HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣωματείο εργαζομένων στα ξενοδοχεία, εστιατόρια και συναφή επαγγέλματα: Ανακοίνωση για την κατάσταση στον κλάδο του τουρισμού

Σωματείο εργαζομένων στα ξενοδοχεία, εστιατόρια και συναφή επαγγέλματα: Ανακοίνωση για την κατάσταση στον κλάδο του τουρισμού

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ,
ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6972592323

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι που εργάζεστε στα ξενοδοχεία
H τουριστική σεζόν φτάνει στο τέλος της και από τη μια η εργοδοσία μετράει τζίρους, κέρδη, αφίξεις τουριστών κ.ά ενώ από την άλλη εμείς μετράμε τις μέρες μέχρι να τελειώσουν τα τελευταία χρήματα από μισθούς της σεζόν, αν φτάνουν τα ένσημα της σεζόν για το ταμείο ανεργίας και τα προβλήματα υγείας που θα μας συνοδεύουν στο υπόλοιπο της χρονιάς.

Δεν είναι λίγες οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας από την εντατικοποίηση που κυριαρχεί στα ξενοδοχεία και στις επιχειρήσεις του επισιτισμού. Η υπερκόπωση όπως και μυοσκελετικά προβλήματα, τενοντίτιδες, οσφυαλγίες κλπ πολλές φορές σοβαρά είναι στην ημερήσια διάταξη και μέσα στη σεζόν και μετά το τέλος της. Πολλά από αυτά λειτουργούν σωρευτικά και μας ταλαιπωρούν ακόμα και μετά από χρόνια.

Αντίθετα, οι εργοδότες στα ξενοδοχεία έχουν το άγχος της ανάπτυξης του τουρισμού! Το δικό τους άγχος θέλουν να γίνει και δικό μας, επειδή «όλοι ζούμε από την επιχείρηση». Μας βάζουν να ανησυχούμε για το αν θα έρθουν αρκετοί τουρίστες και στο στόχο τους να βγάλουν όσο πιο πολλά κέρδη μπορούν να δεχόμαστε εμείς όσο γίνεται λίγοτερα χρόνο με το χρόνο. Ενώ γνωρίζουμε ότι, όσο καλά κι αν πάει η επιχείρηση η δική μας δουλειά είναι «στον αέρα» κάθε χρόνο και εξαρτάται από το αν θα βολευτούμε με λιγότερα τη νέα σεζόν, δε φωνάξουμε για το δώρο, μέχρι το οτιδήποτε μπορεί να περάσει από το μυαλό της εργοδοσίας.

Τα συμφέροντα των ξενοδόχων δεν συμβαδίζουν με τα δικά μας!

Οι μεγαλοξενοδόχοι απολαμβάνουν την ανάπτυξη των κερδών από την εκμετάλλευση και τον ιδρώτα μας!
Εμείς από την άλλη μένουμε με την κάρτα του ΟΑΕΔ στο χέρι!

Τα περσινά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.

Το 2017 οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις παρουσίασαν αύξηση 7%, ξεπερνώντας τη μέση ανάπτυξη 4% για την περίοδο από το 2010 κι έπειτα, με αντίστοιχα αυξημένες αφίξεις και κέρδη. Οι επιδόσεις αυτές αναμένεται να συνεχισθούν και μέσα στο 2018, με προβλέψεις για νέα αύξηση της τάξης του 4% έως 5%.
Τί γίνεται όμως με τους εργαζόμενους;

Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αύξηση στους δείκτες απασχόλησης και ωρών εργασίας κατά 10,3% και 15,1% αντίστοιχα σε σχέση με το Γ τρίμηνο του 2016, που παρουσιάζεται και η μεγαλύτερη ένταση εργασίας λόγω της τουριστικής περιόδου. Αυτοί ωστόσο οι δείκτες δίνουν ένα ακόμη στοιχείο για την αύξηση της εντατικοποίησης που συντελέστηκε το 2017, αφού η συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση αυξήθηκε μόνο κατά 1,2%.

Την ίδια ώρα οι επιχειρηματικοί όμιλοι μέσω των εργοδοτικών οργανώσεων (ΓΣΕΕ – Ομοσπονδιών) στέλνουν ξεκάθαρα μήνυμα συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής. Το γεγονός και μόνο ότι στον κλάδο μας συζητούν το 6ημερο με την εργοδοσία ή ετοιμάζονται να πετσοκόψουν το επίδομα εποχικής απασχόλησης, είναι απόδειξη ότι όσο περνά ο καιρός γίνονται και πιο επικίνδυνοι.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι σας καλούμε να σταματήσουμε αυτή την κατάσταση οργανωμένα, μέσα από το σωματεία μας!

