HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας: «Αιματηρά» εξιτήρια από νοσοκομεία – επιχειρήσεις

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας: «Αιματηρά» εξιτήρια από νοσοκομεία – επιχειρήσεις

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

«ΑΙΜΑΤΗΡΑ» ΕΞΙΤΗΡΙΑ από νοσοκομεία – επιχειρήσεις φέρνει το νέο σύστημα κοστολόγησης από το ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ και ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Α.Ε !

Η κυβέρνηση προχωρά στην πιλοτική εφαρμογή ενός νέου συστήματος κοστολόγησης των υπηρεσιών σε 18 Νοσοκομεία, υλοποιώντας μνημονιακές δεσμεύσεις, ανοίγοντας έτσι το δρόμο σε Νοσοκομεία που θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του ν.4286/14 με τον οποίο συστάθηκε η Ε.Σ.Α.Ν Α.Ε.(Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων) και του ν.4486/17 με τον οποίο μετονομάστηκε η εν λόγω εταιρία σε ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε. τα Νοσοκομεία θα αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματικές μονάδες και θα χρηματοδοτούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος με βασικό κριτήριο την μείωση του κόστους.

Η ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε θα αναλαμβάνει τον καθορισμό των κριτήριων με τα οποία θα χρηματοδοτούνται τα νοσοκομεία. Με το νέο σύστημα κοστολόγησης των υπηρεσιών με την εισαγωγή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τον συνυπολογισμό όλων των δαπανών, θα μπορεί ουσιαστικά να διατηρήσει εν ζωή ή και μέσω οικονομικού στραγγαλισμού να «εξαφανίσει» κάποιο νοσοκομείο, κλινική.

Στόχος δεν είναι η κάλυψη των αναγκών σε υπηρεσίες υγείας του λαού, αλλά η μείωση έως την εξαφάνιση των κρατικών δαπανών για την υγεία, η μεταφορά του κόστους μέσω των ασφαλιστικών εισφορών στις τσέπες του λαού και ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας των Νοσοκομείων.

Βέβαια το σχέδιο αυτό έχει ήδη μπει σε εφαρμογή αφού όλα τα τελευταία χρόνια η κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία μειώνεται δραματικά και την ίδια ώρα την ανάγκη σε χρηματοδότηση έρχονται να την καλύψουν τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Η πολιτική αυτή έχει τις ρίζες της σε αντίστοιχα μέτρα που έλαβαν πρώτα από όλους, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες στις ΗΠΑ προκειμένου να διατηρήσουν την κερδοφορία τους, ενώ το σύστημα επεκτάθηκε σε μια σειρά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εμπειρία από την εφαρμογή αυτού του μέτρου στη Γερμανία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι τα νοσοκομεία, στην προσπάθεια συμπίεσης του κόστους προκειμένου να εξασφαλίσουν υψηλότερη βαθμολόγηση οπότε και χρηματοδότηση και προκειμένου να τηρήσουν τους όρους και τους χρόνους που έθεταν τα DRGs (Ομοιογενείς Διαγνωστικές Κατηγορίες), προχωρούν σε πρόωρα εξιτήρια.

Με αυτή την πρακτική συχνά ο ασθενής επανεισάγεται λόγω επιπλοκών με νέα διάγνωση αυξάνοντας τα κέρδη στο νοσοκομείο. Ταυτόχρονα τα νοσοκομεία προσανατολίζονται σε παθήσεις που εξασφαλίζουν υψηλή χρηματοδότηση και αποφέρουν μεγαλύτερο κέρδος.

Το μάρμαρο θα το πληρώσουν νοσοκομεία και κλινικές με ελλιπή στελέχωση και υποδομές, άρα και δυνατότητες, καθώς και αυτά που παρουσιάζουν μειωμένη πληρότητα αφού μαζί με τα λειτουργικά έξοδα αλλά και το εργατικό «κόστος» θα εμφανίζουν υψηλό λειτουργικό «κόστος». .

Η πλήρης εφαρμογή των Γερμανικών DRGs θα αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα κοστολόγησης με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπ. Υγείας, «τα Γερμανικά DRGs έχουν αγοραστεί από το 2014», τότε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα «κάγκελα» και κατήγγειλε τις ενέργειες της κυβέρνησης της ΝΔ. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στο Υπ. Υγείας κ. Ξανθό και τη νέα διοίκηση της ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε, δόθηκαν οι κατευθύνσεις για την εφαρμογή των Γερμανικών DRGs.

Η εφαρμογή των DRGs πρέπει να συνδυαστεί και με την ανάπτυξη νέας εφαρμογής του ΗΔΙΚΑ για την μηχανοργάνωση των νοσοκομείων και υλοποιείται πιλοτικά σε 18 από αυτά, σε Αθήνα και περιφέρεια και στη περιοχή μας στο Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων. Την υλοποίηση την έχει αναλάβει μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος που δραστηριοποιείται στο χώρο της πληροφορικής.

Για να εξυπηρετηθεί το νέο αυτό μοντέλο λειτουργίας των νοσοκομείων πρέπει να δημιουργηθεί Ο ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ο οποίος θα είναι ο αποδοτικότερος οικονομικά, χαμηλού κόστους και πολλαπλών καθηκόντων, απόλυτα ελεγχόμενος και πειθήνιος.

ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΑΥΤΟ;

Με το εργαλείο της αξιολόγησης και το μοντέλο στοχοθεσίας που προωθείται, δένεται χειροπόδαρα κάθε υπάλληλος στους οικονομικούς στόχους των Διοικητών και του Υπουργείου, άσχετα με τις πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Με την αξιολόγηση μέσω στοχοθεσίας που θα έχει σαν κύριο κριτήριο το χαμηλό κόστος με τη μέγιστη απόδοση, διευκολύνεται κάθε Διοίκηση να πειθαναγκάσει τους υπαλλήλους να υπηρετούν τα περιγράμματα θέσης που αντιστοιχούν στους στόχους της και τα αλλότρια πολλαπλά καθήκοντα κάθε υπαλλήλου θα είναι όρος για την επίτευξη των στόχων κάθε τμήματος, καταργώντας στην πράξη το καθηκοντολόγιο που αποτελεί εμπόδιο για τον υπάλληλο «πολυεργαλείο».

Γι’ αυτό έχουν βαλθεί να εφαρμόσουν την αντιδραστική «αξιολόγηση», χρησιμοποιώντας και το «καρότο» και το «μαστίγιο». Επιδιώκουν να μας πείσουν για την αναγκαιότητα της γιατί θέλουν να μας στρατεύσουν στο μεγάλο σχέδιο του μετασχηματισμού των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις Α.Ε.

Θέλουν να είμαστε χειροκροτητές της αδίστακτης αντεργατικής πολιτική τους που μας τσακίζει, θυσιάζοντας τα δικαιώματα μας και τα δικαιώματα των ασθενών μας.

Το Δ.Σ
Λευκάδα 20/6/18

Προηγουμενο αρθρο
«Κακοποίηση» ανηλίκου
Επομενο αρθρο
Άρχισε το καλοκαιρινό μαρτύριο με το νερό;

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.