HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤα σχέδια της Fraport και οι επενδύσεις στα 14 Αεροδρόμια

Τα σχέδια της Fraport και οι επενδύσεις στα 14 Αεροδρόμια

Η ιδιοκτησία των αεροδρομίων παραμένει στο κράτος, εμείς έχουμε μόνο το δικαίωμα της εκμετάλλευσης, αλλά παρ’ όλα αυτά επενδύουμε, τονίζει ο επικεφαλής της Fraport. H πολιτική της εταιρίας στο ζήτημα των προσλήψεων και των τελών.

Για προσλήψεις στα αεροδρόμια έκανε λόγο σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ο Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Fraport AG, Stefan Schulte, τονίζοντας πως η εταιρία δεν θα κερδίσει περισσότερα έχοντας λιγότερο προσωπικό, αλλά έχοντας περισσότερο προσωπικό, περισσότερες πτήσεις, καλύτερο σέρβις.

Οπως ανέφερε ο ίδιος, «κάναμε την καλύτερη προσφορά από όλους, για αυτό και κερδίσαμε τον διαγωνισμό. Και για να δώσω ένα παράδειγμα, είτε πάρετε τη Λίμα είτε αεροδρόμια σε άλλες περιοχές του κόσμου όπου έχουν γίνει παρόμοιοι διαγωνισμοί, οι κυβερνήσεις πάντα στο τέλος κερδίζουν πολύ περισσότερα χρήματα από το να διαχειρίζονταν τα αεροδρόμια μόνες τους».

«Εμείς επενδύουμε μόνο τα πρώτα χρόνια περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ στα αεροδρόμια, με στόχο να λειτουργήσουν καλύτερα. Σε βάθος χρόνου όμως, επενδύουμε περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο. Η ιδιοκτησία των αεροδρομίων παραμένει στο κράτος, εμείς έχουμε μόνο το δικαίωμα της εκμετάλλευσης, αλλά παρ’ όλα αυτά επενδύουμε. Κι εκτός αυτού προσφέραμε, κι αυτό είναι διατυπωμένο στη σύμβαση, ότι το κράτος θα εισπράττει το 1/3 των κερδών.

Άρα το 28% των κερδών κάθε χρόνο θα διαβιβάζεται στο κράτος. Κι εμείς πιστεύουμε ότι αν κάνουμε καλό μάνατζμεντ, θα καταφέρουμε να έχουμε και μεγαλύτερα κέρδη», τονίζει ο κ. Schulte.

«Αν δείτε σήμερα τα αεροδρόμια, το καλοκαίρι υπάρχουν μεγάλες αναμονές για τους τουρίστες. Αυτό δεν είναι ελκυστικό. Στέκονται στην ουρά δύο ώρες, ίσως και περισσότερο, μες στον ήλιο και σε κάθε διαδικασία πρέπει να στέκονται στην ουρά και να περιμένουν. Δεν έχουν αρκετές παροχές, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν όλους αυτούς που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, γιατί ο διάδρομος προσγείωσης-απογείωσης είναι μικρός και δεν υπάρχει αρκετά μεγάλος χώρος εξυπηρέτησης μπροστά από τους πύργους ελέγχου. Εκεί εμείς θα επενδύσουμε.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν καλύτερες υπηρεσίες, περισσότερες διευκολύνσεις, περισσότερη άνεση και οι τουρίστες θα είναι πιο ευχαριστημένοι. Όλα αυτά αποτελούν ένα καλό διεθνές στάνταρ το οποίο προσφέρουμε και στα άλλα αεροδρόμια που λειτουργούμε. Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία κ.λπ. Αλλά, επιπλέον, θα υπάρχει και η δυνατότητα να υπάρξουν περισσότερες διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία ή περισσότερος κόσμος στα εστιατόρια των αεροδρομίων.

Γενικά να υπάρξει μια μεγαλύτερη οικονομική δυναμική», σημείωσε.

Θα αυξήσουμε το προσωπικό

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πληρώνουμε πάνω από 1 δισ. στο ελληνικό κράτος, ώστε να μπορούμε να λειτουργούμε τα αεροδρόμια και να μπορούμε να επενδύσουμε. Φυσικά και θέλουμε να βγάλουμε κέρδος, αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν αναπτυχθούμε. Για αυτό θα χρειαστούμε περισσότερο προσωπικό και θα κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζομένους».

Τι θα γίνει με τα τέλη

Όλα έχουν οριστεί στη σύμβαση. Στην αρχή δεν θα υπάρξει τίποτα. Σήμερα κάθε επιβάτης στην περιοχή του Σένγκεν πληρώνει 12 ευρώ για να πετάξει και εκτός Σένγκεν 22. Σύντομα αυτό θα φθηνύνει και θα είναι για όλους κατά μέσο όρο 13 ευρώ.

Άρα θα είναι το ίδιο. Μεσοπρόθεσμα, όταν θα έχουμε επενδύσει αρκετά, θα πάνε τα τέλη έως 18 ευρώ. Αλλά κι αυτό είναι φθηνότερο από αυτό που έχουν άλλα αεροδρόμια στον χώρο της Μεσογείου και δεν χρειάζεται να ανησυχούν τα νησιά γιατί κι εμείς θέλουμε να έχουμε περισσότερους επιβάτες. Επομένως, θα είμαστε στο ζήτημα πολύ προσεκτικοί», υπογραμμίζει ο κ. Schulte.

Το χρονοδιάγραμμα

«Η σύμβαση υπεγράφη με την κυβέρνηση στο τέλος του 2015. Μόλις πήραμε το ΟΚ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τώρα έχει σειρά η επικύρωση από την ελληνική Βουλή. Σε γενικές γραμμές όμως, τα βήματα γίνονται έτσι όπως πρέπει να γίνουν. Μια καθυστέρηση εδώ κι εκεί είναι σύνηθες διεθνώς, γιατί πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο πρότζεκτ, όπου απαιτείται μεγάλη προεργασία και από τις δύο πλευρές.

Όλα τα αεροδρόμια πρέπει να τα αναλύσουμε, αν λείπει κάπου ένα περιβαλλοντικό πιστοποιητικό ή αν δεν λειτουργεί μια τεχνική εγκατάσταση, πόσο προσωπικό βεβαίως υπάρχει, ξαναλέω, θέλουμε να το διατηρήσουμε. Υπάρχουν πολλά τεχνικά σημεία, αλλά σε γενικές γραμμές οι διαδικασίες κυλούν χωρίς χρονοτριβές.

Με την κυβέρνηση έχουμε συμφωνήσει ως τελική ημερομηνία ανάληψης της ευθύνης των αεροδρομίων το τέλος του έτους. Προετοιμαζόμαστε για αυτό», ανέφερε ο επικεφαλής της Fraport.

ΠΗΓΉ: www.euro2day.gr

Προηγουμενο αρθρο
Η σημερινή (11/5) φωτιά στα σκουπίδια από το δίαυλο
Επομενο αρθρο
Λευκαδίτικο γέλιο - Χρήστος Μένιος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.