Εμείς οι εργαζόμενοι, έχουμε δική μας πρόταση για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αυτή των 518 Εργατικών Σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για την επαναφορά με νόμο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα 751 ευρώ, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την επαναφορά και υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, την κάλυψη των απωλειών των εργαζομένων, με αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές.

Έχουμε τη δική μας πρόταση για τις κλαδικές στα επαγγέλματα του τουρισμού. Να μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί το σακάτεμα μας από την εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς για λίγα ψίχουλα.

Τί παλεύουμε;
Παλεύουμε να εφαρμοστεί η κλαδική συλλογική σύμβαση παντού, στην πράξη, όχι μόνο στα λόγια, και όχι μόνο εκεί που οι επιχειρηματίες είναι μέλη των Ενώσεων Ξενοδόχων. Ειδικά να εφαρμοστεί στην πράξη και στα άλλα επαγγέλματα του επισιτισμού (εστιατόρια, φαστ-φουντ κλπ).

Παλεύουμε να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση που να καλύπτει τις απώλειες που είχαμε τα χρόνια της κρίσης σε εισόδημα και εργατικά δικαιώματα.

Διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ξενοδοχεία με μικτούς βασικούς μισθούς:

• 970 ευρώ για υπάλληλους υποδοχής, μάγειρους Α
• 950 ευρώ για σερβιτόρους, μπάρμαν, μαγείρους Β ́,
• 930 ευρώ για καμαριέρες, βοηθούς σερβιτόρου, μπουφετζήδες, γκρουμ, μαγείρους Γ ́
• 900 ευρώ για καθαρίστριες, πλύντριες, λαντζέρηδες

Διεκδικούμε για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου
5θημερο – 7ωρο – 35ωρο
Μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων!

Διασφάλιση μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις όλων των επιδομάτων, των δώρων, των αδειών, των αποζημιώσεων απόλυσης, της επαναπρόσληψης των εποχικών συναδέλφων και όλων των όρων των προηγούμενων συλλογικών ρυθμίσεων.

Διεκδικούμε τον καθορισμό ελάχιστης σύνθεσης προσωπικού στα ξενοδοχεία που έχουν κατηγοριοποιηθεί από 5 (πέντε) έως και 2 (δύο) αστέρια ως εξής:
5 αστέρων: για κάθε 2 κλίνες 1 εργαζόμενος
4 αστέρων: για κάθε 3 κλίνες 1 εργαζόμενος
3 αστέρων: για κάθε 4 κλίνες 1 εργαζόμενος
2 αστέρων: για κάθε 5 κλίνες 1 εργαζόμενος

Η ασφάλιση στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς να γίνεται τουλάχιστον με αυτή την σύνθεση.
Διεκδικούμε καθορισμό καθηκόντων για να πάψει η πολυαπασχόληση και η εντατικοποίηση της εργασίας.
Οργανώνουμε τη δράση μας ενάντια στους πλειστηριασμούς. Δε θα επιτρέψουμε να κατασχεθεί κανένα εργατικό σπίτι!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η δύναμη μας για τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων, για την προοπτική της εργατικής ανάπτυξης και όχι της ανάπτυξης που φτωχοποιεί τους εργάτες μέσα από την εκμετάλλευση, βρίσκεται στον συλλογικό οργανωμένο αγώνα των εργατών.

Σε αυτή την κατεύθυνση σας καλούμε να κάνετε το βήμα να οργανωθείτε στο σωματείο, να συμμετέχετε στις δραστηριότητες του, να παλέψουμε για τη ζωή μας!

Συνάδελφε, σε περίπτωση οποιασδήποτε παραβίασης των δικαιωμάτων σου (πληρωμή, ρεπό κλπ) απευθύνσου στο σωματείο, στο τηλέφωνο επικοινωνίας 6972592323.

Το Δ.Σ.
Σεπτέμβρης, 2018

Προηγουμενο αρθρο
Σωτήρης Σκιαδαρέσης: Καθαρή Λευκάδα με 8 απλές λύσεις
Επομενο αρθρο
Στην έκθεση Πολιτισμού – Τουρισμού – Γαστρονομίας – Οίνου ο Δήμος Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.