HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΤα παιδιά με αναπηρία: τα πρώτα θύματα των περικοπών

Τα παιδιά με αναπηρία: τα πρώτα θύματα των περικοπών

Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΨΑΪΛΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Από το Σεπτέμβρη του 2002 λειτουργεί το ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Λευκάδας στα πλαίσια της ΔΕΠΟΚΑΛ. Πρόκειται για ένα Κέντρο που προσφέρει δημιουργική απασχόληση σε παιδιά -εφήβους-άτομα με αναπηρία και συμβάλλει πολύ ουσιαστικά στην κοινωνική τους ένταξη. Να σημειώσουμε ότι είναι η μοναδική Δομή στη Λευκάδα, που δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα στα άτομα αυτά να περάσουν κάποιες ώρες της ημέρας έξω από το σπίτι τους, συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους μέσα από ποικίλες δραστηριότητες αλλά και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, χάρη κυρίως στη φιλότιμη προσπάθεια των εργαζόμενων στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ ,οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι μένουν απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα , συνεχίζουν αγόγγυστα και με μεράκι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά αυτά.

Επειδή μάλιστα είναι η μοναδική τέτοιου είδους δομή στην ευρύτερη περιοχή δέχεται άτομα και από τις γύρω περιοχές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξυπηρετεί 34 παιδιά -έφηβους ΑΜΕΑ.

Από το 2002 η λειτουργία του χρηματοδοτείται μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων (ΚΠΣ, ΕΣΠΑ). Το δε συνολικό ετήσιο κόστος λειτουργίας του ανέρχεται στο ποσό των 160.500 περίπου χιλιάδων ευρώ.
Ενώ, λοιπόν, η περσινή χρηματοδότησή του ανήλθε στο ποσό των 165.000 ευρώ, για φέτος μέσα από διάφορες αλχημείες και χωρίς καμιά ουσιαστική δικαιολογία, με απόφαση της ΕΕΤΑΑ Α.Ε., που διαχειρίζεται τα σχετικά κονδύλια , προβλέπεται να δοθούν στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Λευκάδας τα μισά, δηλαδή μόνο 68.878,43 ΕΥΡΩ.

Μάλιστα από τις 32 αιτήσεις που υποβλήθηκαν φέτος και πληρούσαν όλα τα κριτήρια αυθαίρετα έγιναν δεκτές από την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. μόνο οι 26 , ενώ 6 κρίθηκαν ως επιλαχόντες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σύμφωνα με τη λογική της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. 6 παιδιά που έχουν τις ίδιες ανάγκες και προϋποθέσεις με τα άλλα θα πρέπει να μείνουν εκτός του ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

Όμως η Λευκάδα δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα της αναλγησίας της συγκεκριμένης εταιρείας που λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ανάλογα παραδείγματα περικοπών έχουμε και από άλλες ανάλογες δομές σ΄όλη τη χώρα με μείωση της χρηματοδότησής τους, εμφάνιση επιλαχόντων ΑΜΕΑ ενώ υπάρχουν κενές θέσεις με βάση την άδεια λειτουργίας τους και ενώ οι ωφελούμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις. Έτσι για παράδειγμα:

-ΛΕΥΚΑΔΑ από 32 αιτήσεις δέχτηκαν 26, επιλαχόντες 6
-ΚΑΤΕΡΊΝΗ από 36 αιτήσεις δέχτηκαν 23, επιλαχόντες 13
-ΚΕΡΚΥΡΑ από 25αιτήσεις δέχτηκαν 15, επιλαχόντες 10
-ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ από 25αιτήσεις δέχτηκαν 16, επιλαχόντες 9
-ΑΡΤΑ από 30αιτήσεις δέχτηκαν 26, επιλαχόντες 4
-ΚΙΛΚΙΣ από 23 αιτήσεις δέχτηκαν 16, επιλαχόντες 7
-ΑΓΡΙΝΙΟ από 100 θέσεις δέχτηκαν 97, επιλαχόντες 3 κλπ

Φαίνεται, λοιπόν, ότι με ευθύνη και της κυβέρνησης που είναι συνυπεύθυνη για την υλοποίηση των σχετικών προγραμμάτων επιλέχθηκε η πιο ευάλωτη από τις ευπαθείς και μη ομάδες, αυτή των ΑΜΕΑ να είναι το πρώτο θύμα της μείωσης του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος < <Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού>> και της Δράσης < < Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής>>, που κατά κύριο λόγο επιχορηγούν τη λειτουργία των ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Αυτή η μείωση των οικονομικών τους προφανώς θα σημάνει υπολειτουργία των Δομών, αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών τους εξόδων.

Το παράδειγμα αυτό της τόσο ανάλγητης αντιμετώπισης των ΑΜΕΑ μέσα στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία απαντά δυστυχώς με τον καλύτερο τρόπο στις υποσχέσεις κάποιων πολιτικών δυνάμεων αλλά και στις ψευδαισθήσεις κάποιων ψηφοφόρων ότι μπορεί να υπάρξει εφαρμογή των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ με ανθρώπινο πρόσωπο, ότι θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρξουν ρωγμές που τάχα μου θα απαλύνουν τα δυσβάσταχτα μέτρα που αυτά περιλαμβάνουν για το λαό, για τους αδύνατους…

Τη Δευτέρα μετά τις εκλογές κανείς δεν θα μπορεί να πει < <Δεν γνώριζα>> και άρα ο καθένας μας θα έχει την προσωπική του ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει ως αποτέλεσμα της ψήφου του στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου…

Λευκάδα, 18/9/2015

Προηγουμενο αρθρο
Kώστας Γεωργάκης: ένας πραγματικός αντιστασιακός
Επομενο αρθρο
Πασοκίλα του κερατά και αριστερά των προνομίων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.