HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤα μεταξωτά βρακιά…

Τα μεταξωτά βρακιά…

✔ Ο Σωτήρης Σκιαδαρέσης του Επιμελητηρίου ξεκίνησε για τα καλά την προεκλογική του καμπάνια. Σαν πρώτη παρατήρηση θα έλεγα πως δείχνει να έχει πρόβλημα με το χρόνο ή κατά το… ελληνικότερο με το σωστό τάιμινγκ. Έτσι ενώ μας «αποκαλύπτει» από τώρα τις 10 +1 προτάσεις του για τον νέο Δήμο (αέρας κοπανιστός δηλαδή), έκανε σχεδόν ένα μήνα να καταγγείλει την απαράδεκτη κατάσταση και αναρχία που επικρατεί στο λιμάνι της πόλης. Και σκεφτείτε, το λιμάνι είναι μπροστά στην πόρτα του!

✔ Γενικότερα μιλώντας σε ότι έχει σχέση με την Νέα Δημοκρατία κάνει εντύπωση πως όλοι οι υποψήφιοι που ακούγονται, θέλουν να «προσφέρουν» από την θέση του Δημάρχου. Ουδείς θέλει να προσφέρει από άλλο πόστο π.χ. του αντιδημάρχου.

✔ Γενικότερα και πάλι μιλώντας και από ό,τι ακούγεται, οι δημοτικές εκλογές θα είναι μια καλή ευκαιρία για… αναδιανομή του χρήματος στο νησί μας. Μερικοί είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν μπόλικα χρήματα στις δημοτικές εκλογές για να προβληθούν με κάθε τρόπο, ευθέως και πλαγίως. Άλλοι ξεκίνησαν να το κάνουν από μήνες… μόνο και μόνο για να μας… σώσουν, για το καλό μας δηλαδή!

✔ Δυστυχώς ο τρόπος που επιλέγουμε ανθρώπους για να μας διοικήσουν -όπως λένε οι έρευνες- δε μας τιμά ως ψηφοφόρους. Επιλέγουμε τους «γνωστούς», αυτούς που γίνεται ντόρος γύρω από το όνομά τους, αυτούς για τους οποίους έχουμε κάτι ακουστά, τους διάσημους, τους σελέμπριτι, γενικώς προβεβλημένους φελλούς. Πως νομίζετε ότι γέμισε η βουλή με «βούρλα»; Σας θέλω υποψιασμένους. Τίποτα δεν γίνεται στην τύχη. Θα γίνει βαβούρα και τζερτζελές στις δημοτικές. Όσο μεγαλύτερη η βαβούρα τόσο θα ανεβαίνει το κασέ. Είπαμε, θα είναι η χαρά αυτού που από διάφορες θέσεις μπορεί να εισπράττει και ο… σανός του ψηφοφόρου.

✔ Ένα σοβαρό θέμα που φέτος το καλοκαίρι έγινε ακόμα σοβαρότερο και φανερότερο από κάθε άλλη χρονιά, ήταν η καθαριότητα της πόλης τους δυο μήνες τουριστικής αιχμής, Ιούλιο και Αύγουστο. Η πόλη από το πρωί και μέχρι το απόγευμα βρισκόταν σε υποφερτά επίπεδα καθαριότητας. Από το απόγευμα και μέχρι τις πρωινές ώρες, ενώ ήταν γεμάτη κόσμο, βρισκόταν πνιγμένη στα σκουπίδια. Οι άδειοι κάδοι ξαναγέμιζαν στη διάρκεια της μέρας, τα καλάθια ξεχείλιζαν και γύρω από κάθε κάδο σχηματίζονταν βουνά σκουπίδια και αφόρητη δυσωδία. Η πόλη της Λευκάδας τη νύχτα ήταν μια βρωμόπολη χωρίς υπερβολές.

