HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΣχετικά, με το σπίτι του Δημοτσέλιου στο Σπαρτοχώρι Μεγανησίου και την μετατροπή του σε ιστορικό μουσείο!

Σχετικά, με το σπίτι του Δημοτσέλιου στο Σπαρτοχώρι Μεγανησίου και την μετατροπή του σε ιστορικό μουσείο!

-Από πού είσαι κυρά μου; – Από κει που είναι ο άντρας μου!

Αυτή η λαϊκή ρήση καθώς και η απόλυτη αγάπη που έχω γι’ αυτόν τον γοητευτικό τόπο, που εικοσιέξη χρόνια τώρα επισκέπτομαι και διαμένω τρείς φορές το χρόνο, ανελλιπώς, ως νύφη Μεγανησιώτισσα, με ωθούν στο να εκφράσω κι εγώ την άποψή μου για το θέμα της επικείμενης ίδρυσης του μουσείου.

Το ιδανικότερο θα ήταν να υπήρχε -χωρίς τις μετατροπές – το πέτρινο σπίτι όπου γεννήθηκε ο αγωνιστής. Μέσα στο πέρασμα των χρόνων άλλαξε πολλές φορές χέρια και μορφές και στο τέλος το μετέτρεψαν σε ελαιοτριβείο.

Όμως, ο τόπος είναι μοναδικός, είναι ο ίδιος. Μας δίνεται η ευκαιρία για πρώτη φορά στα Μεγανησιώτικα χρονικά να κάνουμε επιτέλους ένα ιστορικό κτήριο μουσείο. Τώρα τα σχέδια πρέπει να τροποποιηθούν για να τιμήσουμε τον ήρωα συγχωριανό μας επιστρέφοντάς του το ίδιο του το σπίτι, ως ελάχιστο φόρο τιμής για τους αγώνες και τις ευεργεσίες του!

Ο περισσότερος χώρος θα είναι πλατεία η οποία θα φέρει το όνομά του και το παλιό σπίτι θα μετατραπεί σε ιστορικό μουσείο: ένα ανοιχτό βιβλίο που θα λέει ιστορίες εξήντα εννέα χρόνων για αγώνες, κόπους, μάχες, θυσίες, στερήσεις, κακουχίες, αδικίες, θλίψεις, και κατατρεγμούς (που συνεχίζονται δυστυχώς μέχρι σήμερα…!). Έτσι, εμείς δεν θα είμαστε αγνώμονες, αρνούμενοι στον ίδιο την ελάχιστη ευγνωμοσύνη, σ’ αυτόν που δεν φρόντισε να κάνει περιουσία αλλά έδωσε το βιός του στον αγώνα, σ΄ αυτόν που έχασε τρία του παιδιά από πείνα, σ΄ αυτόν που ελευθέρωσε τόσους τόπους αλλά δεν είχε γη ούτε για να θαφτεί.

Όσο για την αρνητική αντίδραση μερικών ή την ψυχρή αδιαφορία κάποιων άλλων δεν αξίζουν ούτε ένα σχόλιο τόσο αξιοθρήνητοι είναι! Οι Σπαρτοχωρίτες και όσοι τους βοηθούν έχουν νικήσει και ο Δήμος ξαναγυρίζει στο αγαπημένο του Μεγανήσι! Τώρα ο τόπος μας θα γίνει πραγματικά πλούσιος. Ο Δήμος ακόμα και νεκρός θα συνεχίσει να ευεργετεί τον τόπο του και τους συμπατριώτες του και τους ευγνώμονες και τους αγνώμονες !
Μεγανήσι 22. 11. 2017

Φωτεινή Παπασταματίου -Καββαδά «Αντρίκου»

Προηγουμενο αρθρο
Η «Ευρυδίκη», ο «Ζήνων» και το «Χρονικό του Φίλιππα» στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Τομεακή Επιτροπή Λευκάδας του ΚΚΕ - Ανακοίνωση για το αναπτυξιακό συνεδριο στην Κερκυρα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.