HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΤι γίνεται με την υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας;

Τι γίνεται με την υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας;

Οι 8 μεγαλύτερες εν εξελίξει δημοπρατήσεις υποδομών στην Ελλάδα

Τα μεγάλα έργα της χώρας, ως ο μεγάλος αιμοδότης του κατασκευαστικού κόσμου το τελευταίο διάστημα έχουν ακόμα πιο κρίσιμο ρόλο. Το ρόλο της συμβολής στην επιστροφή στην ανάπτυξη και την σταθερότητα αλλά και την εξομάλυνση της κατάστασης που επικρατεί στον κατασκευαστικό τομέα που έχει πληγεί όσο λίγοι αυτά τα χρόνια.

Οι νέες μεγάλες δημοπρατήσεις έρχονται σε μία στιγμή που η ανάγκη για ανάπτυξη είναι ακόμα μεγαλύτερη. Το ypodomes.com σας παρουσιάζει τις 8 μεγάλες δημοπρατήσεις που είναι μπροστά μας το επόμενο τρίμηνο:

Νο 8: Κατασκευή έργων μεταφοράς-διανομής νερού από Φράγμα Ανάβαλου 25,9εκ.ευρώ: ένα έργο που ήταν απαίτηση της τοπικής κοινωνίας εδώ και χρόνια. Με τα έργα αναμένεται να ξεδιψάσει η Αργολική πεδιάδα. Ημέρα δημοπράτησης 17 Φεβρουαρίου και ανάδοχος τη εταιρεία ΛΑΤΟΜΙΚΗ.

Νο 7: Ολοκλήρωση αναβάθμισης ηλεκτροκίνησης σιδηροδρομικού τμήματος Πειραιάς-Αθήνα 28εκ.ευρώ: Το έργο αυτό είναι η συνέχεια της διαλυμένης εργολαβίας που σταμάτησε το 2012. Χρονικά χρειάζεται ένα έτος περίπου για να αποκτήσει ηλεκτροκίνηση το σημαντικότερο ίσως τμήμα του προαστιακού σιδηρόδρομου εντός Αθήνας. Ημέρα δημοπράτησης 10 Φεβρουαρίου που ανέδειξε ανάδοχο την Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ

Νο 6: ΒΟΑΚ, αναβάθμιση οδικού τμήματος Αγία Βαρβάρα-Απομαρμά 47εκ.ευρώ. Το έργο επίσης αποτελεί συνέχεια προηγούμενης εργολαβίας που είχε προβλήματα με κατολισθήσεις. Η διαδικασία ξεκίνησε και προσωρινός ανάδοχος είναι η Κ.Ρούτσης. Ημέρα δημοπράτησης 9 Δεκεμβρίου 2014.

Νο 5: Υποθαλάσσια Ζεύξη Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας 50εκ.ευρώ. Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία καθώς υπέβαλαν το ενδιαφέρον τους ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ. Με ενδιαφέρον περιμένουμε τη συνέχεια. Ημέρα δημοπράτησης 14 Ιανουαρίου

Νο 4: ΒΟΑΚ: Οδικό τμήμα Πάνορμος-Εξάντης 65εκ.ευρώ: Ανήκει στη νέα γενιά έργων ομως η δημοπράτηση έρχεται από το 2014. Αναμένεται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για να ξεκινήσει το έργο.

Νο 3: Σιδηροδρομικό έργο αναβάθμισης τμήματος Ψαθόπυργος-Ρίο 214εκ.ευρώ: Είναι το προτελευταίο τμήμα για να φτάσει ο μοντέρνος σιδηρόδρομος στην πόλη της Πάτρας. Χρονικά απαιτούνται 3 έτη για την ολοκλήρωση που τοποθετείται το 2019. Θα απομένει το τμήμα Ρίο-Λιμάνι Πάτρας. Ημέρα δημοπράτησης 24 Μαρτίου. Προσωρινός ανάδοχος μέσα από μία διαδικασία θρίλερ είναι η ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ.

Νο 2: Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος 450εκ.ευρώ: Στη νέα γενιά μεγάλων έργων με παραχώρηση. Η εμπορική του επιτυχία, διασφαλίζει τη συμμετοχή πολλών ενδιαφερόμενων. Η κοινωνία της Σαλαμίνας ωστόσο είναι διχασμένη σε υποστηρικτές και πολέμιους. Ημέρα δημοπράτησης: 23 Ιουνίου.

