HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΤα… ξελογκώματα και η φιέστα το Νυδρί

Τα… ξελογκώματα και η φιέστα το Νυδρί

✔ Προσπάθησα να θυμηθώ πόσες φορές και σε ποιες περιπτώσεις στη διάρκεια του χρόνου, έχουμε την δυνατότητα να βλέπουμε συγκεντρωμένους όλους τους θεσμικούς παράγοντες του νησιού. Στις εθνικές επετείους, στο πανηγύρι της Φανερωμένης, την Μ. Παρασκευή. Από τώρα και πέρα, δίπλα στη σπουδαιότητα όλων αυτών, θα πρέπει να προσθέσουμε και την φιέστα στο Νυδρί! Μια εκδήλωση αδελφοποίησης δυο ποδοσφαιρικών ομάδων, που όπως και να την δεις, δικαιολογούσε την παρουσία του αντιδημάρχου της περιοχής, των δημοτικών συμβούλων και του προέδρου της κοινότητας. Έφτασε όμως να γίνει, από άποψη παρουσιών, το κορυφαίο γεγονός του νησιού. Αν αυτό δεν είναι ευτελισμός των θεσμών τότε τι είναι; Όλοι συμφωνούμε, πως μεταξύ του νησιού της Λευκάδας και του ιδιοκτήτη του Σκορπιού πρέπει να υπάρχουν σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας. Μετά όμως το θέμα που δημιουργήθηκε από την απόφαση του υπουργού για την απαγόρευση, όλο το χρόνο, της διέλευσης των σκαφών μεταξύ Σκορπιού και Σκορπιδίου, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που παρουσιάσαμε, δείχνουν από τη μεριά μας, σχέσεις υποτέλειας.

✔ Τον τελευταίο καιρό ο «καταστροφέας» του Δήμου αλλά και εργάτες, τρέχουν από δω και από κει να ξελογκώσουν τον τόπο. Κόβουν χόρτα και κλαδιά από παντού. Όχι μόνο φέτος αλλά κάθε τέτοια εποχή, η ίδια δουλειά επαναλαμβάνεται. Ο Δήμος διαχρονικά τρέχει, κάνοντας μια δουλειά που δεν είναι πάντα της δικής του αρμοδιότητας. Σε πολλές περιπτώσεις ο «καθαρισμός» των δέντρων, των βάτων, που καταλήγουν σε δημόσιους χώρους και του ξελογκώματος γενικότερα, είναι υποχρέωση του κάθε ιδιοκτήτη. Διαχρονικά όμως οι Δήμαρχοι, χαϊδεύοντας πάντα τους δημότες – ψηφοφόρους, δεν τους έθεσαν ενώπιον των ευθυνών τους. Κάνοντας οι ίδιοι τη δουλειά που έπρεπε να κάνουν οι ιδιοκτήτες, δημιούργησαν ανεύθυνους πολίτες. Πολίτες που έχουν μόνο δικαιώματα. Έτσι π.χ. η υποχρέωση να σεβόμαστε το δημόσιο χώρο και τα δικαιώματα των άλλων πολιτών στη ανεμπόδιστη και ασφαλή χρήση του, έγιναν ψηλά γράμματα για τους δημότες.
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε και λέμε στις μεταξύ μας συζητήσεις το παράδειγμα του κατοίκου της βόρειας Ευρώπης. Το χειμώνα αν αμελήσει να καθαρίσει από το χιόνι το πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι του, θα το κάνει μεν ο Δήμος για λογαριασμό του, αλλά θα του στείλει το μπουγιουρντί στο σπίτι! Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι υπηρεσίες του Δήμου, στην καθαριότητα γενικότερα, ποτέ δεν προλαβαίνουν. Όσους υπαλλήλους και να προσλάβουν, διμοιρίες ολόκληρες να έχουν στη διάθεσή τους, δεν πρόκειται να τα καταφέρουν ποτέ. Γιατί το θέμα της καθαριότητας γενικότερα, χρειάζεται δυο πόλους. Όσο ο δεύτερος πόλος, οι δημότες, αφήνεται μακριά από τις ευθύνες του, τόσο θα ματαιοπονούμε, πνιγμένοι στα χορτάρια και τα σκουπίδια.

Ο Δημοτικός Σχολιαστής

Προηγουμενο αρθρο
Ήθελα να ‘ταν μπορετό
Επομενο αρθρο
Οι αναγνώστες της A.V. φωτογραφίζουν την Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.