HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΤα κρινάκια της θάλασσας άνθισαν

Τα κρινάκια της θάλασσας άνθισαν

Κρατά χρόνια η σχέση μας! Κάθε τέτοια εποχή τα περιμένω με λαχτάρα. Αντιπροσωπεύουν τον κύκλο του χρόνου, την κανονικότητα μας. Φυτρώνουν στην άμμο από το Κάστρο μέχρι τη Γύρα. Φέτος με ξεγέλασαν κατά μια εβδομάδα. Άνθισαν λίγο νωρίτερα. Αυτά που φωτογράφισα σήμερα ήταν προς τη… δύση τους. Δεν έχουν χάσει όμως τίποτα από την ομορφιά τους. Αποτελούν ένα αληθινό στολίδι, ένα θαύμα της φύσης.

Αυτό το όμορφο λουλούδι που φυτρώνει στην άμμο και στολίζει κάθε τέτοια εποχή της παραλίες μας ονομάζεται Παγκράτιο – Κρίνος της θάλασσας – Pancratium maritimum. Είναι διαδεδομένο σε όλη τη Μεσόγειο. Το όνομα Pancratium (Παγκράτιου) προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «παν – κραταιός» που σημαίνει «όλο δύναμη», και πιθανόν αναφέρεται στην αντοχή του φυτού που μπορεί να επιβιώσει σε ακραία κλίματα.

Είναι από τα λίγα φυτά που αντέχουν στις ιδιαίτερες συνθήκες της ακτής, εκεί που η αλμύρα της θάλασσας συναντάει την άμμο της ξηράς αλλά και τους ανέμους ή τις υψηλές θερμοκρασίες. Το πανέμορφο κρινάκι, για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου υπάρχει σαν βολβός, μέσα στην άμμο.

Βγάζει τα φύλλα του το χειμώνα και το καλοκαίρι ξεραίνονται, σαν να καίγονται από την καυτή άμμο και εκείνη ακριβώς την στιγμή μέσα στον καυτό ήλιο του καλοκαιριού πετάγονται κάτασπρα τα άνθη του τεράστια, συμμετρικά, αρωματικά. Το φθινόπωρο θα βγουν οι καρποί του. Πετάγονται μακριά τα σπόρια, μαύρα ακανόνιστα, πολύ ελαφριά ,ώστε να μπορούν να ταξιδεύσουν, με τον αέρα και με τα κύματα σε κάθε ακρογιάλι που θα βρουν ιδανικές συνθήκες, ώστε να δημιουργήσουν, νέες αποικίες, επιτελώντας ένα πολύ σημαντικό οικολογικό καθήκον. Να συγκρατούν την ρευστή από το έλεος των ανέμων και των κυμάτων άμμο και να στολίζουν τις ακρογιαλιές μας.

Το «Pancratium maritimum» όπως όλοι οι κρίνοι ήταν ιερό λουλούδι για τους μινωίτες με την ίδια θρησκευτική σημασία. Είναι γνωστό από αρχαίες εικονογραφήσεις στην Κρήτη, στα παλάτια της Κνωσού. Η πρώτη απεικόνιση του φυτού αναφέρεται από τον Έβανς, ο οποίος το ανακάλυψε κατά τις ανασκαφές που έκανε στο παλάτι της Κνωσού.

Προηγουμενο αρθρο
Ακρωτήρι Λευκάτας [video]
Επομενο αρθρο
Δύσκολη νύχτα για τη Ζάκυνθο - Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα και πλησιάζουν σε χωριά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.