Νο 1: Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Καστελίου Ηράκλειο 800εκ.ευρώ: Το έργο-σημαία για τη νέα γενιά παραχωρήσεων με μεγάλο κόστος κατασκευής. Θεωρητικά θα βοηθήσει στην ανάσταση της κατασκευής στην Κρήτη που εδώ και χρόνια υποφέρει. Υπάρχουν φήμες ότι θα κατέβουν εκτός από Ελληνικές και ξένες εταιρείες από Ευρώπη και Κίνα. Ημέρα δημοπράτησης: 30 Ιουνίου.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Σημείωση Άρωμα Λευκάδας: Στο Δημοτικό συμβούλιο στις 9 Μαρτίου 2015 είχε -κατά πλειψηφία- παρθεί η παρακάτω απόφαση:

«1. Εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη κατασκευή της υποθαλάσσιας ζεύξης, για τους παρακάτω λόγους:
α) Το κόστος κατασκευής είναι τεράστιο.
β) Το κόστος εισόδου – εξόδου (διόδια) στο νησί θα επιβαρύνει, πριν από όλους, τους ίδιους τους δημότες.
γ) θα επιβαρυνθούν σι επιχειρήσεις, και κατά συνέπεια οι καταναλωτές.
δ) Η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι εξαιρετικά σοβαρή με δεδομένο ότι αναφερόμαστε σε περιοχή που αποτελεί βιότοπο και είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura. Μια Περιοχή που η οικοτουριστική αλλά και η παραγωγική της αναβάθμιση (ιχθυοτροφεία) μπορούν να αποτελέσουν πηγή πλούτου για τον τόπο.
2. Καλεί το αρμόδιο υπουργείο να ακυρώσει την συνέχιση της διαδικασίας για την κατασκευή της σχεδιαζόμενης υποθαλάσσιας ζεύξης.
3. Υπάρχουν άλλες λύσεις, πολύ πιο ανώδυνες περιβαλλοντικό και οικονομικά.
Ενδεικτικά αναφέρουμε πρόταση που αφορά στην κατασκευή και δεύτερης, ανοιγόμενης ή συρταρωτής γέφυρας στο σημείο εξόδου της υποθαλάσσιας ζεύξης, με κόστος δραματικά χαμηλότερο της υποθαλάσσιας, με την παράλληλη κατασκευή προβλήτας που να δέχεται μικρά κρουαζιερόπλοια. Η οδός πρόσβασης στο συγκεκριμένο σημείο μπορεί να κατασκευαστεί στο κρηπίδωμα (στενός υπάρχον δρόμος) που βρίσκεται στο όριο του ιχθυστροφείου με το κανάλι και παράλληλα με τον υπάρχοντα «Δρόμο του Κάστρου». Με την πρόταση αυτή αποσυμφορείται η Ανατολική Παραλία (οδός Γολέμη) από την κίνηση και η περιοχή, ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, Γύρας – Αγίας Μαρίνας, από την διέλευση των βαρέων οχημάτων.
Είναι αυτονόητο ότι όλες αυτές, αλλά και άλλες λύσεις που μπορεί να προταθούν, πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο επιστημονικής διαβούλευσης και μελέτης.
4. Το έργο της νέας ζεύξης (όχι υποθαλάσσιας), όπως παραπάνω (σημείο 3) προτείνουμε, να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή ευρωπαϊκά προγράμματα και να μην επιβαρύνει τους πολίτες με διόδια.»

Τι λοιπόν συμβαίνει και το έργο εμφανίζεται ανάμεσα στα «προσεχώς». Μήπως «δεν ξέρει η δεξιά σου τι ποιεί η αριστερά», ή μήπως η παραπάνω απόφαση ήταν για «εσωτερική κατανάλωση» και μόνο;

Προηγουμενο αρθρο
Μια παραδοσιακή νυφιάτικη φορεσιά από τα χέρια της Λαμπρινής
Επομενο αρθρο
41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή - Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ

1 Σχόλιο

  1. logikos
    25 Ιουλίου 2015 at 14:41 — Απάντηση

    Ας ελπίσουμε ότι η τελευταία σας παράγραφος κυρία Σάντα να είναι αληθής έστω και δυστυχώς για τη Δημοτική Αρχή αλλά ευτυχώς για τον τόπο

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.