HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΤα κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά ενώνουν τα Ιόνια

Τα κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά ενώνουν τα Ιόνια

Σμπαντιερατόροι, τυμπανιστές, ο νικητής πάνω στο άλογο, με το σπαθί και την δεσποσύνη του, ο Πρεβεδούρος, ευγενείς και ποπολάροι, όλοι λαμπαδηφόροι, μετέφεραν ντόπιους και καλοκαιρινούς επισκέπτες της Λευκάδας στην γνωστή κάποτε ως Santa Maura ιστορία του Τζάντε και απέδειξαν την ενότητα και τον κοινό πολιτισμό των Ιόνιων Νησιών.

Η Γκιόστρα της Ζακύνθου συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις “Festa del Canale” 2014, που διοργανώνονται, για δεύτερη χρονιά, στην Λευκάδα, από τον πάντα δραστήριο και αρκετά γνωστό στο πανελλήνιο Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο «Ο Ορφεύς».

Το Σάββατο 26 Ιουλίου, στις 7.30 το απόγευμα, στον μεγάλο πεζόδρομο της πρωτεύουσας του νησιού, μια αντιπροσωπεία της μετέφερε το ιπποτικό κλίμα του Τζάντε και καταχειροκτροτήθηκε τόσο από τους ντόπιους κατοίκους, όσο και από τους πολυάριθμους επισκέπτες της Λευκάδας. Το θέμα της αποστολής ήταν η θριαμβευτική είσοδος του νικητή των ιππικών αγώνων στον Φόρο και η μεγαλόπρεπη επιστροφή του στο αρχοντικό του.

1

Με επικεφαλής το καπίτουλο της διοργανώτριας Εταιρείας, οι τυμπανιστές της Γκιόστρας μας, οι εκπρόσωποι του Μεγάλου Συμβούλιου, που συνόδευαν τον Πρεβεδούρο και όλοι οι φίλοι, πλαισίωναν, με στολές εποχής, τον τροπαιούχο ιππότη, που πάνω στ’ άλογό του, με το ασημένιο σπαθί, σαν έπαθλό και την δεσποσύνη, για της οποίας τα χρώματα αγωνίστηκε, έκανε το γύρο του θριάμβου του. Η πομπή κατέληξε στην αποβάθρα, όπου έγινε ο μεγάλος χορός, με αναγεννησιακούς ρυθμούς και Ιόνια αισθητική.

Όπως τονίσθηκε από την ψυχή της εκδήλωσης, τον πάντα δραστήριο Σπύρο Παπουτσόπουλο, αλλά και από τον πρόεδρο της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Giostra di Zante”, Διονύση Φλεμοτόμο, εκτός των άλλων, η γιορτή αυτή υπογραμμίζει το Επτανησιακό πνεύμα και φέρνει πιο κοντά τα Ιόνια νησιά. Αυτός ήταν και ο βασικός σκοπός της.

Η πολιτιστική αυτή επίσκεψη φέρνει σ’ επαφή ένα άλλο νησί μας με την Ζάκυνθο και συνεχίζει μια προσπάθεια, την οποία τόλμησε η Γκιόστρα καλώντας, ως τώρα, στις εκδηλώσεις της την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και τα Κύθηρα.

Είναι ευτύχημα, που τα Επτάνησα τα ενώνει και πάλι ο κοινός πολιτισμός τους, η ιστορία τους και η παράδοσή τους.

Πηγή: imerazante.gr

Προηγουμενο αρθρο
Συναυλία Φιλαρμονικής
Επομενο αρθρο
Η τοπική παράδοση και η γαστρονομία της Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.