HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣχεδιάζουν mega-επένδυση στην Ιθάκη ύψους €1 δισ.

Σχεδιάζουν mega-επένδυση στην Ιθάκη ύψους €1 δισ.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντική καθυστέρηση, ωστόσο, πλέον φαίνεται να είναι σε… καλό δρόμο. Ο λόγος για την επένδυση-μαμούθ, το σύνθετο τουριστικό συγκρότημα συνολικού προϋπολογισμού της τάξης του 1 δισ. ευρώ που σχεδιάζει να υλοποιήσει στην Ιθάκη, μπροστά από τη νησίδα «Πέρα Πηγάδι» η ιδιοκτήτρια εταιρεία της έκτασης Smenter Limited.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τους επενδυτές του project – γνωστό ως Iliad resort- στο πλαίσιο της οποίας θα εξεταστεί η υπαγωγή του στο καθεστώς αδειοδότησης στρατηγικών επενδύσεων.

500

«Κλειδί» η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Εκτός από την ένταξη στο Fast track, προαπαιτούμενο για την υλοποίηση της επένδυσης είναι η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Εάν το πολιτικό ρίσκο δεν γιγαντωθεί και εφόσον δεν παρουσιαστεί ενδεχόμενο πρόσκομμα, εκτιμάται ότι οι πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες του Iliad resort θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πριν εκπνεύσει το 2015. Ο βασικός επενδυτής του project είναι ο ομογενής από την Αυστραλία Τζέιμς Μολφέσης που έχει καταβάλει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ για την απόκτηση έκτασης 2.600 στρεμμάτων στην Ιθάκη.

501

Τι περιλαμβάνει

Το Iliad resort, που αναπτύσσει η Portfolio International Holdings Limited, θα βρίσκεται σε περίπου 2.600 στρέμματα παραλιακού μετώπου στην Ιθάκη και όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο που έχει κατασκευαστεί σε ελληνικό νησί, σύμφωνα με την Portfolio International.

Θα διαθέτει γήπεδο γκολφ 18 οπών σχεδιασμένο από τον Greg Norman, μαρίνα 200 θέσεων ελλιμενισμού, εμπορικές χρήσεις, παραθαλάσσιο οικισμό και έξι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που θα αποτελούνται από 1.020 σουίτες και 150 κατοικίες γκολφ.

Η αλυσίδα Setai Hotels θα διαχειρίζεται τις ξενοδοχειακές μονάδες, με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης να είναι ξεκάθαρο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Στη φάση της κατασκευής θα απασχοληθούν περίπου 3.500 άτομα, ενώ για την υλοποίησή του θα απαιτηθούν από 23 έως 30 μήνες από την έναρξη της κατασκευής.

502

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρηματοδότηση της επένδυσης είναι εξασφαλισμένη, ενώ είναι από τις λίγες φορές που η τοπική κοινωνία της Ιθάκης δεν «αντιστέκεται» στην υλοποίηση του τουριστικού συγκροτήματος. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να ευνοηθεί και από την υλοποίηση αεροδρομίου για πτήσεις charter στο Βόρειο Βαθύ και στο πλαίσιο αυτό οι επενδυτές φέρονται διατεθειμένοι να αναλάβουν την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου.

Όσον αφορά την Portfolio International, ιδρύθηκε το 1984 από τους Ian και Chris Meredith και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει 22 έργα συνολικής αξίας άνω του 1 τρισ. δολαρίων, ενώ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της περίπου 20 projects.

Πηγή:www.capital.gr

Προηγουμενο αρθρο
Κάλεσμα για διασίδι...
Επομενο αρθρο
ΝΙΚΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.