει γνωστό ότι την Τετάρτη 1 Απριλίου 2015 αντιπροσωπεία από το Δ.Σ. του Επιμελητηριακού Όμίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) και το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ε.Ε. (Insuleur) πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις σε παραγωγικά Υπουργεία με σκοπό να ενημερώσει τις νέες πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων για τα προβλήματα του νησιωτικού χώρου και την ανάγκη χάραξης και εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής, για να κρατηθεί ζωντανή η κοινωνικο-οικονομική δραστηριότητα στα νησιά. Στις συναντήσεις το Επιμελητήριο Λευκάδας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος, Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ο οποίος αποτελεί μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΑΕΝ.

Κατά σειρά πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω συναντήσεις:

α) Στις 10:00 συναντήθηκαν με τον κ. Κων/νο Παπαδιγενόπουλο, Διευθυντή του Γραφείου της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, κας Ν. Βαλαβάνη.
Συζητήθηκαν θέματα φορολογικής πολιτικής για τις νησιωτικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα το θέμα της διατήρησης του καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
Επίσης, ζήτησαν να μην καταργηθούν οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων, καθώς και να γίνουν παρεμβάσεις στην φορολογική πολιτική με ευνοϊκότερες φορολογικές ρυθμίσεις για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα στις νησιωτικές περιοχές.

β) Στις 12:00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση με τους Υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Θοδωρή Δρίτσα.
Συζητήθηκαν θέματα στήριξης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα από το ΕΣΠΑ 2014-2020 με υψηλότερα κίνητρα και επιχορηγήσεις για την χρηματοδότηση των νησιωτικών επιχειρήσεων, την σύσταση ειδικού Ταμείου για την ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ από την Ε.Ε. και ειδικού ταμείου εγγυοδοσίας νησιωτικών επιχειρήσεων, με την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας των νέων και των γυναικών στα νησιά, κ.α.
O Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σκιαδαρέσης, ζήτησε από το κ. Σταθάκη να δοθεί παράταση μέχρι 31/12/15 για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ των επιχειρήσεων, προθεσμία που λήγει στις 30/6/15. Επίσης, ανέφερε στον Υπουργό το θέμα της λειτουργίας των πολυκαταστημάτων άνω των 500 τμ στα νησιά και υπογράμμισε ότι περιμένει από την κυβέρνηση του Σύριζα την επαναφορά των διατάξεων του νόμου 3377/2005 σχετικά με το ανώτατο όριο των τετραγωνικών μέτρων προκειμένου να προστατευτεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Οι κ.κ. Υπουργοί έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τις προτάσεις του ΕΟΑΕΝ, όπως καταγράφονται και στο υπόμνημα που τους επιδόθηκε, και ζήτησαν στενότερη συνεργασία με σκοπό την περαιτέρω εξέταση των ζητημάτων που τέθηκαν.

γ) Στις 18.00 συναντήθηκαν με την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Κ. Ζαχαράτου και υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου.

Συζητήθηκαν θέματα ενίσχυσης και διαφοροποίησης της τουριστικής δραστηριότητας στα νησιά με την ανάπτυξη νέων μορφών εναλλακτικού ή θεματικού τουρισμού, καθώς επίσης την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά.

ΕΟΑΕΝ 2

Εκτός αυτών κατατέθηκαν προτάσεις με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος στα νησιά, την στήριξη του θαλάσσιου τουρισμού και την ενίσχυση της αστυνόμευσης στις τουριστικές περιοχές.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο κ. Σκιαδαρέσης ενημέρωσε την Υπουργό για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το Επιμελητήριο Λευκάδας για τον τουρισμό καθώς και για την πρόσφατη βράβευση του φορέα στα Tourism Awards 2015. Επίσης, κατέθεσε προτάσεις σχετικά με τον καταδυτικό και εναλλακτικό τουρισμό και τόνισε την ανάγκη επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού των τουριστικών επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τουρισμό υψηλότερου εισοδήματος. Πέραν αυτών, υπέβαλε στην κα Κουντουρά μια ρηξικέλευθη πρόταση που έτυχε ευνοϊκής αντιμετώπισης. Η πρόταση συνίσταται στην αναγκαιότητα της συνεργασίας του Υπουργείου Τουρισμού και των Επιμελητηρίων της χώρας με στόχο την όσο το δυνατό καλύτερη εξυπηρέτηση των επαγγελματιών, οι οποίοι θα μπορούν να διεκπεραιώνουν τα αιτήματά τους χωρίς να απαιτείται η μετακίνησή τους στην έδρα της Περιφέρειας ή της πρωτεύουσας. Πρότεινε ουσιαστικά τη λειτουργία ενός γραφείου ΕΟΤ σε κάθε Επιμελητήριο μετά την κατάλληλη εκπαίδευση των υπαλλήλων των Επιμελητηρίων από το Υπουργείο Τουρισμού. Η κα Κουντουρά χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την εισήγηση και ζήτησε από τον κ. Σκιαδαρέση να καταθέσει στο Υπουργείο ολοκληρωμένη πρόταση μετά το Πάσχα.

Για τη Διοικητική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Σωτήρης Σκιαδαρέσης

Προηγουμενο αρθρο
To Πασχαλινό έθιμο «Το κομμάτι» στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Τα Λαμπριάτικα κουλουράκια της Ντινούλας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.