HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤα άγρια άλογα στα βουνά Σουλίου

Τα άγρια άλογα στα βουνά Σουλίου

Μέχρι πριν 30 – 40 χρόνια, άλογα και μουλάρια ήταν απαραίτητα για τις γεωργοκτηνοτροφικές εργασίες σ’ όλη τη χώρα και φυσικά στην ορεινή Ήπειρο.Άλλαξε όμως η ζωή, άλλαξε η κοινωνία (προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;) και πολλά από αυτά τα χρήσιμα τετράποδα εγκαταλείφθηκαν απ’ τους ιδιοκτήτες τους ελεύθερα στα υψώματα, τόσο στο Φαρμακοβούνι Φιλιατών, όσο και στην οροσειρά του Σουλίου.

Από αυτά, προέκυψαν τα άγρια άλογα που ζουν σήμερα στους ορεινούς αυτούς όγκους και είναι δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς. Γεννήθηκαν στο βουνό, κάτω από συνθήκες δύσκολης επιβίωσης και είναι «ξεπετάλωτα». Στα βουνά του Σουλίου σήμερα ζουν αυτοσυντηρούμενα πάνω από 150 άλογα, των οποίων ο αριθμός τους κάθε χρόνο αυξάνεται.

img_1097

«Η «συνάντηση» έγινε ένα κρύο πρωινό του Φεβρουαρίου το 2010 ανεβαίνοντας στα Όρη Σουλίου
και παραμένει ανεξίτηλο στην μνήμη το βλέμμα αυτών των πλασμάτων που στεκόταν κόντρα στο κρύο βοριά. Προσπάθησα μάταια να τα πλησιάσω και κατάλαβα πόσο λάθος έκανα. Τα Άλογα του Σουλίου δεν ζητούν την άμεση επαφή με τον άνθρωπο. Απαιτούν να προστατεύσουμε το δικαίωμα τους να περιφέρονται ανενόχλητα στα πανέμορφα βουνά του Σουλίου. Άλλωστε δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερο τρόπο να περιγράψω σε κάποιον, με παράδειγμα, την «ψυχή» των αδούλωτων Σουλιωτών, παρά να τον προτρέψω να έρθει να θαυμάσει αυτά τα Άλογα.

Καταλήγοντας θα ήθελα να γίνει μία διόρθωση. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να αποκαλούμε αυτά τα πανέμορφα πλάσματα με τον όρο «Άγρια» Υποψιάζομαι ότι το κάνουμε από ζήλια γιατί αυτό που μας λείπει και το αποζητούμε, αιχμαλωτισμένοι στην καθημερινότητα, το απολαμβάνουν αυτά… την Ελευθερία. Λοιπόν από εδώ και πέρα θα πρέπει να μιλάμε για τα «Ελεύθερα» Άλογα του Σουλίου που όπως και οι κάτοικοι του, τότε, τώρα και πάντα, θα αντιστέκονται σε οπουδήποτε μορφή υποδούλωσης.»

img_1099

img_1104

img_1162

img_1164

img_1167

img_1168

Πηγές: epirusgate.blogspot.gr, www.ekdromes.net

Προηγουμενο αρθρο
Τα πευκούλια και η παραλία Μύλος
Επομενο αρθρο
Λευκάδα 1952: εγκαινιάζονται τα Δημοτικά Σφαγεία και ένα αρδευτικό έργο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.