HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΣυνεχίζονται τα προβλήματα με την αποχέτευση και το εργοστάσιο βιολογικού στον Ελλομένο

Συνεχίζονται τα προβλήματα με την αποχέτευση και το εργοστάσιο βιολογικού στον Ελλομένο

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Προς
α)τον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος
β)τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λευκάδας
γ) το Τμήμα Περιβάλλοντος Π. Ε. Λευκάδας
δ)το Τμήμα Υγιεινής Λευκάδος ε)το Δήμο Λευκάδας
στ) Δημοτικό Συμβούλιο (Επιτροπή Ποιότητας Ζωής)

Κοιν.: προς τον έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό τύπο

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΙΑΡΡΟΗ ΛΥΜΑΤΩΝ στο περιβάλλον, αυτή την φορά ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΔΙΑΘΕΣΗΣ και ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΚΕΝΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΣΤΟ ΡΕΜΑ ΧΑΡΑΔΙΑΤΙΚΩΝ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΜΕ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΒΑΓΕΝΗ ΣΤΙΣ 18 ,19 και 20 /2 /2019 ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες η δεξαμενή υπερχειλίζει και έχει σχηματισθεί περιμετρικά και κατάντη αυτής, αυλάκι με λύματα που χύνονται στο δρόμο και τελικά καταλήγουν στο παρακείμενο ρέμα. Η υπερχείλιση των λυμάτων γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα εξ ού το πρασίνισμα και το μαύρισμα των τοιχίων της δεξαμενής όσο και οι αυλακιές που έχουν δημιουργηθεί από τα λύματα στο δρόμο πρόσβασης στην δεξαμενή.

Σημειώνουμε ότι στο ρέμα που καταλήγουν τα λύματα υπάρχει ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης της περιοχής Παλιοκατούνα- Μεγάλο Αυλάκι που είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού. Την επόμενη μέρα 21/2/2019 γίναμε μάρτυρες και νέου απαράδεκτου γεγονότος. Τεχνικός αγνώστων στοιχείων άνοιξε βάνα σε φρεάτιο που βρίσκεται παράπλευρα στο χείμαρρο των Χαραδιατίκων για να κάνει όπως ισχυρίστηκε «εξαερισμό» με αποτέλεσμα, να απορριφτούν μεγάλες ποσότητες λυμάτων και λάσπες στο χείμαρρο (λαγκάδι) όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες και να βρωμίσει η περιοχή όπως επιβεβαιώνουν όσοι έτυχε να περάσουν από την περιοχή κοντά στο ποτάμι.

Επειδή τα παραπάνω αποτελούν παραβίαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και ενέχουν μεγάλο κίνδυνο για την δημόσια υγεία, ειδικά δε, αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο ρύπανσης του πόσιμου νερού, της θάλασσας και του εδάφους ζητάμε από κάθε αρμόδια δημόσια αρχή να επιληφθεί άμεσα του θέματος. Ζητάμε να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι, που με τις ενέργειές ή παραλήψεις τους έχουν συμβάλει στο να προκληθεί αυτή η ρύπανση, αλλά και να προκαλούνται κατ’ επανάληψη επιβαρύνσεις στο περιβάλλον και ειδικότερα ρυπάνσεις των επιφανειακών και υπογείων υδάτων, καθώς και του εδάφους με απρόβλεπτες για το παρόν και το μέλλον συνέπειες.

Οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες απεικονίζουν:

α) Νο 1,2,3 την δεξαμενή φόρτισης του αγωγού διάθεσης των λυμάτων, με τα σχηματισμένα αυλάκια και τα λύματα εντός αυτών.

β) Νο 4 την στιγμή της απόρριψης των λυμάτων στον χείμαρρο Χαραδιατίκων.

γ) Νο 5,6,7 ο καφέ-μαύρος χρωματισμός των νερών του χειμάρρου από την λάσπη των λυμάτων.

δ) Νο 8 το διαυγές χρώμα των νερών του χειμάρρου δύο τρείς ώρες μετά την απόρριψη για σύγκριση με τα λερωμένα.

ε) Νο 9,10,11 φαίνονται καθαρά τα υπολείμματα της λάσπης μια ώρα μετά, (καφετιές περιοχές) στο βυθό του χειμάρρου, μολονότι η μεγαλύτερη ποσότητα έχει παρασυρθεί από το τρεχούμενο καθαρό νερό του χειμάρρου.

στ) Νο 12 περιοχή ανάντη της απόρριψης όπου ξεχωρίζουν οι ζώνες, καθαρή και λερωμένη με υπολείμματα λάσπης (για σύγκριση).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
(ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΕΝ ΜΕ ΤΗΝ 6/2019 ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ)
Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΝΥΔΡΙ 24/02/2019

Προηγουμενο αρθρο
Σεβαστή Ρεκατσίνα: 40 χρόνια μπαζώναμε τη θάλασσα με απορρίμματα και στη θητεία του κ. Δρακονταειδή και με ανακυκλώσιμα
Επομενο αρθρο
Δυο λευκαδίτικα εστιατόρια ανάμεσα στα κορυφαία της Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.