Έπρεπε λοιπόν να δημιουργηθεί μια νυχτερινή βάρδια καθαρισμού η οποία θα καθάριζε την κεντρική αγορά, το ιστορικό κέντρο και τους δυο περιμετρικούς δρόμους, 8ης Μεραρχίας και Γολέμη. Όχι βεβαίως με τα μεγάλα αυτοκίνητα αποκομιδής αλλά με μικρά και ευέλικτα μέσα, που θα μπορούν να κινηθούν στην πολυκοσμία και στην στενότητα του χώρου. Αυτό δεν είναι δική μου επινόηση. Γίνεται σε όλες τις πόλεις του κόσμου και μάλιστα σε πόλεις που δέχονται περισσότερους τουρίστες και μάλιστα 365 μέρες το χρόνο. Στον πολιτισμένο κόσμο αυτά τα προβλήματα έχουν λυθεί με εκπαίδευση των πολιτών και αυξημένη ετοιμότητα του Δήμου σε εποχές αιχμής.

Γίνεται σε όλες τις πόλεις που σέβονται την ιστορία, τους δημότες και τους επισκέπτες τους. Τα αίτια για το χάλι των σκουπιδιών που κατέκλυσαν την πόλη τις βραδινές ώρες δεν ήταν μόνο η πολυκοσμία. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι ίδιες οι επιχειρήσεις αλλά και οι πολίτες, που βγάζουν τα απορρίμματά τους έξω κάθε βράδυ. Αυτοί οι επιχειρηματίες και αυτοί οι πολίτες είναι οντότητες ενός Δήμου ξέφραγου αμπελιού, που όλα επιτρέπονται και κανένας δεν λογοδοτεί για τις πράξεις του, ακόμα κι αν αυτές στρέφονται εναντίον του κοινωνικού συνόλου, της εικόνας και της ιστορίας της πόλης. Και επειδή στη συριζαίικη φιλοσοφία ο κόσμος δεν είναι άτομα με προσωπική ευθύνη, είναι μάζα, και «λαός», δεν περιμέναμε να καλλιεργηθεί στη θητεία τους, ούτε η ατομική ευθύνη, ούτε η έννοια του γενικού καλού και του κοινού συμφέροντος, ούτε βεβαίως να επιβληθούν πρόστιμα στους παραβάτες.

Ένας Δήμος που δεν μπορεί να «κουμαντάρει» τους δημότες του στο θέμα της καθαριότητας -όπως ο δικός μας- έπρεπε να βρει τρόπο να καλύψει τον αυξημένο όγκο των σκουπιδιών δυο μήνες δημιουργώντας μια νυχτερινή βάρδια, είτε προσλαμβάνοντας εποχιακούς υπαλλήλους καθαρότητας είτε αναθέτοντας τη δουλειά σε συνεργείο.

Η ζημία που έγινε στην πόλη με την εικόνα που παρουσίαζε τη νύχτα με τα σκουπίδια σε κάθε γωνία, είναι ανυπολόγιστη. Κι αν δεν μπορούν να το καταλάβουν όσοι γεμίζουν τις τσέπες τους, έπρεπε να το καταλάβουν οι μπροστάρηδες. Αυτές οι ζημιές δεν έχουν άμεσα αποτελέσματα. Έχουν σταδιακά και καταστροφικά. Η ποιότητα των τουριστών που δεχόμαστε τα τελευταία χρόνια, δεν μας προέκυψε τυχαία. Πρόεκυψε από την σταδιακή υποβάθμιση του νησιού σε θέματα πολιτισμού.

Κάποια στιγμή καλό είναι να συνεννοηθούμε σ’ αυτό το νησί και να μπει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Πολιτισμός δεν είναι να χορεύεις καλά. Δεν μπορεί ο κάθε αγράμματος να ανάγει τον εαυτό του ειδικό του πολιτισμού, επειδή μπορεί και σαλτοκοπάει στο φεστιβάλ ή επειδή είναι μέλος ενός σωματείου. Πολιτισμός είναι αυτός που δημιουργούμε και εκπέμπουμε στην καθημερινή μας ζωή. Ο πολιτισμός της καθημερινότητας. Αυτός είναι ο στίβος της προσφοράς στον πολιτισμό και όχι οι χοροί και τα όργανα…

Ο Δημοτικός Σχολιαστής

Προηγουμενο αρθρο
Ο μονοκόμματος
Επομενο αρθρο
Μεγάλη ψαριά στην Νότια Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.