HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤα σκουπίδια και οι αριστερές… διοξίνες

Τα σκουπίδια και οι αριστερές… διοξίνες

✔ Θα το έχετε ακούσει είτε σε δημοτικό συμβούλιο είτε σε διάφορες άλλες αναφορές του δημάρχου. Το τονίζει και μάλιστα με στόμφο, κάθε φορά που αναφέρεται στο σκουπιδότοπο των Αλυκών. Μιλάει για περιβαλλοντικό έγκλημα που διέπραξαν οι προηγούμενοι, με την επιλογή των Αλυκών ως χώρο εναπόθεσης σκουπιδιών.

Σε αναζήτηση σκουπιδότοπου, στην δεκαετία του ’90, μετά από μελέτες και εισηγήσεις, επιλέχτηκαν διάφορες περιοχές για δημιουργία ΧΑΔΑ, μεταξύ τους και η Ακόνη, αν θυμάμαι καλά.

Κανένας πρόεδρος κοινότητας, (υπήρχαν κοινότητες τότε και όχι ο ενιαίος δήμος), δεν ήθελε τα σκουπίδια της Λευκάδας στην δικαιοδοσία της κοινότητάς του. Κι όχι μόνο οι πρόεδροι των κοινοτήτων αλλά και φορείς, σύλλογοι, σύλλογοι σφραγίδες και βεβαίως όλες οι «αριστερές και προοδευτικές» δυνάμεις «ακόνιζαν τα μαχαίρια τους» για οικολογικούς αγώνες, αρνούμενες να συγκαταθέσουν για οποιαδήποτε περιοχή. Οι Αλυκές δεν… ψήφιζαν και δεν είχαν κάποιον να τις υποστηρίξει. Έτσι λοιπόν έγινε το έγκλημα.

Θα ήταν λοιπόν χρήσιμο αυτός που καταγγέλλει το έγκλημα των άλλων, να μας πληροφορούσε ποια περιοχή θα πρότεινε την εποχή εκείνη, ώστε η χωματερή να μην είναι έγκλημα. Μαγικός τρόπος εξαφάνισης των σκουπιδιών που παράγουμε δεν υπάρχει. Ακόμα και η ανοησία της Δούρου το 2014: «Αλλιώς μαζεύει τα σκουπίδια ένας μνημονιακός και αλλιώς ένας αντιμνημονιακός», για μάζεμα μιλάει και όχι για εξαφάνιση!

Είναι χρήσιμο να θυμηθούμε τι δήλωνε ο σημερινός δήμαρχος σε σχέση με το οξύ πρόβλημα των απορριμμάτων, όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση.  Θα διαπιστώσουμε πως μετά από 4 χρόνια στο τιμόνι του Δήμου, δεν άγγιξε τίποτα από όσα με ευκολία κατήγγειλε και ούτε πραγματοποίησε κάτι από όσα δήλωνε ως θέσεις.

Το 2012 ο σημερινός δήμαρχος σε ανακοίνωση της παράταξης του, δήλωνε τις θέσεις του σε σχέση με τα απορρίμματα:

«1. Πρόληψη – δηλαδή μείωση του όγκου των απορριμμάτων,
2. Επαναχρησιμοποίηση – π.χ. οικιακή κομποστοποίηση,
3. Ανακύκλωση – Διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, μείωση των συμμείκτων.
4. Άλλη ανάκτηση – Στην περίπτωσή μας είναι η κατασκευή του εργοστασίου, με στόχο την κομποστοποίηση και την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων,
5. Τελική διάθεση – ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής του Υπολείμματος (Χ.Υ.Τ.Υ.)»

Ασφαλώς δεν περιμέναμε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα των απορριμμάτων. Αλλά δεν έγιναν ούτε τα στοιχειώδη, ούτε καν προσπάθεια για πληροφόρηση σχετικά με την ανακύκλωση και την μείωση των παραγόμενων σκουπιδιών. Ούτε καν απλή ενημέρωση προς τους πολίτες μέσω π.χ. των λογαριασμών ύδρευσης, για μια έστω υποτυπώδη οικιακή ανακύκλωση. Όλοι όσοι κάνουμε στοιχειώδη διαλογή των απορριμμάτων στα σπίτια μας, αισθανόμαστε βλάκες και ηλίθιοι κάθε φορά που βλέπουμε τα απορριμματοφόρα να αδειάζουν τους κάδους ανακύκλωσης στο ίδιο απορριμματοφόρο με τους συμβατικούς.

Για να μην είμαι άδικος θα παραδεχτώ πως η δημοτική Αρχή κάτι έκανε. Τα εξής δύο: 1) Επέβαλε πριν από σχεδόν δυο χρόνια τέλη για την λειτουργία του δεματοποιητή και είναι ζήτημα αν δούλεψε 3 μήνες. 2)Τον περασμένο Φεβρουάριο ρίχνοντας σε κυκλοφορία πολλούς… τόνους σανού δήλωνε: «Μετά από 35 χρόνια λύνεται το πρόβλημα των απορριμμάτων», απαξιώνοτας τις σοβαρές προσπάθειες προηγούμενων δημάρχων για την δημιουργία της ΜΟΠΑΚ. Σήμερα 7 μήνες μετά, ο σκουπιδότοπος σιγοκαίει εσωτερικά. Η μπόχα καλύπτει όλη σχεδόν την πόλη.

✔ Η πρώτη πυρκαγιά στον σκουπιδότοπο των Αλυκών -αποτέλεσμα υπερκορεσμού- εκδηλώθηκε το 2012 επί δημαρχίας Αραβανή και έκτοτε επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ακολουθούν αποσπάσματα της ανακοίνωσης του σημερινού δημάρχου το 2012, για τα αποτελέσματα της εσωτερικής καύσης της χωματερής των Αλυκών.

«… Μετά την πρόχειρη επιφανειακή παρέμβαση με επιχωμάτωση, η φωτιά περιορίστηκε μεν μετά τις πρώτες μέρες, όμως συνέχισε να σιγοκαίει με αποτέλεσμα να εκλύονται καπνοί και τοξικά αέρια… Με βάση δηλαδή αυτή τη λογική και στο όνομα, του πράγματι δύσκολου έργου της κατάσβεσης, η φωτιά μπορεί να συνεχίζεται επί μήνες, με τους ανόργανους (οξείδια) και οργανικούς ρύπους (διοξίνες) να εισπνέονται ή να καταναλώνονται μέσω της τροφικής αλυσίδας από τους πολίτες και ιδιαίτερα τους μαθητές των παρακείμενων σχολείων… να γίνουν μετρήσεις (π.χ. στα ψάρια του ιχθυοτροφείου) για να δούμε την έκταση του προβλήματος.»

Οι διοξίνες από την εσωτερική καύση της χωματερής έγιναν τελικά σαν τις… αυτοκτονίες. Μέχρι να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, απόρροια των μνημονίων. Μόλις έγινε πρωθυπουργός ο Αλέξης αυτομάτως άλλαξαν οι λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες αυτοκτονούν.
Το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα: Όταν οι αριστεροί είναι στην διοίκηση οι διοξίνες είναι ακίνδυνες!!

Ο Δημοτικός Σχολιαστής

Προηγουμενο αρθρο
Παρουσίαση του βιβλίου: «Μπολίτσα στο χρόνο» - Λαογραφικές αναφορές και ιστορίες για το Μεγανήσι
Επομενο αρθρο
«Donna Aventura»: Τα γυρίσματα του reality στα Ιόνια νησιά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.