HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας: ανακοίνωση για την ημέρα Εθνικής Αντίστασης

ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας: ανακοίνωση για την ημέρα Εθνικής Αντίστασης

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, 74 χρόνια πριν καταγράφηκε ανεξίτηλα στη μνήμη των Ελλήνων ως η κορυφαία ιστορική στιγμή στον αγώνα ενάντια στον ξένο κατακτητή.
Το εγχείρημα εκείνο, ως μια μεγάλη ηρωική πράξη, για τις τότε δυνάμεις του αντάρτικου, ήταν ενέργεια που φλόγισε το νου και τις καρδιές του Ελληνικού Λαού, δίνοντας ώθηση στην ένταση της απελευθερωτικής πάλης.
Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα
στέλνει περήφανο χαιρετισμό…
Δεν είναι τυχαίος ο συμβολισμός του αντάρτικου τραγουδιού.
Αν η γέφυρα της Αλαμάνας ήταν για την επανάσταση του 1821 ένα από τα ηρωικά κατορθώματα στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου επέδρασε στη λαϊκή ανάταση, συνέβαλλε αποφασιστικά στη δημιουργία ψυχολογίας και συνείδησης, υποδαύλισε πράξεις αντίστασης, αποτέλεσε το έναυσμα για μαζική αντίσταση στον κατακτητή, πέρασε στις ηρωικότερες στιγμές της ιστορίας μας, μετέφερε το μήνυμα του ξεσηκωμού σε κάθε χωριό της σκλαβωμένης πατρίδας.
Αμέτρητοι μικροί Γοργοπόταμοι, αμέτρητες μικρές γέφυρες που οι Έλληνες αντάρτες, ενωμένοι, γκρέμισαν στις μεγάλες μάχες, στα βουνά και τις πεδιάδες της Ελλάδας.
Ο Γοργοπόταμος έγινε το σύμβολο της αντίστασης στον κατακτητή, έγινε το σύμβολο της μάχης ενάντια στον φασισμό. Πέρασε, μαζί με την ίδρυση του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ, τις διαδηλώσεις ενάντια στην επιστράτευση, το μπλόκο της Κοκκινιάς και της Καισαριανής, στις ηρωικότερες στιγμές της ιστορίας αυτού του τόπου.
Γι’ αυτό, ήταν μια κορυφαία στιγμή.
Σήμερα, εν μέσω μιας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, ο Ελληνικός Λαός καλείται να εμπνευστεί από το μήνυμα της εθνικής αντίστασης, απομονώνοντας τους νοσταλγούς του ναζισμού, στηρίζοντας την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας και την επικράτηση των αξιών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.
Δικό μας ιστορικό καθήκον και χρέος, μένοντας πιστοί στο μήνυμα του Γοργοπότομου, είναι να ξεπεράσουμε τις διαχωριστικές γραμμές του χθες και να οικοδομήσουμε μια νέα εθνική ενότητα που θα βγάλει τον τόπο από την κρίση. Να ξαναχτίσουμε από την αρχή τις γέφυρες της εθνικής ανεξαρτησίας, της προκοπής και της αξιοπρέπειας.
Καμία γέφυρα δεν θα ανατιναζόταν αν δεν επικρατούσε τότε, έστω για λίγο, η λογική του να προτάξουμε αυτά που μας ενώνουν, αφήνοντας πίσω αυτά που μας χωρίζουν.
Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε την ιστορική μνήμη, να αγωνιστούμε, να αντισταθούμε.
Να διεκδικήσουμε το ιστορικό, ηθικό αλλά και υλικό χρέος, τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Το χρωστάμε σε όσους και όσες μπήκαν στην πρώτη γραμμή και αντιστάθηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι.
Δικό μας χρέος είναι να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία από τους νοσταλγούς του ναζισμού. Και χθες και σήμερα και αύριο.
Σήμερα δεν αρκεί απλά να μην ξεχνάμε. Δεν αρκεί απλά να τιμούμε. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η συλλογική συνείδηση και η ιστορική μνήμη μας δείχνει τα βήματα, τα χνάρια να προχωρήσουμε μπροστά για να ξαναχτίσουμε από την αρχή τον τόπο. Με αξιοπρέπεια και αντίσταση μπορούμε να τα κερδίσουμε όλα. Με ευρύτατη λαϊκή ενότητα μπορούμε να ξεχωρίσουμε από το χθες της υποταγής και να προχωρήσουμε ενωμένοι.

24 / 11 / 2016

Προηγουμενο αρθρο
The Small Kitchens of Greece με την Όλγα Μανωλίτση
Επομενο αρθρο
Ερχεται δριμύ ψύχος σε όλη τη χώρα από την Τρίτη

1 Σχόλιο

  1. Θοδωρής Αραβανής
    25 Νοεμβρίου 2016 at 15:22 — Απάντηση

    Tην 28ην Ιανουαρίου του 2015, ημέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 25ης Ιανουαρίου 2015, σε εργασιακή κίνηση ήρθα πρόσωπο με πρόσωπο με σημαντικότατο πρωτοκλασάτο στέλεχος του τότε πολιτικού κόμματος συριζα που ήρθε πρώτο στις εκλογές και οδηγούνταν στον σχηματισμό κυβέρνησης και μάλλον αν θυμάμαι είχαν ανακοινωθεί τα ονόματα των υπουργών και υφυπουργών.
    Χαιρετηθήκαμε- χωρίς ποτέ να τον είχα ανταμώσει προσωπικά αλλά απ την δημοσιότητα χρόνων γνώριζα ποιος ήταν τον ευχήθηκα για υγεία νκαι γαλήνη και καλή δουλειά στο δύσκολο έργο που πάντα αναλαμβάνει ένας άνθρωπος που υπουργοποιείται. Και μέσα στον οίστρο της εποχής των κάπως αποδεκτών εν μέρει προεκλογικών εξαγγελιών απ τον συριζα , απ τις οποίες μπορούσε ήλπιζε ο πολίτης να δεί μια βελτίωση ( γιααυτό και ο σύριζα ήρθε πρώτο κόμμα στις εκλογές), στην μικρό χρονικά ανθρώπινο χαιρετισμό που είχαμε, άδραξα την ευκαιρία άμεσα και του εξέφρασα ακριβώς επί λέξη :” Κε………. να μην ξεχάσετε την αναγκαιότητα της παρέμβασης του κοινωνικού παίχτη για την αντιμετώπιση εκάστοτε των προβλημάτων της χώρας”.
    Η απάντηση ήρθε άμεσα, απ τον υπουργοποιηθένα συνομιλητή, υπό τύπο ερωτήματος :” Και ποιος είναι αυτός???” εννοώντας ποιος είναι κοινωνικός παίχτης.!!!!
    Δεν απάντησα χαιρέτισα , έφευγε και αυτός βιαστικά – είχε φτάσει το προσωπικό του αυτοκίνητο μπλέ στο χρώμα κοινό αυτοκίνητο ( τα υπουργικά μαύρα αυτοκίνητα ήταν σταματημένα παραπέρα) , έφυγα και γώ.
    Νάμαστε όλοι καλά με οικογενειακή και ατομική υγεία και γαλήνη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.